hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 失業以來所見所聞
開啟左側

失業以來所見所聞

kychung 發表於 2005-8-18 00:52 | 顯示全部樓層

[ref=342255]mckhgc[/ref]  在 18/8/2005 00:44 發表:
咁我又問下喇,而家又一個趨勢,
就係高薪厚職既職位,如果女人多就係「男人質素差」,男人多就係「女性受歧視」,
又或者一男一女競爭升職,升男就係「歧視女性」,
升女就係個男既「唔爭氣,要怪就只可以怪自己無用」
咁唔知閣下同閣下對呢個現象又有何高見呢?

其實對於版友們同師兄們ge講法誰對誰錯
小弟都仲係唔敢肯定
好似兩邊都好似有道理
但係兩邊都好似唔arm得晒
話晒都未正式出黎做過野
所以小弟方才都只係引述師兄們ge睇法
等大家唸下有無道理je

其實小弟引述ge說話
唔係因為小弟覺得大家講得唔arm
唔駛勞氣
南粵急行 rail.kychung.com
 樓主| ASV66 發表於 2005-8-18 08:11 | 顯示全部樓層
[ref=341881]barking[/ref]  在 2005-8-17 21:15 發表:

香港很多中小型公司, 屬全女班寫字樓
男上司; 女下屬, 已成趨勢.

咁又未必! 小弟之前做兩間公司都係女波士(先旨聲明: 我唔係性別歧視) , 兩間公司我都可以話做得頗出色; 但係, 兩次被迫辭職都係因為波士心情唔靚, 睇我唔順眼喎!
 樓主| ASV66 發表於 2005-8-18 08:21 | 顯示全部樓層
[ref=342231]kychung[/ref]  在 2005-8-18 00:30 發表:

arm arm同一D已經畢業ge師兄傾開呢樣野
佢覺得大家ge睇法似乎係將責任推落女性身上
當頭捧喝咁話
明明自己唔爭氣
要怪就只可以怪自己無用云云

咁閣下既言下之意係咪暗示小弟"自己唔爭氣"? 同埋"將責任推落女性身上"?

我冇"唔爭氣", 亦冇"推卸責任"咁既意思, 只怪我天生係男人, 怪我年過三十啦!

而家個社會慢慢吹起呢類唔平等既歪風, 平雞會唔做任何野之餘, 仲出言暗"寸"男士冇用, 連自己處事都唔平等!

睇怕將來大家有機會生兒育女果陣, 將D仔掉左好過......
komodo 發表於 2005-8-18 09:25 | 顯示全部樓層

其實,在現今高度機械化及電子化的社會,男生較壯健的生理優勢已無用武之地。男人以前要有紳士風度,係因為男人社會地位較高。依家男女「平等」,女性更處處受盡先機,我都認受不了女士再搬男人要有Gentlemen風度一套出來了。
傘外的世界有一片蔚藍
HK104 發表於 2005-8-18 13:50 | 顯示全部樓層
[ref=341442]ASV66[/ref]  在 2005-8-17 11:13 AM 發表:

自從8個月前辭工專心進修之後, 發覺搵工好困難, 並唔係正苦所講咁好環境......

冇錯而家打開份報紙係多左好多工比大家選擇, 但係經過小弟不下三幾百次既見工經驗所得, 勞工市場已經有咁既趨勢:

1/. 寫字樓/行政工作已經唔再接納男性, 女性工作回報進一步提高, 男性搵工, 只能夠接受輪班輪休/長時間工作/通宵工作, 或者長註內地, 除非你係碩士生, 可以勝任管理層工作, 如果唔係, 就連一份小小文員仔都未必考慮你!

2/. 男性工資進一步下降, 女性工資進一步提高; O係小弟每日閱報十多份既觀察所得, 部份男女均可既工作中, 工資幾乎可以相差一倍! 又拎番文員出黎講, 男性需負責文職工作以外, 更要負責搬運或者外勤/跑街, 甚至北上, 而工資平均只得6-7K; 女性嘛? 擔擔抬抬梗係唔使做, 人工竟然可以過萬!

小弟就曾經O係勞工署搵到一份文員, 月薪$12,000-, 而且條件亦符合, 但係通過勞工主任致電該公司負責人, 佢話:"淨係請女仔咋! 不過, 你有時間, 咪上黎見下囉!"

