hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [示範單位系列]"黃老太"LEYLAND ATLANTEAN AN68 ...
開啟左側

[示範單位系列]"黃老太"LEYLAND ATLANTEAN AN68

cn2661_2d32 發表於 2009-3-11 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-3-11 00:39 發表

alex 呢隻車身會舊得過 metsec 寶??! 唔係下話??!!

呢批AN68的車身係BACO/Metsec多
老城只係換左個頭幅..= =""
呢隻ALX R頭已係90年代的設計,我知.
就算再早的R頭都知係80年代頭的事.

呢隻BACO/METSEC應係同ALX CB/KB同期或再前少少.

我又想知.點解ALX R的頭幅不論ROE/ECW/ BACO/Metsec都裝得落.真係呎寸exactly一樣?
ccicoltd 發表於 2009-3-11 20:22 | 顯示全部樓層
城巴購入的坡柴全數配亞歷山大車身,除一輛 R 型訓練車外全為 L 型,沒有 ROE/ECW/BACO/Metsec。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ktbt 發表於 2009-3-11 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-3-10 21:27 發表

係前者

仲要係好「鞋」0既膠皮

細個坐完起身都有d 紋印0係大髀度

petcity 發表於 2009-3-11 21:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
arhang2001 發表於 2009-3-11 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2009-3-11 13:43 發表

呢批AN68的車身係BACO/Metsec多
老城只係換左個頭幅..= =""
呢隻ALX R頭已係90年代的設計,我知.
就算再早的R頭都知係80年代頭的事.

呢隻BACO/METSEC應係同ALX CB/KB同期或再前少少.

我又想知.點解ALX R的頭幅不論 ...

你既意思係呢批車既車身係Baco/ Metsec? 你會唔會搞錯左少少野?

由頭到尾黎香港既亞特蘭大都係 Alexander 車身,型號我冇深究。
oman 發表於 2009-3-11 22:58 | 顯示全部樓層
一直覺得城巴用Atlantean去代中巴d 珍寶係個笑話.....

點解唔買新加坡批O305過黎用
novkovsky 發表於 2009-3-11 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 oman 於 2009-3-11 22:58 發表
一直覺得城巴用Atlantean去代中巴d 珍寶係個笑話.....

點解唔買新加坡批O305過黎用
你想像下果陣批ME都未離開68x就明…
好簡單,因為果陣O305最舊果部都係得10年車,又唔係唔好用…做乜咁快賣走佢…

不過江湖傳聞話699上層唔夠175cm高,所以出唔到巴士牌,其實係咪真有其事?
雖然坡柴底盤係高過寶,但頂多未同MCW一樣高地台...
睇個樣下層又唔似有咁高可以搞到上層分唔到咁多高度…
sSie~~Find you later.
cn2661_2d32 發表於 2009-3-12 02:44 | 顯示全部樓層
唔好意思.原來香港的AN68全係alx...
我仲以為佢批坡佬所有款的an68香港都食左幾部.唔好意思

不過我講ECW/ROE的確係想講批olym. 城記的確係得ge.
joeli16 發表於 2009-3-12 09:02 | 顯示全部樓層
原來黃老太入面有通風槽!個通風槽有冇風出的?
黃老太見就見得多,就係未搭過,依家有D後悔...
ccicoltd 發表於 2009-3-12 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 joeli16 於 2009-3-12 09:02 發表
原來黃老太入面有通風槽!個通風槽有冇風出的?
黃老太見就見得多,就係未搭過,依家有D後悔...

在新加坡行走時,頭幅左右各有一孔,個人估計是行車時向通風槽送風的入口。
城巴為車子更換頭幅,入氣孔不復存在。

參考
http://www.angelfire.com/in/maranello/upgrade/atlantean_p1.html
第二及第三幅相片
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2