hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [路線建議]重組58X,60X,63X及259B
開啟左側

[路線建議]重組58X,60X,63X及259B

3AD60 發表於 2009-3-13 23:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(1)將58X(良景至旺角東鐵路站)更改總站為
{良景至佐敦(匯翔道)}及更改路線.
良景開途經:原有路線駛至彌敦道之後經佐敦道,
廣東道及匯翔道.
佐敦(匯翔道)開途經:匯翔道,廣東道,佐敦道,
彌敦道之後返回原有路線.
服務時間:
良景開:0530<---->0020
虹橋開(特別班次):0715,0730,0745,0800,0815,0830
(星期一至星期六行走)
(星期日及公眾假期暫停服務)
佐敦(匯翔道)開:0610<---->0040
班次:維持每4分鐘至12分鐘一班.
收費:維持不變.
用車:現有58X車隊再加3部3AD行走.

(2)將68A(朗屏至青衣鐵路站)調正服務時間
與及加密班次行走.
朗屏開:0520<---->0010
青衣鐵路站開:0610<---->0055
班次:加密每12分鐘至20分鐘一班.
用車:現有68A車隊再加2部AP行走.
此外,68A亦會提供八達通卡優惠轉乘58X與及260X,
八達通卡優惠轉乘為如下:
(A)朗屏往九龍方向:
(i)68A八達通卡轉乘58X:補$3.6
(ii)68A八達通卡轉乘260X:補$6.8
(B)九龍往朗屏方向:
(i)58X八達通卡轉乘68A:補$2.0
(ii)260X八達通卡轉乘68A:補$3.2

(3)將63X{天慈至佐敦(匯翔道)},
260B(屯門市中心至尖沙咀)取消.

(4)將60X{屯門市中心至佐敦(匯翔道)}更改總站為
(屯門市中心至維港灣)及更改路線.
屯門市中心開途經:原有路線駛至長沙灣道之後經
欽州街,荔枝角道,上海街,亞皆老街,櫻桃街,櫻桃街隧道,
櫻桃街,海輝道及海帆道.
維港灣開途經:海帆道,海輝道,深旺道,櫻桃街,大角咀道,
未命名路,櫸樹街,晏架街,槐樹街,福全街,旺角道,彌敦道
之後返回原有路線.
服務時間:
屯門市中心開:0540<---->2320
維港灣開:0610<---->0040
班次:略減每5分鐘至15分鐘一班.
用車:現有60X車隊再減3部3AD,1部AP.

(5)將259B(屯門碼頭至九龍鐵路站)轉全日行走.
屯門碼頭開途經:湖翠路,龍門路,皇珠路,海皇路,海珠路,
屯門鄉事會路,屯興路,屯喜路,屯匯街,屯門市中心巴士總站,
屯門鄉事會路,屯興路,屯門公路,荃灣路,葵涌道,
荔枝角道,西九龍走廊,通州街,太子道西,荔枝角道,彌敦道,
梳士巴利道,九龍公園徑,廣東道,佐敦道,雅翔道及站內通道.
九龍鐵路站開途經:跟215X駛至廣東道之後經九龍公園徑,
梳士巴利道,彌敦道,亞皆老街,櫻桃街,大角咀道,西九龍走廊,
荔枝角道,葵涌道,荃灣路,屯門公路,屯喜路,屯匯街,
屯門市中心巴士總站,屯門鄉事會路,海珠路,海皇路,皇珠路,
龍門路及湖翠路.
服務時間:
屯門碼頭開:0525<---->2330
九龍鐵路站開:0605<---->0030
班次:每15分鐘一班.
用車:現有63X車隊.
備註:259B係朝早繁忙時間由屯門碼頭開出既特別班次
(0720,0733,0745)將會繼續保留.

以下就是我重組呢項58X,60X,63X與及259B的結論:
(i)58X改總站建議的目的就係想彌補63X取消之後,係屯門公路
果三個站既乘客都可以繼續有58X,260X直出油麻地,佐敦興及尖沙咀,
至於68A提供八達通卡優惠轉乘58X,260X的目的就係彌補63X取消之後,
係青山公路(藍地去屏山段)出九龍既不便.

