hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 被迫用盜版軟件
開啟左側

被迫用盜版軟件

Chi_Hang 發表於 2005-8-19 16:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我先聲明,小弟是不鼓勵用盜版軟件!支持正版!

回正題,有沒有人因為那些正版軟件的價錢太貴,所以逼於無奈,
要用盜版軟件呢?

小弟是其中之一。#
HY671 發表於 2005-8-19 17:00 | 顯示全部樓層
[ref=343980]Chi_Hang[/ref]  在 2005-8-19 04:09 PM 發表:

要用盜版軟件呢?

小弟是其中之一。#

你宜家係度講緊犯法既事。

如要停板,無問題,不過唔好拖人落水。

注意:即使因為無錢而用盜版軟件亦屬違法。(難道無錢開飯可以
去打劫嗎?)
永遠懷念MJ
simon12 發表於 2005-8-19 17:06 | 顯示全部樓層
[ref=344031]HY671[/ref]  在 2005-8-19 05:00 PM 發表:

去打劫嗎?)

本人敢問各位你們是否整套電腦都是用正版軟件?
如果是,本人無說話好講。

回正題。現時我的朋友,包括我有部分是翻版,如office XP,windows XP這些正版成幾千元,實在負擔不起。但是我公司是用全正版,因為海關對於使用翻版的商業機構捉得很緊...#:-/
Ketsu 發表於 2005-8-19 17:15 | 顯示全部樓層

[ref=343980]Chi_Hang[/ref]  在 2005-8-19 04:09 PM 發表:

要用盜版軟件呢?

小弟是其中之一。#

我唔敢講所有香港人都係咁
但係我諗家陣你隨意問一個屋企有電腦既人
全部用哂正版軟件既都係絕無僅有
有d 分分鐘想搵套正版軟件黎睇下都冇
用notebook既或者好少少
或者佢地個windows或部份贈送既軟件
都係用番跟機既正版
(係商業用既電腦先至係因為立左例唔用正版唔得o者)

至於原因係點
正版價錢太貴當然係一個原因
不過主要原因
係盜版軟件實在太平
價錢同正版相差太遠
你買兩三套正版軟件既價錢
分分鐘貴過你去高登砌部電腦

大家同意嗎?

(註:我亦唔係鼓吹使用盜版軟件)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| Chi_Hang 發表於 2005-8-19 17:26 | 顯示全部樓層
[ref=344031]HY671[/ref]  在 2005-8-19 05:00 PM 發表:

去打劫嗎?)

絕對不是!如果版主覺得這篇文有問題,請刪除這篇文吧。

但是很坦白說一句,我們學生那裏買的起像 max, autocad 和
photoshop 動不動就幾千塊的軟件呢?我也不想用盜版,
逼於無奈啊,版主。

P.S. 我的 windows XP 和 Norton Anti Virus 是正版的!那些我信不過盜版!

[ Last edited by Chi_Hang on 2005-8-19 at 17:41 ]
M 發表於 2005-8-19 18:30 | 顯示全部樓層
市面上有好多便宜甚至係免費既正版軟件,佢地既質素絕對可
以媲美正版貨。好似我咁,我家陣寧願以合法方式下載Openoffice.org
都好過用M$Office。有d免費軟件更加開放源碼俾用家修改呢!

打擊盜版,加強與昂貴的正版軟件的競爭,支持GNU軟件!
願與眾板友共勉之!

[ Last edited by M on 2005-8-19 at 18:37 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
superay 發表於 2005-8-19 19:10 | 顯示全部樓層

[ref=344113]M[/ref]  在 2005/8/19 06:30 PM 發表:

市面上有好多便宜甚至係免費既正版軟件,佢地既質素絕對可
以媲美正版貨。好似我咁,我家陣寧願以合法方式下載Openoffice.org
都好過用M$Office。有d免費軟件更加開放源碼俾用家修改呢!

打擊盜版,加強與昂 ...

雖然Openoffice.org好用,但一般使用者都不會選用,原因是兼容問題,試想想交一份功課給老師,老師卻開出亂碼,會有多麼麻煩。

作業系統來說,若不用Windows,就幾乎沒有其它選擇,自已識用,家人都不懂用。
238X 發表於 2005-8-19 21:01 | 顯示全部樓層
[ref=344155]superay[/ref]  在 2005-8-19 07:10 PM 發表:

作業系統來說,若不用Windows,就幾乎沒有其它選擇,自已識用,家人都不懂用。

RedHat Linux 算好的了,有個類 Windows 介面。
但係除左勁難 hang 機、勁難中毒、完全免費兼
且歡迎翻版 (就算係企業版話要收錢,其實只不
過係唔俾錢 update 的話要下載原始碼重新編譯,
稍為辛苦少少) 之外,速度等各方面都不及微軟
產品。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fw1321 發表於 2005-8-19 23:24 | 顯示全部樓層
[ref=344050]Chi_Hang[/ref]  在 2005-8-19 17:26 發表:

絕對不是!如果版主覺得這篇文有問題,請刪除這篇文吧。

但是很坦白說一句,我們學生那裏買的起像 max, autocad 和
photoshop 動不動就幾千塊的軟件呢?我也不想用盜版,
逼於無奈啊,版主。

P.S. 我 ...

近呢幾年 photoimpact 都有在學校做推廣, 價錢好似
係百餘元, 雖然版本係舊 d, 但係都叫做正版, 所以
都有一定數量學生訂購。至於街外, 我近排剛買了
一隻正版 photoimpact 10, 售 $399 (學生版)。

另外, office XP 普通版現時售價都係千幾元, 比數年
前 office 2000 的價錢便宜了不少呢。

[ Last edited by fw1321 on 2005-8-19 at 23:28 ]
kp3011 發表於 2005-8-20 16:02 | 顯示全部樓層

[ref=344561]fw1321[/ref]  在 2005-8-19 23:24 發表:

近呢幾年 photoimpact 都有在學校做推廣, 價錢好似
係百餘元, 雖然版本係舊 d, 但係都叫做正版, 所以
都有一定數量學生訂購。至於街外, 我近排剛買了
一隻正版 photoimpact 10, 售 $399 (學生版)。

另外 ...

( 路 過 )
其 實 個 成 本 要 計 埋 你 用 得 個 software 幾 多 部 分 wo

例 如 Office XP , 除 了 常 用 的 Word, Excel 等 等 之 外 重 有 好 多 好 多 程 式 跟 埋 ( e.g. Picture Manager ) 你 用 得 幾 多 呢 ? 俾 千 幾 $ 用 得 10 - 20 % 俾 你 都 唔 願 俾 啦

我 覺 得 最 好 就 另 外 將 常 用 的 軟 件 另 出 一 個 Lite version ( 即 減 去 少 用 的 部 分 ) 咁 價 錢 一 定 可 以 降 低 , 增 加 競 爭 力

不 過 我 始 終 最 支 持 GPL

[ Last edited by kp3011 on 2005-8-20 at 16:03 ]