hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 想問去邊度影車要少去為妙?
開啟左側

[問題] 想問去邊度影車要少去為妙?

da54 發表於 2009-3-8 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-3-8 01:33 發表

佢有拎 permit? 佢唔係話去親都比警察 "逗" 或者比當地人舉報懷疑恐怖份子咩?

拎左 permit 都可以比警察 "逗" 或者比當地人舉報懷疑恐怖份子架,不過就唔會俾人拉
至於你們信不信?反正我信了
syp 發表於 2009-3-8 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009/3/8 01:41 發表

拎左 permit 都可以比警察 "逗" 或者比當地人舉報懷疑恐怖份子架,不過就唔會俾人拉

咦咁佢真係應該分享下拎 permit o既o既步驟喇 ...
下一站係西營盤
2500 發表於 2009-3-9 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 7/3/2009 12:16 發表

如果要到新加波影巴士,有咩要注意? 哪些地方不可以影相?
TKS!

我剛去完返尼
昨天先係 Kallang 個總站影左成個鐘都無人問過我野
其實,市中心周圍都係影巴士相既位置 (for 短鏡)
dicksonboy 發表於 2009-3-9 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-3-8 02:03 發表

咦咁佢真係應該分享下拎 permit o既o既步驟喇 ...

i suggest you to PM him.  my buddies went to sg with him before. and he definitely have the permit every time he goes to sg.
if you dont believe it, u can go to sg and try see what happens~
Idiotism is idiots being idiotic
syp 發表於 2009-3-9 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2009/3/9 10:23 發表

i suggest you to PM him.  my buddies went to sg with him before. and he definitely have the permit every time he goes to sg.
if you dont believe it, u can go to sg and try see what happens~

有 "正當" 方法申請就收收埋埋, 要 "PM" 至肯講, 人o地問 "邊度車影少去為妙" 就公開o地就咁答 "新加坡" 就潛水, 我覺得咁樣 "危言聳聽" 搞到大家以為新加坡係北韓阿富汗咁就唔係太好囉。

不過大家的確有貼文同唔同文o既自由o既。
下一站係西營盤
dicksonboy 發表於 2009-3-10 07:00 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-3-9 21:38 發表

有 "正當" 方法申請就收收埋埋, 要 "PM" 至肯講, 人o地問 "邊度車影少去為妙" 就公開o地就咁答 "新加坡" 就潛水, 我覺得咁樣 "危言聳聽" 搞到大家以為新加坡係北韓阿富汗咁就唔係太好囉。

不過大家的確有貼文同唔 ...

u got the point~ Thats why i suggested you to PM him if you want specifically him to answer your question.
if not~ i suggest you go to board B5 and post your question
chances of getting answer is much greater~

*as i remember, this topic has been discussed for more than once at B5.

Idiotism is idiots being idiotic
HK104 發表於 2009-3-10 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-3-7 17:12 發表

Terminal唔係唔比影,而係要事先向SBS或SMRT申請(視乎邊間公司管個總站)

咁我當年都好好彩,在Terminal影左半個鐘都冇人出來問我咩事,個時仲係剛剛911冇耐。
n281 發表於 2009-3-11 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-3-8 01:41 發表

就算有 permit
周圍既市民都會發現有可疑人物
照樣會call 999
召警到場

新加坡遊客區可自由影相
如果沒有 permit,切勿在總站或轉運站影相

試過2007年9月與4位bus fan去新加坡
正跨過9月11日
所以當日沒有預先申請permit
明知唔會批准
所以當日上午去 new bridge rd. 總站附近影相
因為此總站對面就是警方總部及附近是主要醫療機關
當日保證安全
(試過有澳洲 bus fan 在上址被警方帶入警局)

我每次去新加坡影相
預早約一兩個月要決定行程(邊段時間去邊個總站影)
聯絡新加坡既相熟 bus fan 向 SBS 辦理
(新加坡既相熟 bus fan 要 擔保 隨行者守法及安全)
亦未必每個申請既總站都批

下次會今年7-8月 及 明年 1-2 月去
有興趣一齊去可聯絡我
有3-4人會較易批permit

始終在新加坡或南韓影巴士
與香港影既方法大大不同

n281 發表於 2009-3-11 16:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HK104 於 2009-3-10 22:59 發表

咁我當年都好好彩,在Terminal影左半個鐘都冇人出來問我咩事,個時仲係剛剛911冇耐。

2004年之前周圍影都唔會有人理
但2005年之後,就越來越嚴
dicksonboy 發表於 2009-3-13 08:25 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2009-3-11 16:46 發表

2004年之前周圍影都唔會有人理
但2005年之後,就越來越嚴

我唔記得係00-03年果D位去(果陣仲係紅白舊色)
去左兩次,兩次都無事
不過第二次響盛港影影下
有個類似督察既物體黎問我做咩
我同佢講我香港黎影巴士
佢叫我唔好走出馬路之餘
仲同我傾左好多關於車務既野
發覺新巴同九巴既車務運作都幾似