hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴迷製Facebook Quiz
開啟左側

[服務調整] 巴迷製Facebook Quiz

CPY 發表於 2009-4-6 11:00 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2009-4-6 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2009-4-6 10:15 發表

你都唔明屯門慘既定義……* O. B" O1 s' I3 l9 q

就係屯門/天水圍搭港鐵去邊度都一樣價錢...7 ?" l4 O9 X$ h, c9 z3 z
但係屯門既巴士就平D...咪焗住屯門人搭巴士...(如果冇學生優惠,或者去既地方巴士會好複雜同o徒時間)* }# j7 h, v: A' n, b. T. X
www.hkitalk.net: Y$ D' k7 z1 N) D. ~- R4 l* U
而天水圍有D情況可以揀巴士及港鐵(根據車費及時間)7 N* p: `" W% N( C1 @

我睇完呢篇文, 第一個諗法係,
天水圍人由於巴士和港鐵都係咁貴, 所以搭乜都係貴, 冇平價選擇
但係屯門人可以選擇較平的巴士出市區
所以天水圍慘過屯門....
AVW28 發表於 2009-4-6 15:29 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

好認同你的論點論據。

如果將只識搭港鐵同路痴劃上等號的話,得罪講句,我相信全港學生和部分必須要使用港鐵的乘客都已經變左路痴。講真,我都有時會保鐵多過搭巴士,你講左屯門區的情況,到我講MOS喇!

馬鞍山的三條常規過海線收$19一程,搭港鐵去相近的地方就$15-$16.8一程(不用另外駁腳),所需時間基本上兩者相近,落差最多都係+/-10到15。好清楚的是,慳錢的會搭港鐵,唔想轉車的就巴士,趕時間的就睇時段或想去的地方做人喇!我三類人都係,但主要係睇目的地,如去中上環、金鐘、灣仔等地就多數保鐵(上環一定會,因為除左繁時和通頂之外,馬鞍山係冇車去上環),去一d遠離港鐵站的地區(如小西灣、柴斜)會保巴。

而馬鞍山去紅磡站,大家可以搭81C、87D或港鐵,正常趕時間和想快的,都會搭港鐵,81C要經大圍,87D要塞太子道東和彌敦道,烏溪沙去大圍都係15分鐘,大圍去紅磡10分鐘,計埋轉車等車都係30分鐘,足足比81C或87D最少快1倍時間。去旺角彌敦道就唔同講法,港鐵和87D都有人揀,港鐵係旺角東站落車行旺中天橋落來,或者去九龍塘轉觀塘線,這顯得87D更直接,時間上相差不大。去紅磡站的殯儀館,我去程會保鐵,回程就會85C(懶得行);去poly就會兩程都保鐵。至於去MK,就會睇下我的目的地,彌敦道多數87D,新世紀會搭港鐵。

講埋沙田區內,馬鞍山冇巴士去沙角街和大圍車公廟路以西積輝街果頭(搭81C或86C要係大涌橋路乙明村、車公廟路新翠村或紅梅谷路新翠村行過去),唔想行天橋的,就一定要保鐵。至於新城市,搭馬鞍山線要轉一次車先到,去果頭的多數,一係搭810綠小,一係就85K或86K。而去愉翠苑、林大輝中學、聖羅撒中學或威爾斯醫院,搭馬鞍山線算直接,但也有乘客選擇搭808系。新城市、畫舫、源和路會搭巴士,沙角街、大圍積輝街我會保鐵。

以上我講的例子,反映港鐵或巴士都不是萬能,每個人都有自己的主觀客觀環境去衡量選擇合適的交通工具。呢個quiz某程度上係標纖左選擇港鐵的人就係路痴。我都會睇送食飯,唔趕時間的咪搭平但慢的車,趕時間的咪睇下邊樣快。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
CPY + 2 內容有共鳴,謝謝您的分享。

查看全部評分

LL3850
AVW28 發表於 2009-4-6 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 choikatinno 於 2009-4-6 02:13 發表

HAHA.... 對我哋嚟講梗係易啦。
有一題話要去深圳,我諗唔係咁多人諗到可以搭巴士。仲要B1、B2、B3揀,都搞到頭大啦。

但冇講深圳邊度嘛!
去深圳灣又係深圳,去福田又係深圳。
咁我揀答案就以老深圳人(建經濟特區以前已存在的深圳人和建立特區後不久到深圳定居的人)對深圳的定義為標準,就係「東起黃貝嶺,西至華富路,甚至只到上步路的一片狹小區域,因為最初的深圳除這片區域外一片荒涼。」(來自:http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%B7%B1%E5%9C%B3&variant=zh-hk),而B1個總站最近以上句子所講的地方,加上福田口岸又在福田區,漁農村又算歷史悠久,咁所以揀B1。

至於B2和B3的總站,深圳果邊係東角頭和蛇口,如果以以上句子作為深圳的定義,那B2和B3便不符合資格。
LL3850
EU5472 發表於 2009-4-6 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2009-4-6 11:00 發表
影特見既時候,有得揀既話,追車應該坐港鐵定巴士?

