hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 95, 203, N216, N271, N281永久改道消息
開啟左側

[服務調整] 95, 203, N216, N271, N281永久改道消息

FD_8592 發表於 2009-3-5 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-3-5 00:42 發表

即係南行紅燈一秒後北行已經紅燈?
雖然自己無計過時,不過感覺上又唔似o甘短。

o甘將果一秒延長行人過路燈吧,反正果度行人過路時間實在太短,
要一口氣橫過旺角道/彌敦道唔偷位係無可能。 ...

其實咁改,起碼會多左一條線直去太子(而家好似只係比巴士行),唔駛d 車去到燈口前轉線避開要右轉既車.如果咁樣改一改,應該對亞皆老街,洗衣街,旺角道車流有所改善
咖喱 發表於 2009-3-5 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2009-3-4 23:52 發表

N 線都無咩所謂, 因為好多客都訓晒未必會留意到, 而且深宵 新填地街 都無咩車, 唔會差得太遠... 返而對送車尾客追車一流喎, 有機會追到車...
但係95/203就真係多得佢唔少囉, 一塞就塞你10分鐘重要係郁唔唔郁... 係 ...

無錯, 而家晚晚落o左 n21, 一見對面有 n216, 就要即刻跑去西洋菜街個站,
佢咁改o左, 我慢慢行佢先到, good~
lsc04d11 發表於 2009-3-5 09:56 | 顯示全部樓層
新填地街最慘唔係流量多...係全條街咁長D巴士站平均分配哂,而且三條行車線超多車停o係度上落客,d人又邊度都過得馬路,所以先搞到條路行得好慢...
gn3509 發表於 2009-3-5 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2009-3-5 01:50 發表

其實咁改,起碼會多左一條線直去太子(而家好似只係比巴士行),唔駛d 車去到燈口前轉線避開要右轉既車.如果咁樣改一改,應該對亞皆老街,洗衣街,旺角道車流有所改善 ...

果條線普通車都可以行
只係等候轉彎既位置係巴士綫
今期流行:690是原罪
AP149 發表於 2009-3-5 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FF1819 於 2009-3-5 00:20 發表

班車係 0024 到呢個燈口

你留意下樓主講咩,係由2009年3月6日頭班車
3AD172004 發表於 2009-3-5 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2009-3-4 22:52 發表

果個路口永久唔俾右轉=.="

咁問題係:點解唔比所有車輛由彌敦道北行右轉入旺角道東行呢?
主賜我異象,來委身香港!
transbus 發表於 2009-3-5 20:50 | 顯示全部樓層

最大問題係, 點解多年前203架三菱轉彎撞左入糖果鋪,
個右轉燈位到今日先至黎永久停用.

有時近半夜, 都會有洗衣街線師傅偷雞呢度轉,
唔行新填地街.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GD1570 發表於 2009-3-5 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD172004 於 2009-3-5 19:58 發表

我諗原因應該係會延長整體交通燈的等候時間....
你有你可愛,我有我好笑。
gn3509 發表於 2009-3-5 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD172004 於 2009-3-5 19:58 發表

咁搞同彌敦道北行得番一條線冇分別
今期流行:690是原罪
JN6854 發表於 2009-3-5 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-3-5 00:31 發表
我覺得運輸署o甘改係想增加旺角道/彌敦道交通流量,因為唔需要再延長彌敦道北行放綠燈時間俾95、203右轉,
+ `0 ^) p6 e* ?1 \; w5 Z4 O8 b+ t* U2 W而且北行車流量亦唔需要放太長綠燈(反而南行比較需要),不過核心問題都係旺角道/洗衣街經常塞車頂返出黎,
( A6 H1 L6 V2 {8 j" {9 m- B旺角中心對出巴士埋站做成等入站問題,西洋菜南街的士站問題等等,要整體配合先做到。

其實最大問題係西洋菜南街的士排到出旺角道 頂住巴士轉彎
加上洗衣街左右都係燈 一個倒塞塞番0黎 又係死路一條

原帖由 GD1570 於 2009-3-5 20:57 發表
我諗原因應該係會延長整體交通燈的等候時間....

如果一堆車等住由彌敦道直接右轉旺角道
你諗0下北行0的車會塞成點? 仲未計0係左線等cut右線再右轉0既車
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例