hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我有個同學之前同我講左一個搭平車既方法 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

我有個同學之前同我講左一個搭平車既方法

Wattyung 發表於 2005-8-14 16:25 | 顯示全部樓層

呢個板真好'口野',大家可任意講出教人逃票的方法!

不如下次講點樣偷'口野'唔會俾人拉!有陣時知道,並唔須要講
出來"分享",自己知就算啦,因為真係有D人會走去"試"/"睇得唔得"!

Sorry,我真係睇唔過眼,板主竟可容忍在板內有這樣的文章!

如果人人都咁樣搭車,班地鐵股東真係多謝各位。

多言了#]

[ Last edited by Wattyung on 2005-8-14 at 18:09 ]
ahbong 發表於 2005-8-14 19:33 | 顯示全部樓層
[ref=338264]Wattyung[/ref]  在 2005-8-14 04:25 PM 發表:

出來"分享",自己知就算啦,因為真係有D人會走去"試"/"睇得唔得& ...

討論逃票方法
與教唆他人逃票係兩回事喎
板友亦講明切勿以身試法
Citybus10 發表於 2005-8-14 20:02 | 顯示全部樓層
[ref=338264]Wattyung[/ref]  在 2005-8-14 04:25 PM 發表:

出來"分享",自己知就算啦,因為真係有D人會走去"試"/"睇得唔得& ...

咁講強姦、殺人案又係咪叫人去做呢o的壞事﹖
Wattyung 發表於 2005-8-14 20:36 | 顯示全部樓層

其實#1-#6沒有什大問題,但#7及#10的內容:

另外我另一個搭平車方法係.....例如我由荃灣去柴灣
咁銀包有張八仔啦!!咁我就唔用,去買張大窩口既單程票,
咁用張單程票入閘,入閘後張單程票可以作廢
咁去到柴灣就拎張八仔去客務中心話出唔到閘
咁d職員自然會問我係邊度黎既,因為張八仔無入閘紀錄
咁我緊係呃佢話最近果個站黎啦話目的地前一個站.....
咁d職員就會幫我set番我講果個站架喇
咁又係慳到好多錢,不過唔好咁密,因為如果次次都咁做遲早會俾職員認得出
(唔知我咁講有冇犯規呢~?)如果有我可以刪左去架!!

問題係,
點樣個人響收費區度伸長隻手去閘外拍卡呢 ..

其實你所講既方法,
可以兩個人搭車,一個人俾錢 ..
不過要買左東/西鐵月票先得 ..
情況差唔多 ..
入左閘後拍卡票出人唔出,
之外將張八仔俾閘 ...

咁講強姦、殺人又係咪叫人去做呢o的壞事﹖

講"案"係一回事,但上述兩段絕對係講緊逃票的"方法",
如果內容換做強姦/打劫/放火,睇落真係幾得人驚,又詳盡又容易明白理解,
睇落都好易呀!
如:另外我另一個強姦人方法係.......
或.
..其實你所講既方法,
可以兩個人偷,一個人俾錢
..#:-X

[ Last edited by Wattyung on 2005-8-14 at 21:05 ]
cmkmichael 發表於 2005-8-14 21:22 | 顯示全部樓層
坦白講,呢度唔係警訊,
唔需要講得咁詳細,
需知道閱板的人士眾多,
俾人有樣學樣就唔多好啦...

唔係一開波就寫句"唔好以身試法"類似的東西就算數
一次捉唔到代表你好彩,
捉到你的時候就後悔了

又咁講,你講得咁揚,
人地諗到方法去堵塞之後,
你無平車坐,咪盞自己無癮,
圍內講下咪算囉

[ Last edited by cmkmichael on 2005-8-14 at 21:26 ]
各位好!請列隊歡迎.....
proschebus 發表於 2005-8-14 22:08 | 顯示全部樓層
唉!香港人如此低劣,似乎自動收費系統不適用於香港.

[ Last edited by proschebus on 2005-8-15 at 13:50 ]
九鐵動力 拓新領域
ahbong 發表於 2005-8-14 22:13 | 顯示全部樓層

[ref=338626]cmkmichael[/ref]  在 2005-8-14 09:22 PM 發表:

坦白講,呢度唔係警訊,
唔需要講得咁詳細,
需知道閱板的人士眾多,
俾人有樣學樣就唔多好啦...

唔係一開波就寫句"唔好以身試法"類似的東西就算數
一次捉唔到代表你好彩,
捉到你的時候就後悔了

我覺得詳細講述逃票方法仍有一定討論價值
若果沒有人講出來的話
九鐵都未必會加裝長閘機去堵塞漏洞

在別的討論區上
有人曾經致電地鐵公司查詢
結果係... 職員指「換票」並無觸犯地鐵附例
亦即是說就算乘客被發現換票
地鐵亦不能控告換票雙方

而「跌飛」亦難以用逃票去入罪
似乎這兩個是不可堵塞的灰色地帶

當然,我極不鼓勵任何人用以上方式逃票
因為在道德層面上
意圖用任何方法去逃避、減少應付出的車費已屬不道德
但灰色地帶實在太多
只是灰色的深度不同而已
正如很多人利用西鐵輕鐵的轉乘漏洞去一程錢搭來回
雖然沒有犯法
但有逃票意圖

[ Last edited by ahbong on 2005-8-14 at 22:14 ]
proschebus 發表於 2005-8-15 13:59 | 顯示全部樓層
[ref=338679]ahbong[/ref]  在 2005-8-14 10:13 PM 發表:
正如很多人利用西鐵輕鐵的轉乘漏洞去一程錢搭來回
雖然沒有犯法
但有逃票意圖

呢樣只是系統設計問題,正如搭東鐵往羅湖在上水站出閘後再入閘,這些不算是逃票(因為是跟足程序)
九鐵動力 拓新領域
proschebus 發表於 2005-8-15 13:59 | 顯示全部樓層
其實好難有一個完善的措施去打擊逃票,最重要是自律
再討論下去我覺得無意義

[ Last edited by proschebus on 2005-8-15 at 14:05 ]
九鐵動力 拓新領域
Raymond 發表於 2005-8-16 02:42 | 顯示全部樓層

[ref=336202]winningmok[/ref]  在 2005-8-12 07:26 PM 發表:

旺角站近住客務中心果部闊閘機係收費區其實可以好簡單就嘟到入閘,唔使伸手都得.....
不過好易俾客務中心裡面d職員見到

另外我另一個搭平車方法係.....例如我由荃灣去柴灣
咁銀包有張八仔啦!!咁我就唔用,去買 ...

你認為八達通公司會咁蠢?
佢會lock你咭架...