hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 砌機建議
開啟左側

砌機建議

KL631 發表於 2005-8-14 00:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟將會於九月換機,新機主要用作上網、程式編寫(尤以Visual Studio.NET為甚)、文書處理、圖像處理(會用到Visio 2002、Photoshop等等)、資料庫管理(MS SQL Server 2000)之用。

新機規格如下﹕

CPU: Intel P4 530/531 3GHZ
RAM: Kingston PC3200-512 DDR-RAM
Mainboard: AsusTek P5GD1 PRO
Harddisk: W.D. WD1200JB 120GB
DVD-RW: LG GSA4163B
Diaplay: Geforce FX5200/5500

唔知咁既組合如何呢?
由於小弟砌機經驗尚淺,請各板友們多多賜教
六二叉三虎(龍)﹕ES4192 + ES4799 + FY3145
kychung 發表於 2005-8-14 01:13 | 顯示全部樓層
[ref=337754]KL631[/ref]  在 14/8/2005 00:25 發表:
新機規格如下﹕
CPU: Intel P4 530/531 3GHZ
RAM: Kingston PC3200-512 DDR-RAM
Mainboard: AsusTek P5GD1 PRO
Harddisk: W.D. WD1200JB 120GB
DVD-RW: LG GSA4163B
Diaplay: Geforce FX5200/5500

如果budget充裕
不妨改用DDR2 RAM同埋行PCI-E ge display card
因為呢兩個會係黎緊主流
雖然據聞而家用得呢兩隻野ge底版唔多
就算唔用呢兩種新規格ge底版
都建議加夠1GB RAM
因為之前有版友話過下個版本ge windows系統需求竟然係1GB RAM咁多

HD方面
WD似乎唔太可靠
我有個frd用左3個月就壞左要拎去代理換

據經驗
以兄台呢種需求
大概budget需要4000-4500左右啦

小弟如果唔係要砌機ge話
都唔會特登留意行情
有錯請指正
南粵急行 rail.kychung.com
DW8306 發表於 2005-8-14 01:37 | 顯示全部樓層
我部機砌左大約$48xx,包括有:
主機版:  ASUS P5GPL I915PL M/B
CPU: Intel P4 Prescott 506 (2.66G Hz) CPU/64BITS
RAM: Corsair PC3200 DDR400 (512Mx2)
顯示卡: Eagle GF6600 (PCIE)256MB
硬碟機: Seagate 160.0GB ST3160827AS SATA150/NCQ HD
DVD-RW: LG GSA-4163B 16X DVD+/-RW,DVD-RAM
連雜項,唔包Mon

粒U最勁可以超到over 4G,不過就入唔到Windows囉

p.s部機係27/7買既

[ Last edited by DW8306 on 2005-8-14 at 01:41 ]
3av188 發表於 2005-8-14 02:18 | 顯示全部樓層

[ref=337823]kychung[/ref]  在 2005-8-14 01:13 AM 發表:
HD方面
WD似乎唔太可靠
我有個frd用左3個月就壞左要拎去代理換

冇任何一隻牌子係可以做到100%良率,唔壞。
真係睇彩數,睇下果水貨QC好唔好,
一隻壞亦唔代表成批唔好,仲有如搬運工人等因素(你見過黃金倉務員點搬貨就知道...)。
3AV188.HD199
500 發表於 2005-8-14 05:55 | 顯示全部樓層
由於我本身係用VB.NET寫program的,所以我可以用自己平日工作的經驗
總結出的八點來幫吓你。(內文勁長唔好意思)

做software r&d的machine,首要條件係ram要夠多:只係512MB的話,
可以同你講一定唔夠你用。

因為當你個program去到一定規模時,.NET係compile或執行對resource
的要求會相應增加[計埋SQL server的大食程度,512唔洗旨意行得順]。
所以建議加至1GB RAM。

第二係CPU速度,由於compile時需要去generate object code出黎,
clocking 快D,咁你就可以save到waiting time,宜家黎講3Ghz已經足夠。

第三係storage問題,除o左Hard disk以外,一部r&d用機必須可以provide到
一個failure safe的data storage。係CD burner果度最好選一個燒碟質數好的
貨色。因為當係爆wok時(好簡單,harddisk failure),你只有依靠佢先可以將
受影響時間減到最少。當然,碟唔可以太cheap,唔係到時隻碟衰起上黎讀
唔到(我中過一次招,果隻牌子已被打入blacklist永不錄用)就ham都無謂啦。

衰d講句,harddisk死ge,我係街隨時可以買到個返黎頂住當。data冇晒你就
乜都唔洗講啦。

第四樣係display,唔係講卡,而係講mon。你對眼望部機最耐ge會係乜野?
大D的mon會令你工作時不用太費神。將自己的workspace擴大有助你進行
精細操作(photoshop)或place more windows(for reading help resources)。
咁你就可以舒服地工作。No "睇死人".

第五係keyboard and mouse,你唔好以為一個平keyboard mouse同貴ge野
冇乜分別啊,其實兩者的分別係:programming, photoshopping 係對
keyboard mouse的一種harsh operation,因為一個programmer係寫
code時飛快地打字、改相時mouse的靈敏度可直接影響到有關結果。
我之前的年頭用d幾十蚊的貨仔dup code,唔洗九個月就要換
keyboard,結果我買o左 L記的keyboard就可以頂成4-5年左右,plus隻手
打得好舒服,舒服與否係直接影響programmer的心理的,心理差時,dup
code會爭咁D架。

第六,display card方面,可以的話,最好做到future ready。即係宜家買
中近下少許價卡(唔係雞卡),到有餘錢後再升級都唔遲。

第七係機箱內熱力問題,好多時你會忽視rig(外國用話,即係你部機)入便
的溫度管理方面。其實你個rig內的溫度同parts的壽命有關,長期過熱會令
機內parts的MTBF減低,即係更快壞野。所以係散熱方面要落D工夫。

第八係harddisk方面,可以的話,最好用多個harddisk以作保存之用,好快
你就會遇到disk space不足的問題。行RAID可以係一個保險的方案。(有redundant為佳)