hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 東涌站裡出S1
開啟左側

東涌站裡出S1

關閉 [複製鏈接]
arhang2001 發表於 2009-2-9 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-2-9 01:03 發表

唔罵戰都係離題
之前已經有文章因為成村人响度講個標題而版主出聲叫人唔好離題
既然大家把尺都唔相同,搵版主做仲裁係最好,好過响度嘈完一輪乜結論都冇 ...

我絕對歡迎任何人投訴我離題,但關乎比離題更加重要既道德問題,就一定要講清楚。
DK704_3N133 發表於 2009-2-9 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2009-2-9 01:18 發表

我絕對歡迎任何人投訴我離題,但關乎比離題更加重要既道德問題,就一定要講清楚。

個人認為....踩界詞語同粗口揩音一樣......都要杜絕
arhang2001 發表於 2009-2-9 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-2-9 01:22 發表

個人認為....踩界詞語同粗口揩音一樣......都要杜絕

基本上同意你既講法,想講粗口或玩野我建議去高登或香討,有關人等喜歡點樣貼中出相都得。
DK704_3N133 發表於 2009-2-9 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-2-9 01:27 發表

基本上同意你既講法,想講粗口或玩野我建議去高登或香討,有關人等喜歡點樣貼中出相都得。

總之我就禁左報告制.....
呢句犯唔犯版規就等版主決定a
MM3033@281A 發表於 2009-2-9 01:29 | 顯示全部樓層
唔好意思, 我入來之前完全唔明白呢個詞語的意思
謝謝某版友叫我去維基學多一個詞
起碼我唔會在唔識呢個詞的情況下用左, 跟住俾人鬧, 否則我會覺得自己好無辜

對於近期的字眼爭執, 我認為既浪費資源, 又沒有意義
除非真是很嚴重, 否則不值得長篇幅討論
我留意到多回文的主題頗多都是爭執, 對於這個情況我感到可惜

多言了。
DK704_3N133 發表於 2009-2-9 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 MM3033@281A 於 2009-2-9 01:29 發表
起碼我唔會在唔識呢個詞的情況下用左, 跟住俾人鬧, 否則我會覺得自己好無辜

除 ...

上次同巴士有關.....今次用踩界詞語
唔可以混為一談
gn3509 發表於 2009-2-9 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-2-9 01:18 發表

樓主已經解釋左,你地唔同意都冇辦法
再講落去都冇意思,只有等版主定奪
我只係知繼續講落去都唔會有咩結果

今期流行:690是原罪
syp 發表於 2009-2-9 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 MM3033@281A 於 2009/2/9 01:29 發表

除 ...

我都要多謝某人引我去維基至知道呢個詞語原來咁 "污穢", 不過佢引o個個係粵語維基都有兩個解釋, 另一個 "語體文" 版本o既維基直頭有三個解釋, 不過又有人話維基信唔過, 但呢個解釋係咪該某人講o既 "普遍" 解釋就真係唔知喇, 至少我就唔識咯。(而且o個個解釋仲要係一個日文o黎添)

總之我覺得就係, 篇文貼o左咁多日, 冇人用過o黎玩o野, 講衰o野, 一直就係相安無事, 亦睇唔到樓主有咩搞事動機, 亦本來就冇事搞到出o黎. 想提佢個標題可能出問題, 好言相勸, 善意提醒, 大家仲可以接受到, 而唔係而家咁, 一口就咬定樓主想搞事咁樣.
sea1986 發表於 2009-2-9 01:48 | 顯示全部樓層
老實講
好多時就算要玩創意
都要注意一下自己言詞
未CLICK入黎呢篇文前
一見到中出呢個字
你地話我心邪都好
我就諗「有冇搞錯,Italk都出現埋呢d咁既字?」
相信樓主已經玩得過火
比上次惡犬文更為過火
唔好樣樣話「中出」唔一定解果味野
但係現今社會上
你同一般人講
相信大概都知道中出呢個字眼從何來
玩還玩
唔好成日喺呢d道德與創意既問題上不停踩界
咁樣做只會牽起不必要爭拗
同自己個人形象受損

仲有
若果中出有板友冇問題既話
咁點解當初銅鑼灣有個商場攞左個四字粗口諧音做商場名
後來都要被人話教壞細佬
要改名呢?
相信就算唔係個個對呢四個字有認識
但只要有部份人知道箇中意思既話
都代表呢個字有問題
唔可以攞黎亂玩
同一道理
樓主標題果個字
我個人認為應該盡快換左佢
既然樓主用得到呢個字
證明佢係知中出係乜野(唔好話我知乜都唔知、係蘿柚痕就攞呢個字黎做標題)
有番咁上下資歷既板友
拜託咪玩埋晒呢d 3歲細佬仔先做野既野啦
prmy3008 發表於 2009-2-9 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2009-2-9 01:48 AM 發表
若果中出有板友冇問題既話
咁點解當初銅鑼灣有個商場攞左個四字粗口諧音做商場名
後來都要被人話教壞細佬
要改名呢?!

對唔住, 離提一講
相信你係講緊香港富豪酒店旁的 Delay No Mall
http://www.delaynomall.com/

這個商場並沒有如你所說
"因被人話教壞細路" 而 "改名"
敬希更正

既然現在有人向站方報告
何不待站務人員先作出解釋?