hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 22/3蘋果日報:民間團體誓保天星巴士總站 ...
開啟左側

[問題] 22/3蘋果日報:民間團體誓保天星巴士總站

ATE24 發表於 2009-3-23 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-3-23 00:23 發表
如果講"集體回憶", 唔該九巴搵番丹拿A去行1, 1A, 2, 6, 7等路線, 上車搵賣飛佬賣飛, 最緊要係全程只收兩毫.

每一架金巴, 都係謀殺"集體回憶"既兇手, 我地不如寫信去聯合國教科文組織抗議引入冷氣巴同金巴啦, 好唔 ...

巴士本身係集體回憶?咪講笑喇……
公器公用 香港早要有品
PB602 發表於 2009-3-23 20:55 | 顯示全部樓層
如果以搬巴士總站唔方便乘客去碼頭轉船的話, 呢個理由好成立.

但如果以歷史文化為理由而反對搬站的話, 以香港人既表現稷睇, 我會覺得好荒謬. 香港人(同埋唔少巴士迷)成日都要巴士公司用新車, 巴士公司派架舊少少既巴士行, 就批評巴士公司唔用新車, 恨不得所有舊車即時消失. 市民大眾對"巴士"呢樣交通工具, 幾時有過歷史文化既考慮?

英國人(係普通英國人, 唔止係巴士迷)熱愛Routemaster, 連非巴士迷都對佢既退役依依不捨, 英國倫敦市長甚至提出"Routemaster復活", 你地話我上文要求回復售票員制度好荒謬, 唔可行, 但人地倫敦市長就話明新Routemaster車上一定要有售票員, 咁英國人係咪荒謬?

大英帝國對Routemaster既堅持, 處處體現真正大國文化, 又點會係中式小農思想可以理解? 如果香港人一方面要保留天星碼頭巴士總站以體現歷史延續, 但另一方面又日日要求有金巴, 熱狗快快好似對面海咁全面淘汰, 呢D割裂式既保育價格觀真係令人深思.

PB602 發表於 2009-3-23 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2009-3-23 20:46 發表

巴士本身係集體回憶?咪講笑喇……

巴士點解唔係集髒回憶? 一架巴士由新車落地到十六年退役, "一生"之中載客幾百萬人次, 當中有幾多人同事係巴士上發生, 唔可以係集體回憶, 唔通只可以係巴士公司生財工具同乘客交通工具?

如果係講笑, 咁英國人咪笑死全世界, 佢地甚至將每一個在世既Routemaster都列為文物添呀.
2A_DL13 發表於 2009-3-23 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-3-23 20:55 發表
如果以搬巴士總站唔方便乘客去碼頭轉船的話, 呢個理由好成立.

但如果以歷史文化為理由而反對搬站的話, 以香港人既表現稷睇, 我會覺得好荒謬. 香港人(同埋唔少巴士迷)成日都要巴士公司用新車, 巴士公司派架舊少少既 ...

值得深思既,係究竟搬巴士總站係咪同文化有咁大關係。
再講遠D,究竟呢六千幾名簽名人仕,背後簽名的原因是
甚麼。

我總是覺得,蘋果日報一開宗名義就話"巴士迷",記者背
後是否有立場而未有(亦唔需要)提及。

在巴士愛好者角度,我覺得總站是歷史。但在大眾角度,
只要求有車搭便是。
Your global lifestyle partner..
da54 發表於 2009-3-23 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-3-23 17:30 發表

英國Routemaster已經係05年無再服務大眾,
只有租車及遊客服務

公共巴士仲有倫敦的 9 (Heritage) 及 15 (Heritage),
別稱 9H, 15H.....

小弟剛剛貼了相片在 B5 板,希望和大家分享一下:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=373763

其實舊巴士與總站一樣,如果社會氣氛同政府
取態都係支持,咁使乜搞咁多活動話要保留做
保育 ...

民主社會當然有民間搞的活動,去爭取別人的支持。
如果搞活動等於本身無人支持,同 03.71 遊行「有幾百萬人
無上街」 的論調有何分別?

