hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵K65取消分站及增設特別班次
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 港鐵K65取消分站及增設特別班次

tonyton 發表於 2009-4-7 13:46 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-3-31 22:59 發表
好事
最好往元朗方向都改埋唔入啦,
多數人都係屏廈路個站落左,又唔係多輪椅客

另外,K76往天恆方向反而應該取消屏廈路(白沙仔)呢個站,咁樣可以分流乘客,
唔洗鬥塞埋站 ...

唔多都=/=冇, 如果真係咁岩撞正有輪椅/行動不便既人,咁佢點去西鐵站......
wilsonli321 發表於 2009-4-7 17:28 | 顯示全部樓層
HX9590 發表於 2009-4-7 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-4-7 17:28 發表

天盛條天橋另一邊有斜路,輪椅一樣上到去西鐵站
k65本身又唔多輪椅客,幾十班車都未有一個,
冇理由要犧牲大多數人既利益去成全極少數人

而且K65 本身根本沒有
低地台巴士
LRT1027 發表於 2009-4-7 21:34 | 顯示全部樓層

有版友提到往元朗方向都應該唔入天水圍站巴士總站
我琴日都問到該位職員, 原來佢地做過客量統計,
有一些長者由流浮山出來的,
會在天水圍站轉西鐵線
佢地會在總站落車, 因為有扶手電梯
佢同時話 : "後生仔天盛苑落行果三十幾級樓梯肯定唔成問題啦,
但係老人家唔同ma"
所以往元朗就冇改到
lsc04d11 發表於 2009-4-8 10:56 | 顯示全部樓層
我想知朗天路出黎元朗市...其實唔係應該唔停水邊圍輕鐵站會快d咩??跟K73/K74停盲人安老院唔係快d咩??反正都係一班特別班次...但佢既原意就係想快d嘛...

要o係屏山既唔搭得正常班次,不如水邊圍都要搭正常班次啦...
總是覺得天水圍線往元朗市咁樣兜真係好鬼好鬼耐....就算時間唔長,都總會覺得路線好兜.好耐先有站...
aa2_dart 發表於 2009-4-8 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2009-4-8 10:56 發表
我想知朗天路出黎元朗市...其實唔係應該唔停水邊圍輕鐵站會快d咩??跟K73/K74停盲人安老院唔係快d咩??反正都係一班特別班次...但佢既原意就係想快d嘛...

要o係屏山既唔搭得正常班次,不如水邊圍都要搭正常班次啦...
總是覺 ...

其實我暫時get到個Meaning係架雙層係original既K65班次(唔係特車/特快班次),只係因為路面問題先唔行屏山焗住行朗天路出元朗市 , (其實西鐵站係咪一出黎拋唔到最右線轉右 , 如果唔係呢班車仲咩唔入西鐵站 ? ) 如果佢skip左水邊圍輕鐵站 , 咁咪變相唔係original既K65咪變左特快班次既K65囉 , 破壞左佢原意
好多時巴士公司既路面問題而車型唔配合既話 , 去到要整特快班次/特別班次既時候,佢既原則係會係盡量滿足乘客要求但要改路時會將沿線既更改減至最低

今次係特別班次not特快班次 , 所以只係因為路面問題先唔行屏山焗住行朗天路出元朗市 , 如果水邊圍輕鐵站路面根本係用雙層都冇問題仲咩佢要skip左個站去先 ?

冇計  , 呢D就係區內Feeder Bus既特色 , 死兜爛兜, 明明行條快D既路directly去到都係10分鐘 , Feeder Bus係可以兜足你20-25分鐘 , 條K52真係兜到勁恐怖 , 凈係個碼頭區都足足用左你10分鐘   

** 話時話佢幾時先肯將0655-0700開個班E200特車納入timetable呀 ? **

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
GD1570 發表於 2009-4-8 12:48 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

佢入唔入西鐵站都無所謂..
反正在天盛苑出面都已經落晒批想轉西鐵綫的乘客..
入西鐵站咪又係特個兜字
你有你可愛,我有我好笑。
天瑞總站 發表於 2009-4-8 20:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天瑞總站 發表於 2009-4-8 20:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