hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 手動咪錶
開啟左側

手動咪錶

sevenguy 發表於 2009-2-16 23:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知各位有無呢類藏品呢

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
cmkmichael + 5 正!

查看全部評分

cmkmichael 發表於 2009-2-17 12:00 | 顯示全部樓層
我都好想買番部,舊年睇報紙話澳門有夜冷檔賣$600,
鴉烏拍賣就要成$2000,仲要無咁新淨,我都想要番個,圓旗都殺
各位好!請列隊歡迎.....
fm1234 發表於 2009-2-17 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sevenguy 於 2009-2-16 23:40 發表
唔知各位有無呢類藏品呢

下面個兩個製有咩用?

開頭以為你講緊泊車個d老虎錶
zoom...zoom...M6
 樓主| sevenguy 發表於 2009-2-17 15:07 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2009-2-17 14:05 發表

下面個兩個製有咩用?

開頭以為你講緊泊車個d老虎錶

左邊係上鏈計時, 右邊唔知有咩用
 樓主| sevenguy 發表於 2009-2-17 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cmkmichael 於 2009-2-17 12:00 發表
我都好想買番部,舊年睇報紙話澳門有夜冷檔賣$600,
鴉烏拍賣就要成$2000,仲要無咁新淨,我都想要番個,圓旗都殺

要成$2000? 其實圓旗同方旗邊個較早出現?
cmkmichael 發表於 2009-2-17 15:34 | 顯示全部樓層
方旗有先的,樓主你呢個咁新淨,點找番來呢??
各位好!請列隊歡迎.....
fm1234 發表於 2009-2-18 15:37 | 顯示全部樓層

原帖由 sevenguy 於 2009-2-17 15:07 發表

想問下"上鏈計時" 係指...?
o者係依家停車等候時計錢既function?
zoom...zoom...M6
Bristoll5g 發表於 2009-2-18 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 sevenguy 於 2009-2-17 15:07 發表

右邊果個係燈制
夜晚用既.
Bristoll5g 發表於 2009-2-18 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-2-18 15:37 發表

想問下"上鏈計時" 係指...?
o者係依家停車等候時計錢既function?

同舊式上鏈時鐘原理一樣, 這款咪錶是上鏈發動的, 到圓旗時才是電動.
gordon 發表於 2009-2-20 10:24 | 顯示全部樓層

呢隻咪錶係咪70年代用的呢?

記得80年代的機械咪錶已經全部係電動的, 無論係圓旗定方旗, 個跳字位比圖中的上少少.

電子咪錶在1984年已經出現, 唔多唔少同四座位的士再出現有關, 製造商與現在的差不多, 都係八通或者大吉利, 記得當時家人不喜愛選搭裝有電子咪錶既的士, 佢地話跳得比機械錶快喎, 同埋當年每次加價, 要成幾個月去調較呢D機械錶架.

90年代初完全淘汰機械咪錶之後, 仲有隻由機械咪錶轉電子咪錶的過渡產品, 用機械咪錶的機殼, 手動落旗, 但係全電子操作及跳字的.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法