hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 遇上乘客不當行為......
開啟左側

遇上乘客不當行為......

lf5499 發表於 2009-2-18 04:22 | 顯示全部樓層

he298 發表於 2009-2-18 07:00 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-2-17 19:20 發表

唔該你睇下巴士上面d附例至講啦!!!

仲有, 本人非常不滿你上面用既字眼!!!

我亦吾見你好得去邊囉...-.-
你咁樣影完人仲要拎上黎講...簡直係次等行為...=.='
所以你無資格去不滿我對你既用詞...講完...-.-

評分

參與人數 2aPower -6 收起 理由
3asv6 -5 仍然唔知錯繼續單單打打態度惡劣罵戰:乘客的 ...
sea1986 -1 言語攻擊人地仲話人地冇資格批評,乜道理? ...

查看全部評分

樓主| 牛奶仔 發表於 2009-2-18 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 lf5499 於 2009-2-18 04:22 發表

你見佢企係度 唔即時提醒佢
而影人相 放上網係背後唱衰人
你又覺得你行為好合當?

如果你坐o係車尾, 咁係咪應該mark大喉嚨, 叫佢躝返落樓下? 仲要講到佢咁做係好冇問題! 睇怕......比著你, 你都唔慌會出聲啦!!! 係咪要反多鑊車, 跟住成班巴迷上italk鬧車長不是, 入車長數...... 再過一段日子, 人人將件事忘記得一乾二淨, 樓上又再出現"企位"?

呢d唔係叫唱衰, 係提出呢種係"不當行為", 人人都好似你地咁, 唔怪得香港回歸之後, 普遍市民d公民意識大倒退!!! 警員執法竟然比人打, 巴士車長好心勸乘客又比人打, 控煙辦執法又比人打, "些粉"職員叫顧客唔好叮金屬又比人打......而家個社會真係有法例, 冇執行, 人人濫用自由得黎, 又完全冇常識, 錯都變岩, 集非成是......

而家新一代, 淨係識打機上網泡紐索k, 所謂大學生, 只有大學學歷, 乜都唔識......真係多得我地既偉大教育制度......
唔大得,唔少得,點至得呀?
 樓主| 牛奶仔 發表於 2009-2-18 08:23 | 顯示全部樓層

原帖由 he298 於 2009-2-18 07:00 發表

我亦吾見你好得去邊囉...-.-
你咁樣影完人仲要拎上黎講...簡直係次等行為...=.='
所以你無資格去不滿我對你既用詞...講完...-.-

咁下次我再貼上黎讚佢好冇? 依照閣下既理論, 下次出街見到有人打劫, 車禍, 唔好報警囉! 咁有乜涉及巴士既意外, 各位師兄千祈唔好貼上黎, 因為he298先生話:"你咁樣影完人仲要拎上黎講...簡直係次等行為"!

我食鹽多過你食米, 點解冇資格? 願聞其詳!
LAK2 發表於 2009-2-18 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 18-2-2009 08:17 AM 發表

如果你坐o係車尾, 咁係咪應該mark大喉嚨, 叫佢躝返落樓下? 仲要講到佢咁做係好冇問題! 睇怕......比著你, 你都唔慌會出聲啦!!! 係咪要反多鑊車, 跟住成班巴迷上italk鬧車長不是, 入車長數...... 再過一段日子, 人 ...

首先, 一竹篙打一船人不是太好吧

至於該板友語氣係有改善既地方, 但佢講既野錯唔晒bor,
老實說你咁樣影人又好好咩?! 你影完佢部車就唔會翻咩?!
佢企上層唔岩唔代表你可以影佢...

不過我好同意你既講法, 依家教育制度真係有問題,
d人做左咁多年人都仲成係個細路仔咁。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
dicksonboy + 2 同意,尤其係最尾關於教育制度果部分 ...

查看全部評分

DA21 發表於 2009-2-18 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-2-18 02:37 發表

事實上,乘客往往貪一時之快上車,無企位都仲要上,咁咪企梯口/樓上囉

我想問一問,無企位仲點上到車呀
愛人要結婚了,新郎不是葡萄
chungsiu 發表於 2009-2-18 19:27 | 顯示全部樓層

上層企一個人係咪就咁易反車呀 =.="
難為人地要企咁耐
你自己坐o係到仲要玩偷拍 =.=
 樓主| 牛奶仔 發表於 2009-2-18 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 chungsiu 於 2009-2-18 19:27 發表
上層企一個人係咪就咁易反車呀 =.="
難為人地要企咁耐
你自己坐o係到仲要玩偷拍 =.=

言下之意, 即係閣下好認同佢咁做啦?

搭巴士唔係坐就係企架啦! 你有權選擇唔上格! 我夠企過咯! 唔通打走坐緊D乘客咩?

ER9171 發表於 2009-2-18 19:47 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

首先, 樓主話呢位先生由豐景園企到出美孚,
期間並沒有中途站,
因此他此等行為並沒有阻礙你,
或任何上落之乘客...

當然, 他這樣會增加意外風險,
但我相信你有更好的方法解決,
例如善意提醒等.
何況,
你影左佢相佢亦會繼續企起度...
意外風險同樣高,
咁你影黎有咩用呢?
(個人認為在此「唱衰」佢並沒有用...)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LAK2 + 1 good point, 好過D自稱食左好多鹽既人 ...

查看全部評分

樓主| 牛奶仔 發表於 2009-2-18 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ER9171 於 2009-2-18 19:47 發表
首先, 樓主話呢位先生由豐景園企到出美孚,
期間並沒有中途站,
因此他此等行為並沒有阻礙你,
或任何上落之乘客...

當然, 他這樣會增加意外風險,
但我相信你有更好的方法解決,
例如善意提醒等.
何況,
你影左佢相佢亦 ...

由頭到尾, 小弟同呢位仁兄三唔識七, 做乜要唱衰佢? 最大問題係佢根本就做緊不當行為, 就算樓下冇位企, 點解好企唔企, 要企正架車中間? 你企樓梯都叫做可以接受!

而影響既並唔係中途有冇站, 而係閣下所講既風險, 產生既風險係路程長短, 路程越長, 發生意外可能性更高, 並非停站多少, 況且架車係跑緊屯公, 比跑市區更容易出現車身搖擺.

冇錯善意提醒係好方法, 但係, 坐O係車尾既小弟係咪真係要擘大喉嚨喝佢? 你見到張相小弟都要用80-200至影到, 你見景深咁淺都知; 而且, 我已經等到佢拎開塊面至影佢, 冇將佢副尊容公諸於世, 算係存返少少忠厚啦! 我影呢張相既用意正是眼見越來越多人做埋D有違常識既行為, 先至膽敢貼上黎,但係估唔到效果係咁"震撼"! 學李主席話齋囉! 有D事發生左至知邊D人係朋友......