hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 又講下我上星期晌日本坐西日本的不快經歷 ...
開啟左側

又講下我上星期晌日本坐西日本的不快經歷

cky 發表於 2005-8-16 19:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

JR 西日本不嬲都係問題多多
但係當自己坐正時就真係好嬲

話說八月九日晚, 我一個人去完京都, 諗住坐番 JR 返新大阪同朋友匯合
咁晚上六點係放工時間, 好多人排隊坐車, 排到上樓梯, 都算喇
入閘時, 見到車站外的告示板話甲子園附近因為雷擊影晌了訊號
會有延誤, 諗住唔會太離譜吧....

想坐1801 架新快速落大阪, 到時間架車未到
指示版先話 DELAY, 後來連班車都冇埋...
睇住隔離 D 慢車一架一架咁開
但都安慰自己話... 下一班新快速的車黎到時, 都會追到既...
好喇, 1816 去網干的新快速到達
上左頭卡, 晌駕駛倉後面, 睇住佢開車喇

咁京都至大阪一段... 新快速係行外線
好快就將之前三班普通追過.. 再加一班從別處開往新三田旳列車..
好喇... 差唔到尾二個站 (唔記得乜名), 眼站的新大阪就晌二百米之內
架車突然之間慢駛, 晌尾二個站之後紅燈度停左...
一停.... 二十分鐘
我聽到廣播員有宣佈, 話有延誤要致歉
駕駛員同埋帶車員一直用廣播同新大阪站職員聯絡
但係好多次都 REJECT... 就算接通了都講左一陣又放低
好喇, 內線的慢車, 就咁樣一架又一架咁過番晒頭
連那班新三田的列車都過埋
之後先可以入站.....
成車人就係咁企晌度等....
仲要係入外線站... (外線位有三個埋站口... 其他車就埋右邊兩個
我呢架就只係埋最左邊, 即係佢地跟本唔會相遇)
本來睇到佢個牌.. 原本係準時到達架
家陣變成遲二十分鐘

最弊係我個 FRD 岩岩晌大阪站
諗住坐一個站來接我
點知佢一樣晌大阪站滯留.. 仲要半粒鐘
結果佢仲遲過我到站....

真係作死...
UCR683 發表於 2005-8-16 22:16 | 顯示全部樓層
尾二個站是「東淀川」站。
凡是露天空曠路軌段,如果信號系統沒有有效的防雷設施,往往會導致訊號系統故障。
M 發表於 2005-8-16 22:32 | 顯示全部樓層
唔係呀哇?連JR都好似西鐵咁因為雷擊而故障?
睇來JR要好好檢討佢D防雷設施囉!
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
星惡魔-傑 發表於 2005-8-16 22:47 | 顯示全部樓層

我上年去日本,也曾經遇過這些事,
話說當天我一家由京都搭207系返大阪,那班車是新快速,
在途中以90-110 km/h行走期間,突然在下一停車站前一大段路急停,
ATS訊號有響起,我當時在車頭見到運轉士也很無奈,停了5-10分鐘後有一列快速的207/223系在旁邊過頭,再過了5分鐘後,終於以30-40km/h入站,
最後我同我阿爸都認為是為了臨時避開那列快速列車

[ Last edited by 星惡魔-傑 on 2005-8-16 at 22:48 ]
北角---九龍城 發表於 2005-8-16 23:48 | 顯示全部樓層
其實有冇快速車行內線的???
行內線全部是普通列車??
AL37 發表於 2005-8-17 00:01 | 顯示全部樓層
[ref=341066]北角---九龍城[/ref]  在 2005-8-16 11:48 PM 發表:

其實有冇快速車行內線的???
行內線全部是普通列車??

京都.神戶線內部分快速列車會行內線
而新快速就係行外線
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
AL37 發表於 2005-8-17 00:05 | 顯示全部樓層

[ref=340955]星惡魔-傑[/ref]  在 2005-8-16 10:47 PM 發表:

在途中以90-110 km/h行走期間,突然在下一停車站前一大段路急停,
ATS訊號有響起,我當時在車頭見到運轉士也很無奈,停了5-10 ...

多口一問: 原來 207 系有做新快速架 ?? #
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
星惡魔-傑 發表於 2005-8-17 22:04 | 顯示全部樓層
[ref=341105]AL37[/ref]  在 2005-8-17 12:05 AM 發表:

多口一問: 原來 207 系有做新快速架 ?? #

有~
並且唔止搭到一次
jrfung 發表於 2005-8-18 22:54 | 顯示全部樓層
[ref=340955]星惡魔-傑[/ref]  在 2005-8-16 22:47 發表:

ATS訊號有響起,我當時在車頭見到運轉士也很無奈,停了5-10 ...

最後離開高槻站後,有沒有重新超越那兩班快速列車?
jrfung 發表於 2005-8-18 22:57 | 顯示全部樓層

[ref=341965]星惡魔-傑[/ref]  在 2005-8-17 22:04 發表:

有~
並且唔止搭到一次

是否特別情況才會的?

為何要新快速待避快速列車?