hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家覺得住在係東涌搭巴士悶唔悶
開啟左側

[經歷分享/報告] 大家覺得住在係東涌搭巴士悶唔悶

N38 發表於 2009-4-2 11:37 | 顯示全部樓層

唔「悶」bor。

我係「東涌人」覺得東涌多采多姿。

巴士有好多公司既色都見到

九巴金色(E31,S64),城巴色,嶼巴色,愉巴色,龍運色、雅高色。

又有中國車、德國車、日本車、英國車、瑞典車......

東涌可以見到飛機、巴士、港鐵、昂坪360、的士又有紅同藍2隻色,
北大嶼山快速公路仲見埋綠色的士。以前仲有新渡輪睇下。

好密既路線又有,好疏既路線都有。

喜愛過的花兒 全都被人摘去了
JC3341@31M 發表於 2009-4-2 11:41 | 顯示全部樓層
東涌搭車真係唔錯,
尤其係「唔覺意」地搭中豪華車,
嘩!E車價A車坐,so good~~
港鐵:地鐵>火車
dydx 發表於 2009-4-2 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2009-4-2 10:47 發表

所以咪九唔搭八囉, 我都提左佢"係東涌搭巴士悶唔悶喇"
不過樓主可以搭E22B既13XX 同 A10既15XX出市區既, 有導航位

行A10 o既MAN係冇導航位o既
車頭用o左o黎做行李架
CMB 發表於 2009-4-2 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 N38 於 2009-4-2 11:37 發表
唔「悶」bor。

我係「東涌人」覺得東涌多采多姿。

巴士有好多公司既色都見到

九巴金色(E31,S64),城巴色,嶼巴色,愉巴色,龍運色、雅高色。

又有中國車、德國車、日本車、英國車、瑞典車......

嶼巴有3種色, 城巴有2種色, 愉巴有2種色......

單計嶼巴都有很多種車型:
Dart, NL262, NL263, NL273, Rosa, MAN 18.310/Asia, MAN18.350/Asia, 客串雙層MAN
Isuzu LT132 + LV423/多種不同本地車身(8種)

gordon 發表於 2009-4-2 12:24 | 顯示全部樓層
其實東涌區一點也不悶, 我在呢區返左三年工, 仲未覺悶.

單係講巴士, 嶼巴都帶俾你不少驚喜, 唔係住在本區都唔知嶼巴加班車安排係點(無人估到有d加班車係幾乎日日都有的), 有部份車型仲要係獨有的(例如手波Dart, MAN NL273)

嘗試發掘其他事物, 就會覺得東涌好可愛, 有嶼南呢個近水樓台的後花園, 放假可以去寶蓮寺, 大澳, 或者長沙塘福游水, 有東薈城入面可能平到死, 而且可遇不可求的名牌衣飾(有時上貨不足十分鐘就全部賣清, 區外人根本很難有呢個著數), 有東涌村屋那些出面市區搵唔到的特色食肆, 仲有機場的店舖, 而且這些娛樂, 比起很多市區的娛樂來得健康.

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
a396 + 2 值得推介!

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| AD15113 發表於 2009-4-2 12:39 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄提點,不過小弟文字表達得唔好,
但相信大家都明我意思,因為係得呢道講就更系講巴士啦
因為其實如果系交通迷既更系希望個區好d唔同形號既車,如果日日眼見/搭到都系得同一種車難免都有d悶,市區差不多每條線都有唔同車種。我現時冇辦法,因為要去既地方在東涌沒有巴士到,所以要搭鐵路/東涌線轉k16/E21A轉車,好似K16都有Leyland Olympian.可以睇車長開車,不過遲D都冇了,不過當然有準時服務而經算系咁。 不過我覺得而家城巴的Dennis Trident 行到好嘈又冇冷氣,所以城巴真系要睇睇D車。

幾一年龍運的B9TL都好左,而且有幾部金巴入左龍運行,好開心,因為又多種色的車入來^^
愉巴又的確少留意同基本上都唔會搭 :lol
YC 發表於 2009-4-2 12:53 | 顯示全部樓層

普通乘客對於巴士這種車輛,只會要求她有足夠空調,座椅令人坐得舒適,車廂清潔,車輛不殘破以及運作安全就行,對於巴士有那些型號或有多少型號並不關心。

Seiko 發表於 2009-4-2 20:25 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

你所講既"悶", 睇來只係因為沒有你想要既車型,
而唔係東涌區既巴士唔夠多樣性.
EU5472 發表於 2009-4-2 20:36 | 顯示全部樓層
太多車型只會令維修麻煩左,同埋零件未必會足夠
統一車型既優點係儲存零件方便左,同埋假設A車跪低左,A車個司機會識駕B車
但缺點就係一種車型出左事(例如集體壞車等等),就大穫啦
3350 發表於 2009-4-2 22:49 | 顯示全部樓層

你地東涌有咁多款式既車仲嫌三嫌四
出面市區有d地方樓下咁多條線可能都只係來來回回兩三款車 ,有D甚至清一色添 ,東涌起碼有龍運有城巴又有大嶼山獨有既嶼巴同愉景巴 ,而家仲有三架"九巴" ,係!!可能成街都係躉會好悶 ,但我覺得龍運同城巴d躉內籠設計已經比出面市區一般巴士既內籠豪華得多 ,就算E線亦言
我覺得怨東涌D車款少不如怨東涌出市區車費比市區貴好過
KOLOR 圍城