hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 去獅子山下的7B
開啟左側

去獅子山下的7B

林利 發表於 2009-3-4 19:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
syp 發表於 2009-3-4 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009/3/4 01:30 發表

既然唔多人咁要咁多車做咩?
架E21A 唔係因為同E21 重疊去大角咀, 我就唔信會拉上愛民喇...

** 一間學校扣到四分, 好野...

分數如浮雲, 扣分又如何?
 樓主| teddybus 發表於 2009-3-4 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 MA5811 於 2009-3-4 17:55 發表

唔多人咩?再CUT班真係唔多人啦,,
E21A拉上黎都係因為愛民無車去大嶼山果邊..
--
件事都完左啦

大把地方無車去大嶼山啦,
翠林一直上到康盛秀茂坪四順都得一條每日幾班既E22B,
我就唔見得個幾個屋村加埋唔多過愛民同何文田喇...

** 件事可以話你知, 我出得呢篇文梗有目的...

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin35 + 3 林利之戶口違反站規,連帶使用有關戶口評分違 ...
林利 -3 另有目的?又想做D唔好既野

查看全部評分

樓主| teddybus 發表於 2009-3-4 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-3-4 19:32 發表

分數如浮雲, 扣分又如何?

我唔明一間攝影學校點值扣四五分...
我d 相又唔係差到睇唔到...

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin35 + 3 林利之戶口違反站規,連帶使用有關戶口評分違 ...
林利 -3 係人都知果個"攝影學校"係俾左人啊黎嘲諷 ...

查看全部評分

syp 發表於 2009-3-4 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009/3/4 21:11 發表

我唔明一間攝影學校點值扣四五分...
我d 相又唔係差到睇唔到...

呢個問題你最好問 admin35
下一站係西營盤
林利 發表於 2009-3-4 22:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ER9171 發表於 2009-3-4 23:29 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

謝攝 GS5777~
 樓主| teddybus 發表於 2009-3-4 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 林利 於 2009-3-4 22:43 發表

以你既concept, 一需求較少就唔應該有有關既巴士線去服務果D地方,
以黃埔花園為例, 單計果度去北大嶼山既需求都唔算大, 咁係咪E23唔應該經果處
甚至大埔公路, 果度對巴士既需求亦唔係大, 咁係咪要CUT剩一條線係經 ...

E23 唔係只serve 黃埔一區, 佢仲serve 紅磡到土瓜灣...
成個地區加加埋埋點都多過何文田個幾個屋村卦...
仲有, 我好想知點解你會無端端舉黃埔花園做例? 又唔見你舉麗港城?
林利 發表於 2009-3-4 23:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
CN9AMT100UP 發表於 2009-3-5 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 MA5811 於 2009-3-4 18:02 發表

朝早仲有109柯打半轉...果時就易等車啦..
齊哂D車應該15分鐘內一班倒.

其實,九巴對18算係o甘架啦,以前我返學搭18
行5部BL正字軌,無記錯係開0650,0710,0730(主要係搭這三班車)
跟住18全冷.......轉左7部單層,大部份AM,再加長矛(都唔知邊個大帝諗出黎)
跟住再轉返全雙層,竟然比118ATR行(好似係2部,對比起另一條食柴線12,己經好好啦)
跟住,再開始比短金車(E2ATS->ASV->E3ATS),再加蛇車(HR1490、HM2518)
以一條無錢賺的線,比5正2蛇,再加109柯打,連白車都用加5車,龍仔變晒特見。
再對比附近的12,全龍仔,有時仲要出單層。
有一直都覺得,直角廠對18係好有良心架啦,由其是當212都要由10部正字軌變為9正1蛇。
所以,18如果因為南環線要減車,其實都係可以接受的。

至於最密O既時段,應該係旁晚時段......
P.S. 早兩日18又行歐三躉(以為又係ATS,點知望下望下,唔對路,大部左,長左),有無人知係代邊部?