hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 求職信出錯,都有得約見?
開啟左側

求職信出錯,都有得約見?

18092001 發表於 2005-8-12 23:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說小弟早兩日 send 左個 email
去某大市場調查公司
明明想申請 「職位 A」(假設名)
我個 email 標題 同 附件 file 個名
都係打 Application for the post of 職位 A

今日下午, 我收到該市場調查公司的來電, 叫我去見
這當然係一件好事啦, 於是我就去翻查 email 的寄件夾
搵返呢封 email 黎睇

問題就黎喇...
我發現原來的信內容個標題(即係寫完 Dear sir/madam之後那句)
竟然唔記得改 (事關我信的內容唔係每次都重新打)
個標題竟然係 Application for the post of 職位B (假設名)
諗返下, 通常去見工, HR方面都淨係 print 個 resume 出黎
好少會 print 封信出黎
但我驚, 驚有關方面會睇多封信幾次, 然後發現問題

請問我去見工, 應唔應該重新 print 過封信同 resume
然後即場交俾佢地?
peterpan 發表於 2005-8-13 01:16 | 顯示全部樓層
呢個完全係你o既自由,但print唔print都好,
都要當面講聲!

唔好太緊張呢D野,因為見工表現更重要!
(我申請而家份工果陣都出過錯,最尾都係請我!)
 樓主| 18092001 發表於 2005-8-13 01:39 | 顯示全部樓層
[ref=336657]peterpan[/ref]  在 2005-8-13 01:16 AM 發表:

呢個完全係你o既自由,但print唔print都好,
都要當面講聲!

唔好太緊張呢D野,因為見工表現更重要!
(我申請而家份工果陣都出過錯,最尾都係請我!)

當面講聲?
我又怕對方本身冇留意到錯處#

介唔介意講下你當時錯d乜?先謝
HY671 發表於 2005-8-15 21:57 | 顯示全部樓層

我就覺得不如將錯就錯,或者佢根本睇到,不過因其他因素
想見下你呢!(例如你既要求比其他求職者「合理」)

總之佢唔講你唔講,佢講你才向佢解釋也不遲。
永遠懷念MJ
 樓主| 18092001 發表於 2005-8-16 01:12 | 顯示全部樓層
[ref=339793]HY671[/ref]  在 2005-8-15 09:57 PM 發表:

哈... 佢到發現左, 我諗都唔會講
所以我都冇機會解釋
fai 發表於 2005-8-16 09:19 | 顯示全部樓層
或者人地唔太care你呢d minor mistake呢,有時d野事在人為,
當然打信時應盡力避免錯誤,但有時有d野未必一乘不變既,
既然唔錯都錯左就唔好再為呢樣野太過緊張影響面試表現,
人地反而可能欣賞你應變能力添。
[i]影像.從心[/i]
5074 發表於 2005-8-16 18:11 | 顯示全部樓層

有d老細會睇你老唔老實架..
可能個老細知你封信有問題都唔定
你唔老實就可能要返屋企等消息

我係你我會老實d,可能個老細見你老老實實先請你都唔定呢!
AP11.JD9374
5074 發表於 2005-8-16 18:13 | 顯示全部樓層
[ref=339793]HY671[/ref]  在 2005-8-15 09:57 PM 發表:

最重要就如果人地真係問你時唔好扮晒野
「丫!係呀,唔記得講.....」咁樣

我覺得咁會突顯你大頭蝦既一面。
AP11.JD9374
peterpan 發表於 2005-8-20 01:22 | 顯示全部樓層
[ref=336681]18092001[/ref]  在 2005-8-13 01:39 AM 發表:

當面講聲?
我又怕對方本身冇留意到錯處#

介唔介意講下你當時錯d乜?先謝

我果個錯處係大到好嚴重o既~!!

..
...
我將A機構O既求職信Send左俾B機構!!#
即係成張求職信除左個下款之外,都係錯o既!#:`(

但係個B機構竟然請左我~!:

錯誤示範,切勿模仿!!;)