hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) (政黨單張) 落實清河村至那打素醫院小巴線 ...
開啟左側

(政黨單張) 落實清河村至那打素醫院小巴線

cmkmichael 發表於 2009-2-28 16:45 | 顯示全部樓層

如無意外,馬亞木會投返來做,
始終上水粉嶺有大量的車隊支援,調車都方便d,
呢樣係比其他公司來講都係輸蝕的.
只係怕用到最高准許的車費來行走.
各位好!請列隊歡迎.....
SSBT 發表於 2009-2-28 19:07 | 顯示全部樓層
我真係唔係好明,
點解有d巴士迷會保巴士而反小巴 ..

如果 73 服務真係咁好,
小巴就唔會搶到客啦 ..
73 響北區區內既路線兜成咁,
唔改條線,真係可以俾小巴搶晒客 ..

只怪九巴唔肯改善 ..
先搞到北區巴士服務咁差
=0=
JN6854 發表於 2009-2-28 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2009-2-28 19:07 發表
如果 73 服務真係咁好,
小巴就唔會搶到客啦 ..
73 響北區區內既路線兜成咁,
唔改條線,真係可以俾小巴搶晒客 ..

只怪九巴唔肯改善 ..
先搞到北區巴士服務咁差 ...

實質原因
1) 班次疏落
2) 唔到大埔那打素門口
一陣唔夠兜又話客源唔夠 0的客又嫌要行咁遠搭車

所以我先會話呢條新小巴線都未必好過
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
S3BL121 發表於 2009-2-28 23:44 | 顯示全部樓層

小巴比巴士運作更有彈性
而且速度比巴士快很多
我諗即使73加金加冷都無用
始終唔夠小巴鬥...
今時唔同往日
好多乘客都寧願付貴的車資
都要快點去到目的地

所以我認為此線係會有客的
粵B 66645 311常用車
238X 發表於 2009-3-1 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 28/2/2009 01:02 發表

怕只怕到時太多人轉搭小巴
令到小巴超負荷又要捱乘客投訴上唔到車0者

講真,一個願打、一個願捱。
投訴還投訴,小巴照等。邊個咁得閒陪你等半個鐘九巴?

實例:
見葵芳 D 人寧願等幾架 88D (好多時都唔係一架接一架)
都唔肯去搭一定有車有位既 43M,
都諗到九巴喺乘客心目中印象係幾咁差。
(根據各站友報導,呢個實例中,斷估唔會成條蛇餅都係去宏福卦?)
cong 發表於 2009-3-1 00:54 | 顯示全部樓層
JN6854 發表於 2009-3-1 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-3-1 00:08 發表
實例:
見葵芳 D 人寧願等幾架 88D (好多時都唔係一架接一架)
都唔肯去搭一定有車有位既 43M,
都諗到九巴喺乘客心目中印象係幾咁差。
(根 ...

幫襯88D 0個班多數係美景、長青、長康、涌美
(小弟以前都係幫襯88D唔幫襯88C番美景 因為88C人龍太長)
所以43M入青衣真係無咩得執 係執客出番葵芳0架咋
(快過小巴 因為小巴要遲佢一個街口番鐵路站
HG6729 發表於 2009-3-1 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2009-3-1 00:54 發表

73咁既班次,擺明九記都唔想做,真係寧願俾小巴食左佢好喇

岩呀
可能創造多一條新界東26號出來
Mandy+263M=HG6729
HG6729 發表於 2009-3-1 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-3-1 12:12 發表

幫襯88D 0個班多數係美景、長青、長康、涌美
(小弟以前都係幫襯88D唔幫襯88C番美景 因為88C人龍太長)
所以43M入青衣真係無咩得執 係執客出番葵芳0架咋
(快過小巴 因為小巴要遲佢一個街口番鐵路站 ...

88c 的好處係,,如果太多ive 學生,,88g,,88m d 車就會過來頂住
唔似88d咁,,,只係得果d 長陣,,冇其他車幫手

43m 只係早繁好好多,,其餘時間都係吊鹽水
Mandy+263M=HG6729
JN6854 發表於 2009-3-1 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2009-3-1 16:00 發表
岩呀
可能創造多一條新界東26號出來

整多條26... 咁反而無眼睇
因為搭呢條「新線」0既唔係老人家就係長期探病者/病患者

原帖由 HG6729 於 2009-3-1 16:02 發表
88c 的好處係,,如果太多ive 學生,,88g,,88m d 車就會過來頂住
唔似88d咁,,,只係得果d 長陣,,冇其他車幫手

43m 只係早繁好好多,,其餘時間都係吊鹽水

因為88D得自己一條 所以無車拉
88C有88G,88M同組 所以先拉到車

我以往搭43M(仲係多熱少冷時代)
朝早番最早時段 搭入去真係無乜 出去雖然多但係唔係好多企