hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 下一站 : 香港 ?
開啟左側

下一站 : 香港 ?

syp 發表於 2009-3-11 19:34 | 顯示全部樓層

呢架新車睇落用普通凳, 如果唔換凳唔似會變 Cityflyer。同埋城巴唔同龍運, Cityflyer 內籠似乎應該會特別設計, 至少內籠顏色要同o的凳色配合。如果紫色內籠配紅色凳, 可能就好怪, 唔似係城巴作風。況且, Cityflyer 而家o的凳好殘, 就算單層 Cityflyer 都換新凳, 用殘椅換落新車度, 就算係九巴龍運都未必會咁做。
下一站係西營盤
EE9255 發表於 2009-3-11 19:37 | 顯示全部樓層
cityflyer最少有行李架先啦

就算5xx只係曾經想做機場巴,都整定晒行李架
樓主呢架實實在在係一架市區版..有乜好爭論
dogdog 發表於 2009-3-11 19:52 | 顯示全部樓層
唔係有成幾十部咩?
唔知係唔係因為有堆車就黎一退
有需要先換左 市區車,
然之後先慢慢換CITYFLYER 堆車......
NE2499 發表於 2009-3-11 19:52 | 顯示全部樓層

最新消息:
現時有3部 係大陸五洲龍砌的CTB 曲梯E500到左城巴柴灣廠

24cwhk 發表於 2009-3-11 19:55 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

會唔會新8字頭行 E線 2261-2301等去 96X線 96X 裡面d Volvo 去 5號 10號
咁就攪掂d 3系既位置喇

brian 發表於 2009-3-11 20:03 | 顯示全部樓層
都唔明點解大家會覺得呢批新車會係cityfler、甚至話同批21xx換座位…
一架新車訂果陣梗係已經定o左佢o既設計、用途,
佢係做cityflyer,新車梗係會用flyer座位,o黎到香港先換,又拆又裝,真係貪方便咩?
再者,係換座位,都唔會拎d用o左十年有多、又殘又舊o既位o黎換掛?過兩年又再翻新?
新車配舊位,咁大間公司有頭有面,唔洗咁慳掛?

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
河灣西 + 5 難得一見,合乎正常思維的文章 ...

查看全部評分

ctb102 發表於 2009-3-11 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2009-3-11 20:03 發表
都唔明點解大家會覺得呢批新車會係cityfler、甚至話同批21xx換座位…
一架新車訂果陣梗係已經定o左佢o既設計、用途,
佢係做cityflyer,新車梗係會用flyer座位,o黎到香港先換,又拆又裝,真係貪方便咩?
再者,係換座位,都唔會拎d ...

細心 d 望會發現部車頭尾門都換左...
唔知係唔係轉左用國產貨呢?

港鐵部E500反而無換到頭尾閘......
HX273 發表於 2009-3-11 20:23 | 顯示全部樓層
MM3099 發表於 2009-3-11 20:29 | 顯示全部樓層
我估批E500行市區線既話102,118,969一定走唔甩
15279 發表於 2009-3-11 20:36 | 顯示全部樓層

呢批車100%係比SHD用換走2262-2287

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
68A -2 妄下判斷

查看全部評分