(ii)60X改總站建議的目的就係想將彌敦道(油麻地至佐敦段)既QUOTA撥給
58X而建議的,兼且60X改總站之後除了方便屯門市中心,安定,友愛
既居民可以有直車去大角咀之外,同時可以將259B轉埋全日服務,間接可以
受惠屯門碼頭區,屯門市中心,安定,友愛既乘客可以有全日既快線車直出
旺角,油麻地,佐敦及尖沙咀,兼且259B轉全日之後可以舒緩59X的壓力,
至於260B取消的原因就係已經有259B轉全日服務而取消服務的.

評分

參與人數 3aPower -14 收起 理由
S3BL343@66 -5 忽略 63X 取消後的後遺症
Snoopy@FB8617 -5 完全冇考慮58X既負荷能力,對63X於繁時乘客 ...
天空之神 -4 無視 58X 之負擔能力 , 其餘見 #2 , #11 ...

查看全部評分

天空之神 發表於 2009-3-14 01:46 | 顯示全部樓層
一見到 58X 延長已經可以將個建議踢入垃圾筒

明顯地有人冇諗清楚原本 58x 有幾多客
1. 有一批新客未計
2. 延長加得咁少車點維持服務

咁做同減少服務冇分別

-
60x 方面

因為改往維港灣而班次不穩
旺角道塞車位都入...苦了原有乘客呢

-
259B 方面 ,

好衰唔衰美孚做咩落地?
學 267S 直飛橋走好過啦

車程方面個人估計 90 分鐘單程
未計休息未計塞車過鐘

以現時 63x 共 12 台車 ,
頂多做到 18-20 分鐘左右一班
如何是好 ?

-
59X 往屯門方向 個人見到大部分時間資源過盛
無啦啦整 2 台車出街跳住停又唔夠客(2 部加埋都唔夠一部 58X 多客....)
話減輕負擔但又唔去 cut 佢車 , 真係...

我想睇下樓主點解釋先再評分

.
 樓主| 3AD60 發表於 2009-3-14 03:50 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-3-14 01:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一見到 58X 延長已經可以將個建議踢入垃圾筒

明顯地有人冇諗清楚原本 58x 有幾多客
1. 有一批新客未計
2. 延長加得咁少車點維持服務

咁做同減少服務冇分別

-
60x 方面

因為改往維港灣而班次不穩
旺角道塞車位都入...苦了原有乘客呢

我建議將58X改去佐敦的目的都係想
彌補63X取消之後,係虹橋去油麻地,佐敦
方面都可以有58X呢個服務,至於將60X搬去
維港灣做總站既原因都係想善用彌敦道(油麻地
至佐敦段)既QUOTA去比58X,咁到時58X就可以
用番60X所CUT出來果3架車行果段彌敦道(油麻地
至佐敦段)既服務,同埋又可以成全259B轉全日服務.

-
259B 方面 ,

好衰唔衰美孚做咩落地?
學 267S 直飛橋走好過啦

車程方面個人估計 90 分鐘單程
未計休息未計塞車過鐘

唔好意思,我之前打建議既時候
打多o左條"長沙灣道"既街名,原文已改!!
我建議既259B真係冇打算經美孚,只不過
一時冇睇清楚地圖先至打多o左條街名,請見諒!!

以現時 63x 共 12 台車 ,
頂多做到 18-20 分鐘左右一班
如何是好 ?

-
59X 往屯門方向 個人見到大部分時間資源過盛
無啦啦整 2 台車出街跳住停又唔夠客(2 部加埋都唔夠一部 58X 多客....)
話減輕負擔但又唔去 cut 佢車 , 真係...

我想睇下樓主點解釋先再評分

但係59X所做既客源都唔算少,
若果要59X減班減車的話,係下午繁忙時間
由旺角去屯門碼頭既班次好容易去到
深水步,長沙灣會上唔到車,盞到時迫佢地
搭59A係深水步,長沙灣去屯門碼頭.

lsc04d11 發表於 2009-3-14 10:08 | 顯示全部樓層

58X原有建生班次保留嗎??

