hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 去獅子山下的7B
開啟左側

去獅子山下的7B

MA8429 發表於 2009-3-5 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2009-3-5 09:53 發表

其實,九巴對18算係o甘架啦,以前我返學搭18
行5部BL正字軌,無記錯係開0650,0710,0730(主要係搭這三班車)
跟住18全冷.......轉左7部單層,大部份AM,再加長矛(都唔知邊個大帝諗出黎)
跟住再轉返全雙層,竟然比118ATR行(好似係 ...

109 order 應該只有一架係有作用
就係11:15am 開果班

至於朝早果兩架109>18 order
係單向往愛民
果段時間d乘客多數係等車往南昌方向
另外, 7:35pm 何文田巴士總站開果班車更加無作為
話就話係order車, 實際只係dum工時的車務
7:35pm o係何文田巴總開車, 其實本身HM2518 都係呢個時間左右到站
andy92 發表於 2009-3-5 16:56 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

荃灣紅小都算直車既 ...

上年開過土瓜灣落馬州紅小(經何文田), 不過做左一排就摺左
MA5811 發表於 2009-3-5 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-3-4 21:08 發表

大把地方無車去大嶼山啦,
翠林一直上到康盛秀茂坪四順都得一條每日幾班既E22B,
我就唔見得個幾個屋村加埋唔多過愛民同何文田喇...

** 件事可以話你知, 我出得呢篇文梗有目的... ...

E21A做開旺角客.....拉上愛民都係應議員要求
MA5811 發表於 2009-3-5 17:08 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2009-3-5 09:53 發表

其實,九巴對18算係o甘架啦,以前我返學搭18
行5部BL正字軌,無記錯係開0650,0710,0730(主要係搭這三班車)
跟住18全冷.......轉左7部單層,大部份AM,再加長矛(都唔知邊個大帝諗出黎)
跟住再轉返全雙層,竟然比118ATR行(好似係 ...

講真..非繁九點幾可以愛民落哂d客...
上個星期六..9:23分倒上KL6712...見到上下層D人落哂車...
派ATR太大哂啦...
以前18試過加班,但係最終CUT番....
仲有,依家18仲有歐三躉都好好啦...唔係依家都掛緊都躉仔...
非繁..加四車夠哂啦..
MA5811 發表於 2009-3-5 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 MA8429 於 2009-3-5 16:22 發表

係單向往愛民
話就話係order車, 實際只係du ...

109-02,03車...
都係廢時109兩架車私上何文田....
不如行番半轉18仲好 咁...
S02果班就開得好,果時18 D車做飯車
S01果班就怪怪地...咁夜..博拖卡
CN9AMT100UP 發表於 2009-3-5 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 MA8429 於 2009-3-5 16:22 發表

係單向往愛民
話就話係order車, 實際只係du ...

109堆order,算吧啦,留返啖氣暖肚好過,叫做幫18頂下食飯o甘囉。
但係o個時兩部蛇都仲行緊......
CN9AMT100UP 發表於 2009-3-5 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 MA5811 於 2009-3-5 17:08 發表

講真..非繁九點幾可以愛民落哂d客...
上個星期六..9:23分倒上KL6712...見到上下層D人落哂車...
派ATR太大哂啦...
以前18試過加班,但係最終CUT番....
仲有,依家18仲有歐三躉都好好啦...唔係依家都掛緊都躉仔...
非繁 ...

前兩日見到係特見歐三ATR,代蛇車,下段先換入。
原來係ATR317- KU7913

林利 發表於 2009-3-5 22:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
林利 發表於 2009-3-5 22:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AV385 發表於 2009-3-6 12:53 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-3-4 07:31 發表

E23 唔係只serve 黃埔一區, 佢仲serve 紅磡到土瓜灣...
成個地區加加埋埋點都多過何文田個幾個屋村卦...
仲有, 我好想知點解你會無端端舉黃埔花園做例? 又唔見你舉麗港城? ...

你講得岩,但唔忘記即使E23唔經黃埔一樣可以SERVE到紅磡土瓜灣,即係E23係特登兜入去黃埔啦,
咁如果當E23向黃埔都係小貓三幾隻既時候,咁E21A何文田又係小貓三幾隻呢個問題係咪應該算入正常呢一類呢?
如果根據某一區份只有小貓三四隻就唔應該有服務既時候,我諗全香港超過一半既路線可以縮單最少兩個站

仲有好多人都好在意何文田呢個咁細既地方都可以爭取到一條E線,而大如將軍澳半山個D就只有四班,
我覺得E21A唔應該同其他城巴E線相提並論,因為佢只可以到東涌,但前往大嶼山既好多都係去後勤區或者機場,
以E21A呢個只可到東涌既路線黎睇,我倒不認為係方便左好多囉
因為如果我係去後勤區既,我會選擇行落去搭E23,如果有行李去機場既,咁向收費廣場轉車同去旺角轉車,我唔覺有咩分別囉,因為點都係要轉,
我甚至會寧願向旺角轉,起碼肯定有位坐,
咁基本我覺得前往大嶼山既乘客方便程度係冇改善到,唯一好處只係比少4蚊落旺角

其實我覺得E21A被成功拉上何文田應該睇成係:
議員為自己既政績冇野搵野黎搞,而咁岩E21A拉長之後可以為E21A帶來一筆額外既收入(深水埗至何文田)
向巴士公司既角度黎睇,又可以插多支旗,又唔使額外附出,又可以賺多D幫補下,一舉三得,所以先有今次呢個調遷
而何文田既居民絕對會贊成呢個建議,但我諗佢地贊成既原因會係因為深水埗返何文田可以多一條線多於可以方便入東涌
根本話方便何文田去大嶼山只係一個美其名既籍口而已。
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