hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油尖旺將撤減16線巴士
開啟左側

[問題] 油尖旺將撤減16線巴士

orange 發表於 2009-2-14 12:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東方日報:油尖旺將撤減16線巴士

--
油尖旺開會,討論巴士發展大計,當中建議取消4條線,
另外12條線要調整班次,當中係包括荃灣青衣出油尖旺
既路線

乜九龍南線同青衣有關係?你話荃灣有荃灣西都講得通,
青衣...或者佢建議人搭東涌線轉西鐵線卦
益童學校,全民教育
AVD1 發表於 2009-2-14 14:18 | 顯示全部樓層
要取消:
K16, 63X, 257B, 267S

要減班:
18, 41A, 43C, 44, 60X, 68X, 69X, 234X, 238X, 260X, 268B, 269B

點解有出入 o既,
記得元朗區 RDP 268B, 269B 好似係冇咩點減班架 bor ~

至於荃灣區,
234X 如要減車, 應該考慮轉番 D 12m 車, 好過成日得批 10.6m 起度,
又唔係唔知 30X, 234X 繁時幾多人坐...

238X 我都唔明佢點解關事,
海濱花園去荃灣西站, 步行最小十分鐘
之後一出就美孚, 南昌

坐 238X 一早到左啦, 真係

青衣等線我一早就覺得係莫名其妙
不過既然 TD 可以諗到可以坐港鐵, 咩九龍南線, 我自己真係冇野講 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2009-2-14 14:25 | 顯示全部樓層
九龍南線,運吉連61X都可以話要減班
就知根本就唔需要理由
因需要運吉覺得有影響就係咁多

青衣有幾多個會選擇東涌線+西鐵線出南九龍?
尤其是住得唔近港鐵站嗰d
所以根本就講唔通
LRT1027 發表於 2009-2-14 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-2-14 14:18 發表
要取消:

要減班:
18, 41A, 43C, 44, 60X, 68X, 69X, 234X, 238X, 260X, 268B, 269B

點解有出入 o既,
記得元朗區 RDP 268B, 269B 好似係冇咩點減班架 bor ~

至於荃灣區,
234X 如要減車, 應 ...

元朗區 RDP 係有寫 268B, 269B 各減 3 部

不過某些人同某議員都冇講姐
石頭 發表於 2009-2-14 15:36 | 顯示全部樓層
要取消:

K16:富榮人先無K15後無K16,佢地搭咩去轉港鐵?
麻煩開返K15!

63X:cut 63X之前,唔該取消263M先!

要減班:

18:18都關事?何文田有鐵路咩?

41A/44:長安唔係想像中咁近港鐵站!

43C:再cut就唔使「輔助」42A la!(咁疏,邊個搭?)

60X:60X真係好多人搭(cut左63X之後)

68X/69X:多左堆人搭港鐵,不過如要再cut,非繁時就差不多半小時一班...

234X/238X:根本唔太近港鐵站,逼人搭港鐵!

260X/268B/269B:往九龍一段同港鐵「平衡」,預左要「開刀」~

其實最離譜唔係cut荃葵青屯元天線(的班次),連18都要cut,

趕客俾小巴咩?!

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
bkeie1986 + 5 與個人想法大致相同..
3AD60 -5 你既提議完全都冇理過青山公路 (藍地至屏山 ...

查看全部評分

Mahoumatic 發表於 2009-2-14 15:42 | 顯示全部樓層
除左18諗唔明點解要cut班,其他都心照啦…
257B、267S一早就唔夠客,63X又疏,K16死唔去先出奇,
cut得最勁應該要數234X同238X,西鐵線出尖沙咀快咁多(步行加坐車都唔使30分鐘,坐巴士旺角都未必到)…
laikingsouth 發表於 2009-2-14 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-2-14 15:36 發表

咁青公人坐咩上大欖轉車?!

AV513--HU208 發表於 2009-2-14 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2009-2-14 15:42 發表 除左18諗唔明點解要cut班,其他都心照啦… 257B、267S一早就唔夠客,63X又疏,K16死唔去先出奇, cut得最勁應該要數234X同238X,西鐵線出尖沙咀快咁多(步行加坐車都唔使30分鐘,坐巴士旺角都未必到)… ...

平時 238X 唔塞車半粒鐘內一定到旺角
全程都係 40 - 45 分鐘
朝早繁時仲要有 238P
半個鐘已經出到中港城
仲要唔洗上上落落
好多客一上車就訓著左
個人唔認為呢班客會因為慳返少少時間而去犧牲呢段訓覺o既時間

非繁時亦不見得有好多人會坐足全程
絕多數人都係去到油麻地或之前o既地方
呢班客搭 238X 與否亦同九龍南線無關係
on11358 發表於 2009-2-14 17:07 | 顯示全部樓層
要取消:

麻煩開返K15!

K15取消左開左條79K,不過要俾$3.0,聞說好快連$0.5既優惠都無埋,
所以好多時都行上旺角東港鐵站搭東鐵,反正旺角塞起上黎路程同車程差唔多時間,
唔想行太遠俾貴少少可以o係旺角港鐵站已經落左去搭觀塘線轉東鐵線。

仲有43M去油麻地港鐵站轉荃灣線/觀塘線。
Ketsu 發表於 2009-2-14 17:47 | 顯示全部樓層

要取消:

麻煩開返K15!

要減班:

18:18都關事?何文田 ...

其實以上咁多條線
有好多根本同南九龍線九唔搭八
例如43C, 44
尤其係43C同44
我好想問佢地既行車路線
有邊度係同南九龍線有重疊

仲有既係
我真係好想問多句
巴士公司係咪當哂所有搭呢D線既客
係咪全部都去南九龍線去到既地方
至少我真係好想知
南九龍線去唔去到長沙灣道一帶
以及佐敦道以北既彌敦道
否則佢地係咪諗住個個都搭去南昌/柯士甸/尖東站轉車
(唔好同我講話叫人地搭南九龍線再轉荃灣線/東鐵線
雖則我真係見過有人建議
叫人搭南九龍線去尖東再轉東鐵線去旺角)
Abusing dead rule -> Denial of reality