hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) [悲]露莎皇朝告終
開啟左側

[悲]露莎皇朝告終

danzighill 發表於 2009-2-11 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2009-2-9 20:09 發表

睇7499, 2387, 8557駛唔駛燒炭咪知囉
三架都歐四偈0黎

7499 唔洗呀
chriskc011 發表於 2009-2-11 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 danzighill 於 2009-2-11 09:51 發表

7499 唔洗呀

咁點解舊款既唔洗,新既反而要燒??
另外想問下,Rosa係咪由MF77開始
已經係歐四偈黎架?
JN6854 發表於 2009-2-11 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-2-11 00:55 發表
反而想知Coaster(尤其是西荃線架NH5026)駛唔駛燒炭? 早前問幫公司問皇冠車行Coaster個耗油量唔記得問埋呢點添.

既然danzighill兄話7499唔駛
咁5026都唔駛燒炭

原帖由 chriskc011 於 2009-2-11 11:07 發表
咁點解舊款既唔洗,新既反而要燒??
另外想問下,Rosa係咪由MF77開始
已經係歐四偈黎架?

MF77開始已經係歐四(07年1月出牌)
但奇怪0既係新0個批歐四(F系)據知慳油過舊0個批(D,E系)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
superay 發表於 2009-2-12 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2009-2-7 12:14 PM 發表

玩開Coaster的人
有時用ROSA會入錯波...
起碼二波個位唔同

就算日日用既
都唔覺有人可以入波順過用Coaster入(果D半秒轉波極速神手 )

會唔會有司機慣了開ROSA去到Coaster入錯R波起步
雖然機會唔多。
葵盛東居民AMN36 發表於 2009-2-12 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-2-12 09:26 發表

雖然機會唔多。
你都唔好話冇, 世事無絕對
早幾年我搭37 MCW, 響林護個燈位停燈起步時, 前面部89M ROSA
起步突然入後波 (有後波安聲) 仲要向後行左半米, 我搭部37個車長
一放手制即刻要拉返, 跟住話:  個小巴佬有冇牌嫁??
danzighill 發表於 2009-2-13 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-2-12 09:26 發表

雖然機會唔多。

我用rosa 惟一一次入錯波係水塘道上斜
漁光村小巴站停完1波起,自然一推上就2波,點知居然推左去4波
所以以後楂rosa 1波後要推去空波停一下,先再推止2波最好