hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 勁多新福利‧‧
開啟左側

[澳門] 勁多新福利‧‧

aa2_dart 發表於 2009-3-1 14:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

* 仲有相會再Upload...

係澳門影相係一個勁高難度既挑戰,街又窄又多車 ( 尤其係D電單車 ) 想搵個長鏡D既位都難....

MAN仔  , Dart仔 , 豬頭Benz , 大Fuso , Rosa ........................ anyway 反而Plaxton Dart好少見,2部係33 , 2部係1A , But見到有大Fuso @1 , 4 , 33 , 26A , 28A
MAN都見出返唔少,1A , 3 , 4 , 33 都見到有.... ,成條街都係D大陸車...呢排D車既冷氣冇開,琴日焗到癲,勁多Carlo一路開住冷氣一路開窗...

豬頭Benz ....

33呢條澳氹線王,5mins一班都仲係勁多客.... 影唔到K01@33

Dart ...

大Fuso ....

Rosa.....

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
HY671 + 5 好多正相!

查看全部評分

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
kalon 發表於 2009-3-1 19:14 | 顯示全部樓層
 樓主| aa2_dart 發表於 2009-3-2 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kalon 於 2009-3-1 19:14 發表

● Plaxton Dart一共10部,9部都行33架喎... 另一部(D08)行1A...咁都難見... 一係就係早排有日好多部回廠整野戈日黎澳門影... 咁你唔好彩了...

● 「係澳門影相係一個勁高難度既挑戰,街又窄又多車 ( 尤其係D電單車  ...

1.B車有冇做D大線既特別班次 ?

2.同埋F車出得多唔多 ?

3.有邊D車係成日留廠 ?

4.D車除左1,1A,3,3A,5,33外仲有冇行其他線 ?

5.師兄你可唔可以大慨講下MAN , Dart仔 , 豬頭Benz 有可能會中咩線既Order ?

6.MT1,MT2,MT3 呢D係咪澳氹快線 ? 用D咩車多 ?

7.新福利既新電牌係咩牌子 ?

8.部W01行咩線多? 澳巴部混能蟲行咩線多 ?

9.D大陸車比係D MAN, Dart仔真係冇得比,你之前係咪話遲D新福利會買返D歐洲車 ?    ps...新福利E200 Dart hehe

10.D古董ISUZU仲多唔多出街 ?

小感,新福利比澳巴叫做似返D樣,係咁既經營環境下仲可以有唔差既服務,澳巴真係食A,車又唔得司機又唔得,衰就衰D大陸車多得濟 , D大陸車設計又唔成熟,2009年出街既車都仲可以唔係SLF,始終SLF車頂閘個陣比非SLF車企多d人 ( include個wheelchair位當做水塘位+車頭個度, ),係咁既經營環境冬天唔開ac都可以理解 , 不過好似琴日咁,都成22度,仲濕濕笠笠,成架車焗到 D人直情想暈....

澳門係適合用E400呢D雙層,掛接澳門可以唔使諗 ,如果經營環境有改善,服務質素一定可以upgrade , 起馬關門有鐘燈 ,買多D歐洲車,新車可以全低地台先,頂閘都都冇頂得咁慘,冬天唔會變熱狗,司機位隔離有門同板先,報站機等,D人搭巴士搭到好似返大陸咁,新福利努力呀,佢係有潛力做好去,澳巴真係食A

依家話起輕軌,佢周圍都係舊區,唐樓,D街又窄,除非佢重建,否則輕軌幫助一定唔大,巴士一定仲係骨幹.....

澳門人D揸車態度好有問題,揸電單車既就左穿右插,攝位仲嚴重過香港,電單車同私家車太過多,成日塞車,本身坐20分鐘,隨時塞多你20分鐘....

澳門D司傅揸車好勁,仲勁過香港D Carlo,一眼關七,勁多電單車左穿右插D位又窄又難睇位上落客又煩D車又唔知無屎啦啦邊條巷仔睇都唔睇就衝出黎,本身係個邊揸巴士真係同香港揸一樣咁大壓力,轉埋雙層壓力比香港既Carlo肯定仲大....但澳門真係好有潛力轉雙層,33呢D線王,一定疏導到唔少...

澳巴D五洲蟲超討厭,地台又高,副偈聲又難頂,司機位隔離又冇門,勁唔安全,又拋坐緊旅遊巴咁,個Body成日都好似想同個底盤分離,成日addadd聲,油門同Brake反應又慢
完全係大陸車既表表者,澳巴D司傅態度又衰,又飛站....
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
kalon 發表於 2009-3-2 00:43 | 顯示全部樓層

kalon 發表於 2009-3-2 01:01 | 顯示全部樓層
kmb11c 發表於 2009-3-2 11:02 | 顯示全部樓層
我又貼~
w01

豬頭benz

K01

238X 發表於 2009-3-2 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kalon 於 2/3/2009 01:01 發表

呢樣野無辦法, 澳門有好似有18萬部車, 當中10萬部都係電單車, 黠會有秩序...

台北一樣好多電單車,而且交通燈仲亂籠過澳門,
但台北市面交通相當有秩序。
yfunglenovo 發表於 2009-3-2 20:15 | 顯示全部樓層
kenny_hou 發表於 2009-3-2 21:26 | 顯示全部樓層
想問下kalon兄部D09行什麼線多呢,同埋有無邊D位/分站可以
一次過影到1A,3,5同33呢(最好係3倍鏡位)

THANKS

只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ksmbh 發表於 2009-3-2 21:35 | 顯示全部樓層

我又唔覺澳門交通好亂,
反而澳門人開車冇咁快,
有行人行出黎都會讓一讓佢,
冇香港司機即響號咁惡....

而且澳門巴士可以開窗,
秋冬天如果唔逼人都幾舒服,
好過香港凍到雪櫃咁,
或者大陸密封窗又唔開冷氣成個焗爐咁...