hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 3/4 AMS 南區三組改動
開啟左側

3/4 AMS 南區三組改動

danzighill 發表於 2009-4-6 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 chriskc011 於 2009-4-6 00:46 發表

可能係大執下d機件姐~
哈,我都希望我聽錯,
但係又好似有d道理,因為依家d新歐四車好多問題
無理由買d麻煩野返黎倒自己米架嘛~

係d新 ROSA特別麻煩者,我估AMS再買新車都用返 6DS好過
chriskc011 發表於 2009-4-6 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 danzighill 於 2009-4-6 09:53 發表

係d新 ROSA特別麻煩者,我估AMS再買新車都用返 6DS好過

豐田d車都有油渣撈偈油既問題,同埋要燒炭屎,
要停低黎燒都幾麻煩下,同埋,
之前呢間公司咪話努力爭取將十六座加到變廿座既,
我諗買ROSA既其中一個原因係因為容易加坐位,
(雖然冇乜機會 )
danzighill 發表於 2009-4-6 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 chriskc011 於 2009-4-6 13:46 發表

豐田d車都有油渣撈偈油既問題,同埋要燒炭屎,
要停低黎燒都幾麻煩下,同埋,
之前呢間公司咪話努力爭取將十六座加到變廿座既,
我諗買ROSA既其中一個原因係因為容易加坐位,
(雖然冇乜機會 ) ...

長陣加座都唔係難,拆左行李架便ok
買ROSA最主要原因係 ...........買十部送一部
chriskc011 發表於 2009-4-6 15:33 | 顯示全部樓層

原帖由 danzighill 於 2009-4-6 15:07 發表

長陣加座都唔係難,拆左行李架便ok
買ROSA最主要原因係 ...........買十部送一部

長陣既話有一個位要倒頭,坐得頗辛苦架
哈哈,有十部行得既,送果部係零件車
KD4112@107 發表於 2009-4-6 16:45 | 顯示全部樓層
即係平日一至五1730-1900 同星期六 1230至唔知幾多點個轉倒頭車服務無埋... ?
 樓主| ccicoltd 發表於 2009-4-6 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 KD4112@107 於 2009-4-6 16:45 發表
即係平日一至五1730-1900 同星期六 1230至唔知幾多點個轉倒頭車服務無埋... ?

以八達通轉乘的方式,將之正規化。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
bombmanhk 發表於 2009-4-6 23:29 | 顯示全部樓層

之前唔係有呢種服務咩?
即係而家全時間都有, 只不過八達通比錢?
JN6854 發表於 2009-4-6 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2009-4-6 23:29 發表
之前唔係有呢種服務咩?
即係而家全時間都有, 只不過八達通比錢?

就係之前有 而家全日化
為0左方便管理 採用4* 0既「兩程=全費」八達通收費方式
(4A/4B/4C/4S/35M落香港仔 八達通扣一蚊
→4A/4B/4C/5/35M出灣仔/銅鑼灣 八達通扣六蚊)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JN6854 發表於 2009-4-6 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 chriskc011 於 2009-4-6 15:33 發表
長陣既話有一個位要倒頭,坐得頗辛苦架
哈哈,有十部行得既,送果部係零件車

Coaster廿座就要倒頭(仲要係三個倒頭)
Rosa其實唔駛... (無記錯的話 車尾0個排係1+1)

如果無記錯兼如無意外 今年下半年就會實行歐五...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
superay 發表於 2009-4-7 18:21 | 顯示全部樓層

其實倒頭車服務在繁忙時間已經實行了一段日子
其運作模式是貝沙灣→數碼港總站一程免費。

原帖由 JN6854 於 2009-4-6 11:54 PM 發表

Coaster廿座就要倒頭(仲要係三個倒頭)
Rosa其實唔駛... (無記錯的話 車尾0個排係1+1)

如果無記錯兼如無意外 今年下半年就會實行歐五...

新Rosa係左邊6張單人,右邊5張雙人
加到20坐只需裝多2張雙人

Rosa新車時係幾好坐,但部車行了一段時間,唔知係AMS保養唔好還是部車真係難保養
例如69系就有以下問題:
歐三車:
冷氣出風囗多數不完整
手波車吊極力子起步時,會有強烈震動,1波起步都係咁
砰門車砰門就係意料中事,但車門關上後明顯鎖得唔緊,郁下郁下,開門開到盡又會有輕微反彈.......(惟一好過豐田的是....唔會關門關不緊要重新再關)
滿客時,平路停車,車身會右側(部車唔算舊但側的情況比豐田舊車嚴重)

歐四車:
有部份新車無力(據說係油箱油的問題)
引擎殘得好快,部份已經同歐三車一樣咁拆......