hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 九倉擬出售電車業務
開啟左側

九倉擬出售電車業務

Transperth 發表於 2009-4-7 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2009-4-7 20:29 發表

屈指一算,前上後落的建議,提出已有十年光景!

幾年前電車公司已經對外表示過,前上後落既車廂設計,會導致乘客響部份車站月台
產生人流阻塞,故此建議不獲接納。
一次經歷,等於一次訓練。
kippei120 發表於 2009-4-8 00:15 | 顯示全部樓層
我對呢間由紅毛綠眼所經營嘅公司真系一無所知
但系我都好擔心會吾會加價,不過由$2加到$2.20我都系無嘜所謂..
如果好似新聞咁講,佢系想加路線,我系好同意的

當然要買多D新型號電車啦 (吾買英國車都要買日本車)
更加重要,就系要買低地台電車

p20hin 發表於 2009-4-8 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Transperth 於 2009-4-7 23:56 發表

好明顯地證明你無做過資料搜集…

…你不妨試下聽日打去問下賣一個全車身電車廣告要用幾多錢,然後再同巴士廣告
既價錢比較下丫拿﹗

打錯一個字,已改  

而且我係話佢錯在 "因為電車慢,比人睇既時間多" ,"所以" 廣告費要收貴D

呢兩樣野根本唔成立
tridents 發表於 2009-4-8 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 p20hin 於 2009-4-8 00:41 發表
而且我係話佢錯在 "因為電車慢,比人睇既時間多" ,"所以" 廣告費要收貴D

呢兩樣野根本唔成立

你認為吾成立, 吾代表呢個理論係錯, 我亦吾覺得呢個立論有問題.

大約係十年前聽香港電台第二台講呢個 Topic, 當時講賣電車廣告比巴士貴, 就係呢個 Reason, 因電車行得慢, 行人去望呢一個 Object 既時間, 理論上係比望巴士耐, 所以廣告成效理論亦比巴士大.

p20hin 發表於 2009-4-8 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2009-4-8 01:50 發表

你認為吾成立, 吾代表呢個理論係錯, 我亦吾覺得呢個立論有問題.

大約係十年前聽香港電台第二台講呢個 Topic, 當時講賣電車廣告比巴士貴, 就係呢個 Reason, 因電車行得慢, 行人去望呢一個 Object 既時間, 理論上係 ...

在市區巴士和電車的速度根本唔會有太大分別

而且你呢個資訊已經係十年前,現在已經不合時而
tridents 發表於 2009-4-8 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 p20hin 於 2009-4-8 01:58 發表

在市區巴士和電車的速度根本唔會有太大分別

而且你呢個資訊已經係十年前,現在已經不合時而

那你自己今天定下的理論才最合時宜?  人家到今天開廣告價錢貴過巴士, 也是電車公司做生意不合時宜?  也是廣告客戶不懂時宜而亂比電車公司開價落廣告?  電車公司開得一個價錢, 就是有佢既道理, 而板友不接受, 就說是其它板友不合時宜, 那討論來有何用?

人家 Marketing 去定位收集數據然後定下一個價錢 Offer 比客戶, 其中電車行得慢而令行人吸收資訊相對比巴士高也是事實, 要 Argue 可以任大家講, 但電車行得慢個確實係其中一個 Point 去 Support 一個貴既廣告 Offer.

p20hin 發表於 2009-4-8 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 tridents 於 2009-4-8 02:03 發表

那你自己今天定下的理論才最合時宜?  人家到今天開廣告價錢貴過巴士, 也是電車公司做生意不合時宜?  也是廣告客戶不懂時宜而亂比電車公司開價落廣告?  電車公司開得一個價錢, 就是有佢既道理, 而板友不接受, 就說 ...

唔好引起罵戰,大家心裹有數

不過如果電車公司真係用呢個理由去加廣告費,電車公司真係冇救,連自己都睇小自己,何來進步呢?

唔怪得要人收購啦

希望電車公司可以進步
tridents 發表於 2009-4-8 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 p20hin 於 2009-4-8 02:21 發表
不過如果電車公司真係用呢個理由去加廣告費,電車公司真係冇救,連自己都睇小自己,何來進步呢?

其實電車公司呢十幾年已經比以前好, 我記得大約廿年前, 電車公司講過車費收入根本吾夠佢地成本, 所以一定要有廣告.  但呢十幾年口風有 d 轉, 已經好少聽到話車費 Cover 吾到成本之類, 當然佢地要賺多少少錢, 一定要有多廣告.

印象中, 不記得係 97 年定沙士開始, 電車全身廣告開始少左到怡家.
VA54-HN8897 發表於 2009-4-8 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 p20hin 於 2009-4-8 02:21 發表 唔好引起罵戰,大家心裹有數不過如果電車公司真係用呢個理由去加廣告費,電車公司真係冇救,連自己都睇小自己,何來進步呢?唔怪得要人收購啦 希望電車公司可以進步 ...
電車話慢=/=睇少自己

對電車迷同一般市民黎講,慢係一個特色...
如果話巴士都慢,呢個係塞車問題,比起電車黎講,"慢D" 的確有佢價值,巴士都慢,通常都係因為塞死o係中間,行得郁的話就好快過左,唔會好得過電車,電車廣告真係有佢空間o係度...

再者,電車個廣告費依家都冇話加價,而係一向都係有咁o既價值,如果係唔合理的話,電車就唔會有咁多廣告架啦....

另外,樓上所講o既,無記錯的話電車廣告早就判左俾代理做,多與少廣告某程度上受代理收到幾多合約影響...
而廣告數目整體黎講,其實由97到依家係有增無減,最近黎講呢,金融海嘯後,就真係少左好多,其實睇下見到幾多部電車油返綠色就feel 到

ML29 發表於 2009-4-8 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 amtrak 於 2009-4-7 21:04 發表
雖然電車公司將不全屬於港資公司,但係眼見佢D計劃都係為長遠發展都係好的.如果真係可以擴充路線,多元化電車車隊,都喜歡電車的乘客都係好消息既! ...

不過一直以來電車興建新支線的最大阻力來自香港政府,以他們現時利益傾向
大地產商的狀況,相信轉了新股東後對計劃實現的幫助也不大……
當然自己作為電車迷,也希望新支線可以建成。

原帖由 VA54-HN8897 於 2009-4-8 14:36 發表
而廣告數目整體黎講,其實由97到依家係有增無減,最近黎講呢,金融海嘯後,就真係少左好多,其實睇下見到幾多部電車油返綠色就feel 到

廣告最少應該是零三年沙士後到零五年這段時間,當年上全車身廣告的車可以只
得二十多部,有一期就連橫額廣告也不多見;
另外零五年尾至零六年初電車廣告也是特別少的,因為正值電車廣告代理商轉換,
有一段時間近乎沒有接新廣告,很多電車也在那段時間拆走橫額廣告框架,翻髹成
全綠色車身,預備上新廣告。

不過老實說,電車廣告最精彩也是九十年代的時候,近年即使曾經試過全車隊上廣
告,也沒有了當年的味道。

We're part of The Go-Ahead Group