hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 手機的4個妙用
開啟左側

手機的4個妙用

OTIS401 發表於 2009-4-6 22:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉載自今天的經濟日報

1.即使鎻了鍵盤,也可以撥到世界通用的緊急號碼(122)

2.如果閣下有裝了防盜系統的車輛,車匙丟了在車內而士啤匙又留在家中,可致電家人的手機號碼
  之後把閣下的手機放在車旁,叫家人用士啤匙對住手機按開門劍,門便開了

3.當手機顯示LOW BATTERY時,按*3370#,便會多50%電力。

4.按下*#06#記下15位數的機身號碼
  當你丟了手機時,立即致電向服務供應商報失,講出15位數的機身號碼並要求即時鎻機,部手機便鎻死了

唔知work唔work呢?
BusterGMT 發表於 2009-4-6 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 6/4/2009 22:06 發表

2.如果閣下有裝了防盜系統的車輛,車匙丟了在車內而士啤匙又留在家中,可致電家人的手機號碼
  之後把閣下的手機放在車旁,叫家人用士啤匙對住手機按開門劍,門便開了  

據聞要係聲控果D先得,紅外線要另加轉換器(紅外線<->聲音)

p.s. 有錯請提點
ccicoltd 發表於 2009-4-6 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2009-4-6 22:06 發表
轉載自今天的經濟日報

之後把閣下的手機放在車旁,叫家人用士啤匙對住手 ...

1. 建議自己嘗試,究竟是 112、999 還是 122。(放心,跟平常一樣,未按「撥出」鍵是不會撥出的)
4. *#06# 顯示的是手機的「身份證」IMEI number。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
superay 發表於 2009-4-7 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2009-4-6 10:06 PM 發表

3.當手機顯示LOW BATTERY時,按*3370#,便會多50%電力。

4.按下*#06#記下15位數的機身號碼
  當你丟了手機時,立即致電向服務供應商報失,講出15位數的機身號碼並要求即時鎻機,部手機便鎻死了

1. 部份極舊款的GSM手機鎖了鍵盤之後係搬唔到緊急號碼的

4. 據知香港沒有這種服務,就算有,香港人拾到手機多數拿去賣,較少拿去自己用,鎖了IMEI也未必有用。
fm1234 發表於 2009-4-7 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 BusterGMT 於 2009-4-6 22:54 發表

據聞要係聲控果D先得,紅外線要另加轉換器(紅外線聲音)

p.s. 有錯請提點

聲控係指車輛防盜係聲控?

原帖由 superay 於 2009-4-7 19:22 發表

1. 部份極舊款的GSM手機鎖了鍵盤之後係搬唔到緊急號碼的

4. 據知香港沒有這種服務,就算有,香港人拾到手機多數拿去賣,較少拿去自己用,鎖了IMEI也未必有用。 ...

但如果係賣機前lock 0左, 當收機人試機打唔到, 都有可能唔收個部機, 呢個function都叫
有d用既(如果香港有呢個服務既話)
zoom...zoom...M6
 樓主| OTIS401 發表於 2009-4-7 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-4-7 08:20 PM 發表

但如果係賣機前lock 0左, 當收機人試機打唔到, 都有可能唔收個部機, 呢個function都叫
有d用既(如果香港有呢個服務既話) ...

即係部機如同廢物

今天用了小弟的Nokia 6300試
122 works,但999唔得
fm1234 發表於 2009-4-7 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2009-4-7 21:41 發表

即係部機如同廢物

今天用了小弟的Nokia 6300試
122 works,但999唔得

用K530i試, 只係122唔得
zoom...zoom...M6
AL_29 發表於 2009-4-7 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-4-7 20:20 發表

聲控係指車輛防盜係聲控?

有d用既(如果香港有呢個服務既話) ...

早排我唔見左電話
我打去nokia想去鎖機
佢話要警方果邊辦左手續先至得
orange 發表於 2009-4-8 00:25 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

1.係112同999,122無效
2.要額外裝一套系先至有用,唔係部部電話都可以咁做
3.*3370#係以前Nokia既機(3210,5110)用來開啟EFR
(Enhanched Full rate codec,增強型全速率功能)功能,
但唔知點解個個當佢係俾多50%電力
4.無錯,如果部機插住原有SIM咭的確有機會鎖到機,但問題
係十居其九唔見機既人一來唔會記住那16個位IMEI,二來
俾人執到部機都會先換走張SIM,除非香港立法要求回收機
要先打上警署confirm唔係失機或check IMEI,否則只係得個
知字
益童學校,全民教育
請勿下車 發表於 2009-4-19 01:46 | 顯示全部樓層

*3370#其他手機用唔用到呢?