hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 拆 尖 沙 嘴 巴 士 總 站 鬧 上 聯 合 國 論 壇 ...
開啟左側

[問題] 拆 尖 沙 嘴 巴 士 總 站 鬧 上 聯 合 國 論 壇

Transperth 發表於 2009-3-25 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 北角---九龍城 於 2009-3-24 20:17 發表

公民黨九龍西果邊有冇試過

以我所知,公民黨九龍西代表,係反對搬總站既。
至於該黨其他人士響呢個問題上既立場,我就唔多清楚。
一次經歷,等於一次訓練。
leslie 發表於 2009-3-25 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2009-3-24 20:17 發表

公民黨九龍西果邊有冇試過

毛ee選舉時親自打過一次電話及我,之後再找佢助理傾過,不過到攪簽名時唔見人...但依然感謝佢在去年71遊行時幫我地打氣~

只有巴士迷支持係唔夠架,將呢件事同你身邊的人講,一個人同兩個人講,而呢兩個人又同另外4人講,才可以引起市民的關注,"留住巴士,留住天星"是華叔今年年宵在揮春上為我們寫的幾個字,也是我們的希望.

攪今次行動,的確花了我很多時間,不過也因為做呢份Paper,我認識了一群不同界別的朋友,眼界大開了,也對尖碼及周邊的發展史多了了解及認識,使我對尖碼以致香港呢片土地有了更深的感情.

大家的意見都很好,的確去河內的present會同之前9月的那個內容有所不同,而且更要用英文做present,我們會再加以研究同檢討.
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ME19andG316 發表於 2009-3-25 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-3-24 15:43 發表

可唔可以再舉多少少例子? 我地可以include在presentation中

另外, 去年9月我們也做了一次presentation, 大家可以睇番當日的video,俾下意見~
http://www.ourbusterminal.org/archive/20080921.htm ...

其實有冇多D你地PRESENTATION時既資料?
去到起咪可以用返廣東話定英文?  講稿要詳細度好..
PRESENTATION有幾多時間?  如果長既話就同佢地講多D歷史, 同起香港歷史有乜重要地位...當D聽眾乜都吾知先..
個場有幾大?幾多人在場?   練習下起大場合, 對住全部都係外國人時點PRESENT,,
評判又係邊D人?                     知己知彼,百戰百勝...
有冇以往成功既例子可以參考下? 學多D其他,異國文化既技術都好....

睇返你個次,  對比起其他組,,, 似乎講得有少少急速, 比人有少少急進感覺..
好似成日食螺絲.............

其實我想知道,PRESENT完之後會點? 有乜結果?
最理想會吾會令到教科文組都開聲話支持保留?
leslie 發表於 2009-3-25 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ME19andG316 於 2009-3-25 00:27 發表

其實有冇多D你地PRESENTATION時既資料?
去到起咪可以用返廣東話定英文?  講稿要詳細度好..
PRESENTATION有幾多時間?  如果長既話就同佢地講多D歷史, 同起香港歷史有乜重要地位...當D聽眾乜都吾知先..
個場有幾大? ...

Present : 15分鐘,之後會有發問時間
不可說其他是"對手",因為不是比賽呢,暫時知同session的case有內地及台灣地區case
http://universityandheritage.net ... acts/sesion_13.html

呢份paper,唔止屬於我地幾個 core member, 或者個group的朋友,更是hkitalk的 - 這裡的站長,版主及版友一直提供了很多協助及資料,使我們搵資料方便了許多...真係好多謝大家
ME19andG316 發表於 2009-3-25 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-3-25 00:38 發表

Present : 15分鐘,之後會有發問時間
不可說其他是"對手",因為不是比賽呢,暫時知同session的case有內地及台灣地區case
http://universityandheritage.net/SIFU/XII_Hanoi_2009/en/abstracts/sesion_13.html

呢份pa ...

其他地區既代表係民間團體定政府代表定政府協助?
PRESENT最未時或者順便提下(會吾會離題???)我地既特衰政府有幾吾愛惜自己本地既文化OR文物,例如上次中環天星碼頭,
又亂定古蹟準則(笑死人..)  , 有少少要向教科文組求救咁款......

我見其他CASE講既野既歷史都有番咁上下份量,,,我地個巴總得88年歷史,而D外國人真係冇乜人知道佢既存在(最多都係知有天星小輪..)
夠吾夠FIGHT.?
CN9AMT100UP 發表於 2009-3-25 09:48 | 顯示全部樓層
樓主,其實可唔可以透露一下,個presentation report做成點,無資料,我地真係幫唔到你地o的乜野。

正正確黎講,一份無比局外人睇過的presentation reports,效果一定係唔好。
正如,我以前做舞台劇,總綵前,都會有試影,用黎睇反應同修改。

所以,如果真係想我地幫到手。
首先,要一個schedule,訂好晒所有野,個mile stone o係邊。
個mile stone的量化標準係乜。

至於presentation的問題,應該係比較後的位置才考量。
首先,你地要知道。
1. 邊個聽先?
2. 幾點開始聽,一個上午,一個下午,已經係兩種唔同的presentation skill
3. product.....這個,真係最重要,如果個product唔好,presentation skill 再好都無用。
4. 台下PR 工作,這個真係好重要,多數人,一入會場,己經開始緊宣傳的工作,看來,你們有時間一定要準備這一PARTS的資料。

P.S. 有問題,就直接問,我相信有好多版友都有相關經驗,我地打字無緊要,最緊要係你肯問,我地就會答。但最緊要係,個PRODUCT,俾心機啦。

至於宣傳,可以試下PRESS RELEASE,只要從感性方向出法,"了"起左O的香港人感情先
北角---九龍城 發表於 2009-3-26 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-3-25 00:26 發表

毛ee選舉時親自打過一次電話及我,之後再找佢助理傾過,不過到攪簽名時唔見人...但依然感謝佢在去年71遊行時幫我地打氣~

只有巴士迷支持係唔夠架,將呢件事同你身邊的人講,一個人同兩個人講,而呢兩個人又同另外4人講 ...
再搵多次得唔得??
或者今次71再囉出黎講都好~
leslie 發表於 2009-3-30 20:31 | 顯示全部樓層
不再行開文了

有關5號巴士的事宜跟進:

九龍城區議會的莫嘉嫻議員及任國棟議員(同為民協)繼續在九龍城區議會的交運會(5/2/09)追問5號事宜
http://www.districtcouncils.gov.hk/klc_d/Audio/3TTC_7ca..pdf
(會議錄音-第一部分約 10:00-12:00)

至於黃大仙區議會方面,就有民建聯莫健榮議員動議,民建聯何賢輝議員及民主黨的胡志偉議員和議,全體通過"強烈要求運輸署立即恢復九巴5號巴士前往尖沙咀碼頭"
http://www.districtcouncils.gov. ... eting%208_Voice.htm

S3N358_GA5505 發表於 2009-4-7 20:16 | 顯示全部樓層
尖碼係咪九巴的第一個巴士總站??
如尖碼冇,我的愛線又唔知點?
北角---九龍城 發表於 2009-4-8 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-3-30 20:31 發表
不再行開文了

有關5號巴士的事宜跟進:

九龍城區議會的莫嘉嫻議員及任國棟議員(同為民協)繼續在九龍城區議會的交運會(5/2/09)追問5號事宜
http://www.districtcouncils.gov.hk/klc_d/Audio/3TTC_7ca..pdf
(會議錄音 ...
倒不如叫5a全日好過啦..