hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 今日使用30元day-pass一發現 + 地鐵免費飛
開啟左側

今日使用30元day-pass一發現 + 地鐵免費飛

Citybus10 發表於 2005-8-11 23:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日o係馬鐵站用全日本地線乘車證,入閘機寫住「剩餘車程:255」,
係咪入data一定要加數字,所以求其找個大數字﹖

另外,我仲有兩張地鐵免費飛,o係北角站問過職員,最早一張 (我將最早
一張o係面) 到期日,
佢話係8月30日,之後心諗,地鐵公佈話8月23日...於是回家o係南昌站
再問過,而且睇哂兩張,站務職員都係話其中一張係8月30日先到期,
但係要o係8月23日前用...最後一張好似係7月尾 (大概25, 26)換,8月23日到期應該
差唔多,但係點解職員check到係8月30日﹖
第二係點解唔可以最遲30日先用﹖

後記:仲有一張好似過左期,職員問我依家會唔會用,我話未,就換左張新,
我諗下星期六來回程要用埋佢啦。
bigfish_hk2 發表於 2005-8-12 00:00 | 顯示全部樓層
[ref=335635]Citybus10[/ref]  在 2005-8-11 11:51 PM 發表:

但係要o係8月23日前用...最後一張好似係7月尾 (大概25, 26)換,8月23日到期應該
差唔多,但係點解職員check到係8月30日﹖
第二係點解唔可以最遲30日先用

地鐵附例話明係要8月23日前用,咁就冇得遲o的先用啦!
福建幫超市有過期30日叉燒包
VA63 發表於 2005-8-12 01:03 | 顯示全部樓層
30/8到期到無法
地鐵出左通告話一定要23/8前用,否則作廢
可能系統set左全部車票23/8後無效
所以我唔建議樓主23/8後先用
你知唔知道你出d post好小朋友?
Oliver_ME16 發表於 2005-8-12 01:23 | 顯示全部樓層

[ref=335635]Citybus10[/ref]  在 2005-8-11 11:51 PM 發表:

今日o係馬鐵站用全日本地線乘車證,入閘機寫住「剩餘車程:255」,
係咪入data一定要加數字,所以求其找個大數字﹖

另外,我仲有兩張地鐵免費飛,o係北角站問過職員,最早一張 (我將最早
一張o係面) 到期日 ...

九鐵所有日票/月票都有set一個車程次數上限,
而255就係呢個數,
當月票乘車人響一個月內坐多過呢個數,
係要去票務處搞搞張飛先可以續繼用
我...
DM9172 發表於 2005-8-12 02:00 | 顯示全部樓層
[ref=335767]Oliver_ME16[/ref]  在 12/8/2005 01:23 發表:

而255就係呢個數,

係要換張全新的車票給你的
kenny_hou 發表於 2005-8-12 02:00 | 顯示全部樓層
[ref=335767]Oliver_ME16[/ref]  在 2005-8-12 01:23 AM 發表:

而255就係呢個數,

月票就有SET車程次數上限,日票就好似SET有效日的
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
2A_DL13 發表於 2005-8-12 02:04 | 顯示全部樓層

[ref=335795]DM9172[/ref]  在 2005-8-12 02:00 發表:

係要換張全新的車票給你的

難道你試過搭左255次?
Your global lifestyle partner..
DM9172 發表於 2005-8-12 02:33 | 顯示全部樓層
[ref=335800]2A_DL13[/ref]  在 12/8/2005 02:04 發表:

難道你試過搭左255次?

係,上年9月同公司做野時,平均一日去十幾程WR
去到月尾去票務處換票
cmkmichael 發表於 2005-8-12 11:44 | 顯示全部樓層
其實255是有意思的(是一些關乎電腦的concept)
電腦是用二進制來儲數據的,
而二進制的100000000就是十進制的256

因為有關的儲存媒體只是儲到2的9次方減一(255)
bytes的資料,所以就是255

呢個concept好亂,希望各方高人可以加以補充
各位好!請列隊歡迎.....
matchman72 發表於 2005-8-12 13:37 | 顯示全部樓層

[ref=335944]cmkmichael[/ref]  在 2005-8-12 11:44 發表:

其實255是有意思的(是一些關乎電腦的concept)
電腦是用二進制來儲數據的,
而二進制的100000000就是十進制的256

因為有關的儲存媒體只是儲到2的9次方減一(255)
bytes的資料,所以就是255

呢個concept好亂, ...

255 只係代表佢原則上要一個8 bit 既空間儲存
實際上唔代表咩野

一黎用黎「記數」個組二進位數字可以係"signed"(有正負)
二黎個組數可以係唔同既「code 」黎「代表」個數, 如BCD
三黎我諗佢點都會有個parity bit 黎對番d 資料有無錯誤
四黎除左樓上個d 原因, 個組數我諗都會加密罷