多數會坐巴士(間唔中搭港鐵)上次影EU牌坦克+HB916行74A,係太和影完HB916,再行過去廣福道搭74X,去到觀碼都仲要再等一排兩部車先黎

係華明影273A特見,影完想搭就影多幾張相,再慢慢行返出去欣盛苑站等部車黎(有可能搭到前車)
想再影既話,如果剛剛有70K開,搭70K仲好,去到清河慢慢影
搭273出基新,行過去迴旋處影又得
行去搭278X去上水,行過去彩園影又得

上次係華明影GK8997 @ 73A去彩園,我係搭的士追既...
DK704_3N133 發表於 2009-4-6 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2009-4-6 15:50 發表

但冇講深圳邊度嘛!
去深圳灣又係深圳,去福田又係深圳。
咁我揀答案就以老深圳人(建經濟特區以前已存在的深圳人和建立特區後不久到深圳定居的人)對深圳的定義為標準,就係「東起黃貝嶺,西至華富路,甚至只到上步路的一片狹 ...

我記得果題係問去深圳東門
所以蛇口同福田....我緊係揀福田la

*另外有一條話606係兩味
一條比左4條全日線問邊條係兩味
chan6723 發表於 2009-4-6 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 choikatinno 於 2009-4-5 20:08 發表
整多條,「你識唔識搭巴士?」︰
http://apps.facebook.com/q-cjajcdjcejwzwctuv/?start=1&target=home

恕我直言,佢俾果堆答案我唔覺得係好選擇。

第 3 題 (凌晨尖東返上水) 我揀左的士轉亡命小巴,
係因為 N271 轉 N270 慢。

第 4 題,我一定唔會揀 606 囉,搭港鐵去到九龍灣
等緊 MegaBox 架接駁巴,606 都唔知去到西灣河未。

第 7 題…我揀左村巴…朝早 968 欖隧上唔上倒車
都成問題。
ryulky 發表於 2009-4-6 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 choikatinno 於 2009-4-6 02:13 發表

HAHA.... 對我哋嚟講梗係易啦。
有一題話要去深圳,我諗唔係咁多人諗到可以搭巴士。仲要B1、B2、B3揀,都搞到頭大啦。

我答呢題都有猶豫,天水圍南有齊B1,B2
不過B1直駁深圳地鐵 ,一入一出就係東門, B2去蛇口反而兜遠左
0 去錯方向
樂仔〞 發表於 2009-4-6 21:00 | 顯示全部樓層
講多少少屯門啦
係屯門區穿梭 , 假設我係屯門碼頭 , 我要去豐景園
我冇理由傻仔到搭 259D  , 搭 N260 呀 ? 傻既都知輕鐵平過人啦

雖然我岩岩搭都話我識搭車 , 但未必下下都要巴士 lo
有時港鐵比巴士更直接
例如火炭去上水 , 你冇理由行上火炭村慢慢碌 73A 呀 ?
當然東鐵快啦 !

唔該出題個個人 , 記住係直接為先唔係巴士為先 lo
AVW28 發表於 2009-4-7 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2009-4-6 20:00 發表

我記得果題係問去深圳東門
所以蛇口同福田....我緊係揀福田la

*另外有一條話606係兩味
一條比左4條全日線問邊條係兩味

你唔講我都醒唔起東門呢個key word添,冇理由揀深圳灣過,深圳灣又冇直車去東門(去華強北就話搭123;去東門最快係90轉地鐵「羅寶線(一號線)」);福田口岸可以搭地鐵或203去東門;羅湖就只得東鐵線。呢題正路來講,揀B1實冇錯!B3係屯門區去深圳灣既路線來既!

606都唔係兩味,係全日線,只不過人地8:00已經開左尾車。第一個路線quiz,有個答案選擇係606、641等兩味線。

4條全日線邊條係兩味,果個係九巴知多少果個quiz來架!

O.T. 第48樓的引用在農夫的廣告語句.....

LL3850