3/. 勞工署經常幫助一D"上左年紀"既人士搵工, 呢個係十分好既行動; 但係, 佢地舉辦既課程, 只適合40歲以上同埋完全冇技能同學識既人士而設; 但係, 現今勞工市場傾向僱用年輕人, 取其人工低同聽話, 所以超過30歲既人士, 除非有DIP或者異常專業既技能, 否則你手上有幾多張CERT都好, 只要見到你有3字頭, 你封求職信一定投籃!

除左以上既親身經歷之外, 眼見女性亦越來越吃香, 秘書, 登記護士, RECEPTIONIST一定係女士之外, 好多CUSTOMER SERVICE, 文職工作, MANAGEMENT已經唔再考慮男性, 就算女性學歷不高, 做FASHION SALES GIRL閒閒地都10K以上; 男士? 楂貨櫃楂巴士啦! 嫌時間長呀? 搬貨跟車囉! 再唔係做食蕉囉! 12粒鐘都有6K架! 不過要考牌先丫唔該!

事實上,寫字樓工作好多都係請女人多,敝公司市場部正是一個例子。今年年初,
該部門有數名資深員工離職(兩人自己開公司、一人生仔、一人去向不明),該部
門新聘用了數名新員工,全是女性。我同佢地開新account時,多口問下佢地經理點
解全請女人,佢答因為冇男人應徵,我心諗唔會掛,不過冇質疑佢。不過我發現該
幾位新員工膽子不小,九點幾返工(official 8:30),十點半仲食早餐!:

另外我知道真係有職位係幾個應徵者差不多,結果請左個女人,上司係個未婚男人,
佢講過點解請個女#,詳情就不便多講。不過,事實上有部份工種,女人係較男人
吃香,特別係對外工作,例如營業員。

講真,我真係諗過去楂巴士!;)
中華巴士 DL20 ML77
kychung 發表於 2005-8-18 14:15 | 顯示全部樓層
[ref=342419]ASV66[/ref]  在 18/8/2005 08:21 發表:
咁閣下既言下之意係咪暗示小弟"自己唔爭氣"? 同埋"將責任推落女性身上"?

我冇"唔爭氣", 亦冇"推卸責任"咁既意思, 只怪我天生係男人, 怪我年過三十啦!

而家個社 ...

小弟響上面都講左
小弟絕無針對任何人ge意思
更加無唸過要暗示D乜野
係咪兄台唸多左呢
南粵急行 rail.kychung.com
Ketsu 發表於 2005-8-18 17:23 | 顯示全部樓層

睇完樓主所張貼既呢篇文章
確係令我正打算另媒高就既心當堂涼一大截
自問我呢個學歷唔算低
但係有「語言障礙」(我指係我既英文同普通話都好唔掂)
兼且又缺乏一門稍為專業d 既技能既小職員
再加上我三張野都就快到
睇黎我既前景......#
Abusing dead rule -> Denial of reality
simon12 發表於 2005-8-18 21:11 | 顯示全部樓層
[ref=341572]ASV66[/ref]  在 2005-8-17 02:24 PM 發表:

好開心有人同意小弟既想法!

我姨仔由今年1月至今已經轉過兩次工, 每份工都超過15K, 佢每次轉工既理由都係: "唔鍾意個老細咪唔做囉!" 最諷刺係佢既工作能力只係一般, 強項係八卦!

至於我太太嘛 ...

可否講講她們的工作職責?#8)
barking 發表於 2005-8-18 22:33 | 顯示全部樓層
其實點解寫字樓多數請女人, 我問過朋友,
佢講D野我都有同感:

問下自己喜歡男同事 or 女同事多 D?
~ 如果公司只有我自己一個職員, 通常都想頭幾個同事係男性,
因為工作易投契一些, 之後, 工作上了軌道,
再請人, 到第五, 第六個......第N個之後呢?
咁我地班男人就希望新同事是女人了...多多不拒#

一個男人是君子, 三個男人是色鬼, 一堆男人盞打交.

[ Last edited by barking on 2005-8-18 at 22:35 ]
exspeed 發表於 2005-8-18 23:18 | 顯示全部樓層

呢篇文應該移去 A7....
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!