hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 問影車技巧..or 方法
開啟左側

問影車技巧..or 方法

AD15113 發表於 2009-3-5 19:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我會 sony 1080 7.2 相機既..(其實我唔識相機既野)..呢個系咩類既機..有冇d詳細的資料?thx
用左一年半左右..唔知系咪我唔識用定系sat錯左定系點..
成日影到呢d相..是否不適合影行駛中的車? (車牌都睇唔到 )

呢張都唔錯^^

呢張都系我既..我想影返多d呢種相

希望各位比多d意見比我學吓..^^  thx
Wattyung 發表於 2009-3-6 00:35 | 顯示全部樓層
樓主係咪用緊呢部機呢:Sony Cyber-shot DSC-W80
http://cgi.ebay.com/Sony-Cyber-s ... L090304122005r36463
因為你所提及的sony 1080 7.2 相機並不是型號。

恕小弟直言,閣下曾貼出來的相真的有點兒劣,要影一張好相,小弟覺得有幾樣嘢要注意:
1) 須然小弟影相多數仲係用緊P mode(好似叫程式自動)或運動mode,但我覺得始終你要認識你正使用的相機,
   連自己部機嘅型號都未知,我夠膽講你根本就唔知自已部機嘅長處及短處,又怎能拍得一張好相。
2) 怎樣叫好相,其實真的沒有標準,好似早前熱烘烘的標準相的問題,真實標準在自己心中,但點解前面我
    又話你D相劣呢,我覺得起碼要注意D車嘅水平有無斜(特登要斜的另計)、清唔清等一般人的最起碼的要求吧。

如果真係用緊Sony Cyber-shot DSC-W80呢部機,不是無可能影靚相,只是你要知道呢部機的強項是否能影到
正高速移動的物件,呢部機無得自選光圈及快門(唔知係乜就自己上網search吓),又無運動mode,以我應為以
初學者來說並不適合用來影移動中的巴士,我之前都有部類似function的Nikon機,發現用來影移動中的巴士時
出來的效果並不理想,但停定的卻十分靚,所以用呢D機我建議你去巴總影或可以停定俾你影的地方,一來不用強
迫自己部機;二來可慢慢對正來影;三來影衰咗可以補影多兩張。

最後建議你去借D關於影相的書看看,對自已很有幫助的呀!

出面行雷啦,要熄機啦,希望幫到你啦!

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
AD15113 + 5 多謝您的意見..我系用呢部機

查看全部評分

orange 發表於 2009-3-7 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2009-3-6 00:35 發表
樓主係咪用緊呢部機呢:Sony Cyber-shot DSC-W80
http://cgi.ebay.com/Sony-Cyber-s ... L090304122005r36463
因為你所提及的sony 1080 7.2 相機並不是型號。

恕小弟直言,閣下曾貼出來的相真的有點兒劣,要影一張好相,小 ...

其實機身唔係唔可以影pan鏡相,只不過要留意
1.對焦(因為部機係全自動對焦,有時會囉錯對焦點,係要時間調整),
2.焦距(同樣因為部機zoom部分係全自動,唔似單鏡反光機可以即時
手動更改),
3.移動速度(呢樣就次次唔同,要自己感覺),
4.ISO值(暗自然要高ISO值,以提升快門速度,避免手震及引入足夠既光)
同埋最重要既快門時滯(即由按快門至拍攝差距時間,亦係最難預計既野)

因為由機既芒(monitor)睇到個target,到你按快門直至完成總有時差,好多人
話機身難影就係因為控制上未能掌握,結果往往個主體一係左右走位,一係就走焦
益童學校,全民教育
 樓主| AD15113 發表於 2009-3-8 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2009-3-7 00:40 發表
4.ISO值(暗自然要高ISO值,以提升快門速度,避免手震及引入足夠既光)
同埋最重要既快門時滯(即由按快門至拍攝差距時間,亦係最難預計既野)

因為由機既芒(monitor)睇到個target,到你按快門直至完成總有時差,好多人
話機身難影就係因為控制上未能掌握,結果往往個主體一係左右走位,一係就走焦

那麼請問如果調整個ISO值 THX..同埋如果用腳架會否有幫助..THX

AD18 發表於 2009-3-8 21:34 | 顯示全部樓層
其實樓主部機有無得 set  EV (即係曝光補償) 值 ?
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| AD15113 發表於 2009-3-8 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-3-8 21:34 發表
其實樓主部機有無得 set  EV (即係曝光補償) 值 ?

有..但 EV同ISO都唔同一樣野??
AD18 發表於 2009-3-8 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2009-3-8 22:49 發表

有..但 EV同ISO都唔同一樣野??

完全唔同

EV 可以係影果陣較光 d / 較暗 d
當然 , 較暗 d 既 (即係 set 細 d 既 EV 值) 係可以將快門速度提高
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
orange 發表於 2009-3-9 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2009-3-8 12:59 發表

那麼請問如果調整個ISO值 THX..同埋如果用腳架會否有幫助..THX

ISO值即係感光值,你要睇番Menu先知有無得set(因為每部機
設定都有不同),ISO值越高,可以吸既光更多,但同時相片質素
會下降

腳架於晚間影固定物件會較為有用,日光日白天氣晴朗日子用
反而更阻住自己,始終人既一對手於普通拍攝環境下都會影到
相,除非你係黑暗環境唔用閃光燈影相,否則唔見得用腳架有幾
大幫助,你話你用大機囉住支大直徑鏡頭用單腳都唔奇,都係先
練好基本功
益童學校,全民教育
貓丁 發表於 2009-3-19 19:17 | 顯示全部樓層

拍出動感 - 擺鏡篇

其中一個網頁 -  拍出動感 - 擺鏡篇
from : http://www.dcfever.com/cameras/readarticle.php?id=538
basiling 發表於 2009-3-29 15:08 | 顯示全部樓層

我用P記, 又用過S記T1......

跟一張同一位置

用卡片機影正高速移動的物件係得, 但最好不要用P mode/auto, 我就用ISO 100, 快門50-100

Pan 相就快門不要大於50, 唔一定用DSLR, 返工邊會帶DSLR?!