hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如何清除Yahoo 拍賣的無理評分
開啟左側

如何清除Yahoo 拍賣的無理評分

Fun_FC 發表於 2009-4-4 19:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟用60元從Yahoo 拍賣中買了一隻有問題的產品,我知已無法追討金錢,但我和這人反映時,輸打贏要,多次給我負面評價,請教各位我有沒有方法把這些無理的評價除去?

我現在由正分變負分,無法使用拍賣 ,買左壞野,仲要俾人負分,公理何在?

下面內容,其實係產品與描述不符,出左事就推得就推。

產品:http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b10090026

出事後我問佢知唔知有問題後的回覆,明明話產品介紹中話只聽過一次,而家話無聽過,死未。。。

hanvas 發表於 2009-4-4 21:59 | 顯示全部樓層
Send 電郵到 Yahoo 反映便可,
當然要有確實理據吧。

你的附件仍可看到閣下的電郵地址,未完全遮蓋掉~
HL
 樓主| Fun_FC 發表於 2009-4-4 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2009-4-4 21:59 發表
Send 電郵到 Yahoo 反映便可,
當然要有確實理據吧。

你的附件仍可看到閣下的電郵地址,未完全遮蓋掉~

謝謝提醒!
不行,我睇過常見問題,佢好似要超過200元的產品才受理。

我唔介意果60元,但是我第一次使用拍賣,
由0分開始,第一次用拍賣就搞到負分,這樣將嚴重影響我使用Yahoo 拍賣。
 樓主| Fun_FC 發表於 2009-4-5 15:35 | 顯示全部樓層

這人今日做了以下事情,我已無法繼續和這人追討,剩下的只有佢電話,我又唔想跟她大吵大鬧,網上購物,真係講個「信」字,有時貪平真係會因少失大。 錢都俾左,咩叫無法履行交易。

bigfish_hk2 發表於 2009-4-6 11:16 | 顯示全部樓層
你可以向Yahoo!拍賣投訴
而家賣家移除你o既得標記錄,移除原因係你無法履行交易
實際你係已經同賣家完成交易,貨不對辦

從賣家給予你o既留言 "算LA!係咁LA!你唔駛覆我架,我唔會再覆你,拜拜!"
好明顯係賣家有心迴避你

就算有拍賣糾紛根本無需要移除你o既得標記錄
就算移除你o既得標記錄後你仍然可以對賣家給予評語
(每人最多可以留下10個意見,你可以用盡呢10個發表意見o既機會)

若果你唔向Yahoo!拍賣投訴
只會令Yahoo!拍賣覺得你玩野
因為賣家向Yahoo!拍賣表示你競投勝出後沒有交收
之後佢先至移除你o既得標記錄

而家擺到明係與事實不符
為了你的將來
以及在拍賣場的聲譽
強烈勸逾你將實情向Yahoo!拍賣投訴
福建幫超市有過期30日叉燒包
 樓主| Fun_FC 發表於 2009-4-6 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2009-4-6 11:16 發表
你可以向Yahoo!拍賣投訴
而家賣家移除你o既得標記錄,移除原因係你無法履行交易
實際你係已經同賣家完成交易,貨不對辦

從賣家給予你o既留言 "算LA!係咁LA!你唔駛覆我架,我唔會再覆你,拜拜!"
好明顯係賣家有心迴避你

就 ...
多謝您的意見 ,敢問big fish兄,我有何方法向Yahoo方面反映,因為我見過有關條款,交易額超過200元才可追討。

錢方面我不追了,失去只得60元,我只希望討回公道,無理由被騙後仍被人報復性劣評。
av220 發表於 2009-4-7 19:19 | 顯示全部樓層

我諗樓主concern 既問題係, yahoo 受唔受理?
否則樓主唔駛思前想後報告與否.
HOMAN 發表於 2009-4-8 01:13 | 顯示全部樓層
讓我係度話俾大家知,
無論任何情況, YAHOO都係唔會移除評價,
我早前亦向YAHOO投訴類似事宜,
YAHOO答覆竟然係:
"基於評價的公平公開處理,很抱歉,我們無法為您移除該筆評級,您可跟對方溝通取的移除雙方評級的共識,並請對方透過評級頁面或來信告知,我們將後續協助處
理。"
所以YAHOO拍賣既評價系統, 完全得啖笑...
我亦正考慮向傳媒投訴有關事宜....
 樓主| Fun_FC 發表於 2009-4-8 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 HOMAN 於 2009-4-8 01:13 發表
讓我係度話俾大家知,
無論任何情況, YAHOO都係唔會移除評價,
我早前亦向YAHOO投訴類似事宜,
YAHOO答覆竟然係:
"基於評價的公平公開處理,很抱歉,我們無法為您移除該筆評級,您可跟對方溝通取的移除雙方評級的共識,並請對方 ...

介唔介意講下你的經歷,為何可能鬧至傳媒那麼大呢?是否該件物件價值比較貴重?

今次的損失唔大,只係是抱怨無法再使用Yahoo 拍賣,我也沒那麼多手機號碼做認證,再開戶口。
如果我經常使用Yahoo拍賣,在我不會騙人的情況下,正常多會得到正面評價,一次半次被「屈」,問題都不大。不過我只是第一次使用Yahoo拍賣,沒評價狀況下中「負面評價」,成為負數戶口,即是我已無法使用這服務,因為一般人的設定都是不准負評價人士參與競投。

原帖由 av220 於 2009-4-7 19:19 發表
我諗樓主concern 既問題係, yahoo 受唔受理?
否則樓主唔駛思前想後報告與否.

就是如此,小弟Blog經常受廣告困擾,多次投訴,一次回覆都沒有
而拍賣方面,佢話成交價超過200元才受理,也是我不能申訴的原因。

HOMAN 發表於 2009-4-8 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Fun_FC 於 2009-4-8 09:40 發表

介唔介意講下你的經歷,為何可能鬧至傳媒那麼大呢?是否該件物件價值比較貴重?

其實件事好簡單既,
我post左件大約百多元既貨, 係拍賣度指明係郵寄交收, 以及買家要成交3日內主動聯絡我交收, 否則會當棄標及給予劣評.
於拍賣後, 我主動send email俾戶口資料佢過數, 不過結果買家係果3日都係失綜, 於是我俾左個劣評佢, 佢收到劣評後, 報復性俾番個劣評我.

於是我向yahoo投訴,
第一次yahoo 既回應係:
是次交易失敗是由於買賣雙方溝通不足所致,

我非常不滿意yahoo呢個答案, 原來係yahoo心目中, 買賣雙方有人棄標=買賣雙方溝通不足,
我再向yahoo投訴佢地既呢個"standard answer式"回覆同埋要求佢地取消買家既報復性劣評, 佢就答左之前我post果個答案. 另外, 我亦問及為何有人棄標, yahoo會視為買賣雙方溝通不足, 當然yahoo就當睇唔到呢個問題, 從來冇解釋過~~

經此一役, 只可以講, yahoo拍賣基本上係唔會理d評價, 大家都可以得啖笑~~~我劣評完棄標者仲要擔心下會唔會俾人報復性劣評....仲叫我同棄標者商量不如大家取消劣評, 當冇事發生, 都真係幾好笑....