259B該三班不經屯門市中心???
但係繁忙時間,行哂屯門碼頭仲會唔會有位俾兆麟/市中心/安定人士上259B??
tony223 發表於 2009-3-14 10:40 | 顯示全部樓層
63X頂多只可以縮短去旺角/大角咀做總站,
因為現時63X早繁同晚間都有唔少捧場客,
就算非繁時都可以坐滿部單層車,
所以呢條線取消係不太可能的

另外,68A現時班次繁時係可以去到8-10分鐘一班,
如果你要取消63X又減68A班次,我想青公既居民都唔會放過你
而且,68A係好以有禁令係唔俾12米車行
至於優惠方面,繁忙時間58X同260X都已經滿載乘客,
試問如何再吸納埋原本63X既乘客,
難道要靠班次疏落,而且時間唔穩定既263M?
Snoopy@FB8617 發表於 2009-3-14 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2009-3-14 03:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我建議耐58X改去佐敦佐敦的目的都係想
彌補63X取消之後,係虹橋去油麻地,佐敦
方面都可以有58X呢個服務,至於將60X搬去
維港灣做總站既原因都係想善用彌敦道(油麻地
至佐敦段)既QUOTA去比58X,咁到時58X就可以
用番60X所CUT出來果3架車行果段彌敦道(油麻地
至佐敦段)既服務,同埋又可以成全259B轉全日服務.

咁你仲咩要取消63X先?
若果跟住Quota計數既話
60X果段而經供晒俾58X
仲要係唔夠
咁259B行全日既話
只係會同63X差唔多咁疏

青公客方面
68A被人cut疏左
仲要死逼人地轉一D繁時上唔既車
玩野乎?

HG6729 發表於 2009-3-14 11:40 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

如果將68A 放朗屏西鐵站得唔得?
Mandy+263M=HG6729
 樓主| 3AD60 發表於 2009-3-14 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2009-3-14 10:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
58X原有建生班次保留嗎??

原有58X建生特別班次會繼續保留.

259B該三班不經屯門市中心???

冇錯!!現時259B係朝早繁忙時間
(淨係做屯門碼頭區既特別班次)
會繼續保留.

但係繁忙時間,行哂屯門碼頭仲會唔會有位俾兆麟/市中心/安定人士上259B??

兆麟苑果面係朝早繁忙時間仲有261B
提供特快前往油尖旺既服務.

至於你所講驚屯門市中心,安定冇位座259B的問題,
因為我係朝早繁忙時間係屯門公路見過一架259C
都係座唔滿(得果大約3/5)既客出九龍,所以我唔覺得
朝早繁忙時間係屯門市中心,安定會遇上冇位座259B
出九龍的問題.
 樓主| 3AD60 發表於 2009-3-14 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-3-14 10:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁你仲咩要取消63X先?
若果跟住Quota計數既話
60X果段而經供晒俾58X
仲要係唔夠
咁259B行全日既話
只係會同63X差唔多咁疏

青公客方面
68A被人cut疏左
仲要死逼人地轉一D繁時上唔既車
玩野乎? ...

但係63X係非繁忙時間始都係一條客量低兼蝕錢既路線,
所以取消63X係無可厚非,兼且我建議既58X係朝早繁忙時間
都有係虹橋提供特別班次直出九龍,所以係青山公路(藍地至
屏山段)既乘搭完68A之後轉58X出九龍都唔係問題.
 樓主| 3AD60 發表於 2009-3-14 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2009-3-14 10:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
63X頂多只可以縮短去旺角/大角咀做總站,
因為現時63X早繁同晚間都有唔少捧場客,
就算非繁時都可以坐滿部單層車,
所以呢條線取消係不太可能的

另外,68A現時班次繁時係可以去到8-10分鐘一班,
如果你要取消63X又減68A班次,我 ...

但係青山公路(洪水橋至屏山段)已經有班次頻密既68X出九龍,.
基本上現時63X既獨市位得番藍地,泥圍既客,但係呢個獨市位
既客量又唔係多,倒不如將63X取消之後重新分配資源會比較好.