P.S. 回樓上多位,尖碼總站搬遷帶來的交通問題,
正是主要關注之一,保育只是眾多關注重點之一。
歡迎你們先瀏覽 http://www.ourbusterminal.org/aboutus.htm
詳細了解尖碼之聲的立場。
至於你們信不信?反正我信了
ATE24 發表於 2009-3-23 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-3-23 21:00 發表

巴士點解唔係集髒回憶? 一架巴士由新車落地到十六年退役, "一生"之中載客幾百萬人次, 當中有幾多人同事係巴士上發生, 唔可以係集體回憶, 唔通只可以係巴士公司生財工具同乘客交通工具?

如果係講笑, 咁英國人咪笑 ...

英國同香港對於巴士 le 樣o野本身態度已經唔同……
況且版友堅持o既o野,係個總站o既客運價值。同你開出o既巴士係集體回憶,熱狗係集體回憶,售票員係集體回憶,根本完全無關……

夠了。
公器公用 香港早要有品
ksmbh 發表於 2009-3-23 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 samuel7055 於 2009-3-23 15:21 發表 如果真係保留到天星真係多謝你 無左中環批客之後,好在仲保持到尖沙咀班客 我個人對保唔保都無乜意見但係我反宜想知拆左巴士總站之後既地標吸唔吸引到旅客 ...

政府建議起個廣場,
真係唔知對遊客有乜野吸引力?!
dippy 發表於 2009-3-24 00:22 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2009-3-24 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2009-3-23 22:32 發表

甚麼。

在巴士愛好者 ...

佢用巴士迷呢個term只是搵一個代號,或許我當日應該同佢講用CMILT的身份會好少少,至於六千個簽名,我可以咁講-是次事件正正反映了保育與民生的關係 - 一個城市的發展,如果不重保育,我們未來的生活甚麼過?

講一個OT的例子 - 星期六我攪完function,出席了舊同學的婚宴(恭喜晒, 男女雙方都是我舊同學!),席間我叫服務員不用俾翅我,身邊的Lecturer問我點解,我就同佢講保育海洋-我唔主張次次去飲都要食翅(還有次次都紅燒=.='),很沒必要(雖然如果是其他飯局我不反對食), 而我呢一個舉動也成功引起了席間的舊同學討論,雖然今次未必即時救了一條鯊魚,但至少也有同學讚同了我的做法!呢一樣長期教育,沒有人行第一步,那有後來者?

其實大家多d討論是好事, 讓我們去越南前可以多d準備(畢竟我們是代表香港去,是香港代表,不可以失威!), 剛公布的時間表我們會在同一場次遇上內地及台灣地區的代表~兩岸三地竟然同一場次,真是巧合~!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ME19andG316 發表於 2009-3-24 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2009-3-23 22:32 發表

甚麼。

在巴士愛好者 ...

其實仲有一樣, 起未有海底隧道, 地鐵之前, 連接港島既交通是什麼?
果時香港每日成幾十萬人 (吾知有冇過一百萬人呢?) ,都係巴士轉渡輪過去維港兩岸,
起興盛時期,有維港北岸主力碼頭有荃灣碼頭,大角咀碼頭,佐敦道碼頭,尖沙咀, 紅磡,九龍城, 觀塘,
當中仲有幾個還有往日的繁盛, (有幾個仲已消失了...........)   
當中似乎只有尖碼仍舊繁盛, 能夠充分承接著往日香港市民乘巴士轉渡輪過海的往日文化,.

假如巴士總站再搬走, 天星客量會進一步下跌, 上次中環搬左客量已冇左好多,
再搬巴士站, 客量又再少D,  天星又再加價,於是客量又少D,於是又.....
好可能成為下一個"山頂覽車"..............
一有機會我一定坐天星過海,  每次都總會見到大量旅客搭,
好多時見到D旅客,由上船,開船, 泊岸,,到落船一刻佢地都 表現得好好奇,好享受,好投入,
好果缺少了大量當地居民參與的話, 仲可吾可以叫做當地文化特色?
有好多旅客搭完之後都嘖嘖稱奇,,除左好多係居於內陸地區, 較少搭船外,
更是因為在有咁多鐵路,巴士過海, 都仲有咁多人搭船果下至令佢地更留下印象,
這絕對是 "昂平360,郁郁下會停" 所不能比擬的,

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
石頭 + 3 不同角度的合理分析,尖碼的影響~ ...
238X + 2 提出山頂纜車、昂平 360 等遊覽式交通工具 ...

查看全部評分