hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果大嶼山係九巴做.......
開啟左側

[服務調整] 如果大嶼山係九巴做.......

fm1234 發表於 2009-4-1 01:43 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-4-1 00:02 發表
回應返一位站友就呢篇文加分

可能佢覺得我無理,而補返我扣呢位新人既5分
但佢以創意無限帶出討論加5分,我諗呢度冇咩
人會認同樓主呢D創意可以帶出咩有價值討論

創意,本身唔係壞事,但咩都唔理現實環境,可行性,咁天
馬行空 ...

我就咁睇, 佢講呢堆野唔緊要, 但麻煩講講用呢d車落呢d線既原因、咩
車咩原因去應付某種路面/地形 之類就會好d
zoom...zoom...M6
N38 發表於 2009-4-1 10:06 | 顯示全部樓層
如果九巴真係接手做,d路線編號要重新編過晒lu。
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
lauthomas 發表於 2009-4-1 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-4-1 01:36 發表
HK4104唔知係咩型號巴士?

Dennis Pax
我唱我的歌,一唱天下和。
novkovsky 發表於 2009-4-1 12:29 | 顯示全部樓層

不如話九記會訂多十部turboM行東涌道
sSie~~Find you later.
AVW28 發表於 2009-4-1 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-4-1 01:36 發表

HK4104唔知係咩型號巴士?

應該係車牌來架!但至於係咩型號,就真係要翻查過先知。
LL3850
ccicoltd 發表於 2009-4-1 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EV5641@85K 於 2009-4-1 00:28 發表
我都唸到呢樣
可能 25-60 分鐘都有

最麻煩的是巴士班次不一定配合船期。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
LNChickenRice 發表於 2009-4-1 14:02 | 顯示全部樓層

HK4104確實係某二手(前九巴)丹尼士Pax
之前已經有人答0左...

回一回主題先...
九巴如果真係接手大嶼山巴士服務的話
正如之前有版友講過:
晌嶼南(包括1R)行12米/低地台巴士0既可能性
已經可以排除(九巴0既51 0既走線同需要經東涌道0既嶼南線差唔多
派DM身旦撻都可能要大幅度改裝...)
而且,上述嶼南路線0既車輛損耗度太高...
如果用返九巴一貫用開0既車的話,恐怕車輛本身12、13年就要退役
所以...極有可能用0既車將會同而家新嶼巴用0既差唔多
(各位,唔好忘記「陽光巴士」同九巴0既關係...
分分鐘「陽光巴士」0既二線車隨時過檔行大嶼山線都不算太意外...)

不過,東涌地方0既巴士服務就(以下任何一個可能,可能性高低排序):
1:龍運化(即係同現有0既龍運系路線合併、重組
如此一來,龍運巴士就會需要新0既巴士quota...
意味著新(單層)巴士0既出現,
同時12米躉亦會出現晌繁忙時間0既37、38線[跳飛機是也]...)

2:調入雙層巴士服務原有0既嶼巴東涌區內路線
(不過,極唔可能有ATS 0既出現:
部份新界路線(94、99、64m等等)對ATS有一定需求...
即時有ATS出現,都只係一至兩架左右...
反而一大批ADS、AD就會出現,
而「前新嶼巴」0既單層低地台就調返出市區,
接手AA、AM、AN退役後0既「遺缺」)

最後係B2系(B2、B2P)...
極有可能由九巴接手,用同B1差唔多0既派車方法處理
(而假日版B2P就會取消...以加密班次代替假日分拆路線)

車費方面將唔會有太大變化...
唯一會出現0既會係同市區路線之間0既轉乘優惠
(例如37>E43之類...)

不過,擁有城巴同新嶼巴0既新創建
係一定唔會俾載通系0既九巴、龍運
得到大嶼山0既專營巴士服務權0既...
各位版友,得罪啦...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
gordon 發表於 2009-4-1 17:30 | 顯示全部樓層
不如想像一下, 如果新創建以城巴名義接手經營大嶼山路線, 情況會如何:
廠馬MAN改編號為9100-9125
ILS改編號為9200-9249
MS改編號為9300-9302
DN1-3改編號為1490-1492
MN10-14變回1576-1580
MN1-9則是1581-1589
MN30-39則改成1590-1599
VL1-6改回原有城巴編號.

嶼南路線: 用回原有的MN/ILS(91xx/92xx), 如需要低地台巴士時則用DN1-3(1490-1492)
石門甲: 用回原有的MS(93xx)
東涌區內線: 37與E21A合併, 將雙向分段減價至$3.2, 38維持服務, 部分改用22xx行走.
深西路線B2/B2P: 改用81xx行走
而嶼巴原有的:MN1-14, 30-39則部分留在東涌行36/38/S52, 部分調出市區, 而VL1-6則留在東涌.

以上純粹想像, 如有雷同, 實屬巧合.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
DK704_3N133 發表於 2009-4-1 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-4-1 17:30 發表
不如想像一下, 如果新創建以城巴名義接手經營大嶼山路線, 情況會如何:
廠馬MAN改編號為9100-9125
ILS改編號為9200-9249
MS改編號為9300-9302
DN1-3改編號為1490-1492
MN10-14變回1576-1580
MN1-9則是1581-1589
MN30- ...

全部都無同新城重覆
點解要改no. ?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
da54 + 1 agree!

查看全部評分

neosan 發表於 2009-4-1 19:15 | 顯示全部樓層

新大嶼山巴士公司母公司, 即冠忠巴士集團由新創建擁有部份股權..
所以九巴無乜可能接手.. 反而新城仲有可能