hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線十年內能否建成嗎?
開啟左側

沙中線十年內能否建成嗎?

U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-20 17:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙中線--一條講咗N年,又一直話籌備中的鐵路,究竟會否興建嗎?
一直以來,小弟的家受無鐵路之苦,要去最近的地鐵站也要半小時車程,去一處地方就要花一小時才去到,

親朋戚友耐不耐問:「你家何時先起地鐵?」,我都唔知點答好
為了不再被問同一問題兼死心,我只好答「條綫已胎死腹中」

雖則有掘路做勘探,但想不到到今日仍似在「紙上談兵」
究竟沙中線十年內能否建成嗎?
dennis28a 發表於 2005-8-20 17:49 | 顯示全部樓層
沙中線(初為沙田線),只是經過三十六、七多年的鐵路計劃,相對於 1895 年經已有計劃過海電車來說,經過八十五年後才出現地下鐵路過海路段,經己不算得是甚麼。

十年內...小弟唯有說,十年內不可能,再等下一個十年,但相信連新市鎮一詞永遠消失之前,沙中線亦經己出現。

[ Last edited by dennis28a on 2005-8-20 at 17:50 ]
惡意回復是不道德的行為。
proschebus 發表於 2005-8-20 21:55 | 顯示全部樓層
[ref=345175]dennis28a[/ref]  在 2005-8-20 05:49 PM 發表:

沙中線(初為沙田線),只是經過三十六、七多年的鐵路計劃,相對於 1895 年經已有計劃過海電車來說,經過八十五年後才出現地下鐵路過海路段,經己不算得是甚麼。

十年內...小弟唯有說,十年內不可能,再等下一 ...

沙中線起唔成的原因,是因為政府認為現正已有三條過海鐵路和三條海底隧道
未來人口增長放綬,沒有足夠客量支持起新鐵路.
九鐵動力 拓新領域
asv2 發表於 2005-8-20 23:04 | 顯示全部樓層

[ref=345154]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-20 05:31 PM 發表:
一直以來,小弟的家受無鐵路之苦,要去最近的地鐵站也要半小時車程,去一處地方就要花一小時才去到,

我屋企就係西鐵同輕鐵站附近,
去地鐵站最快卻依然要接近30分鐘......

有鐵路唔代表乜野既.......

[ Last edited by asv2 on 2005-8-20 at 23:06 ]
DIH 發表於 2005-8-20 23:46 | 顯示全部樓層
唔知九鐵起沙中線,重夠唔夠膽起到西鐵咁「富麗堂皇」。
啟德發展遲遲未決,相信沙中線有排都未開工。#
我就住在三十幾年前已經規劃做大型轉車站的鑽石山站旁,
而家呢,如果只計鐵路,過海要轉車,入沙田要轉車,又要同彌敦道的人迫。#:-/

絕對理性的人,一定有大把理由去話「客量唔夠」,但係,我係感性的人,
除了自己的需要外,沙中線及東西走廊的落成,更可為馬鐵加入不少乘客。
dennis28a 發表於 2005-8-21 01:49 | 顯示全部樓層
[ref=345383]proschebus[/ref]  在 2005-8-20 09:55 PM 發表:

沙中線起唔成的原因,是因為政府認為現正已有三條過海鐵路和三條海底隧道
未來人口增長放綬,沒有足夠客量支持起新鐵路.

根本上,東九龍線(即現沙中線)本是第三條過海鐵路,但基於第三條過海鐵路的必要性及需求性,加上西區海底隧道將同時興建過海鐵路,故第三條過海鐵路列入機場鐵路。

而政府所謂的「人口增長放綬」、「第三條過海鐵路客量不足」等是一次又一次的部門不協調事實。

其實 1985 年是籌劃興建東九龍線(第二條過海鐵路),但當時東區海底隧道將同時興建過海鐵路,又說東九龍線沒有即時必要興建,想不到 1989 年又要研究第三條過海鐵路?

2000 年又說是畢架山隧道是樽頸,有需要興建沙中線,但現時又說可以負荷東線連接第四條過海鐵路,相信在不久的將來,沙葵線又會上馬,介時又研究第五條過海鐵路。

政府由 1985 年開始計劃海底隧道及過海鐵路時,直至今天亦沒有考慮問題的根本,香港的海底隧道及過海鐵路只有不斷興建,但客量又不斷不平均。

[ Last edited by dennis28a on 2005-8-21 at 01:52 ]
惡意回復是不道德的行為。
hsu 發表於 2005-8-21 02:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
北角---九龍城 發表於 2005-8-21 22:52 | 顯示全部樓層
其實有排都唔駛旨意起得到
其他原因 大家講左
而且過海的落腳點係灣仔警署附近...
到時又搞咁鬼多工程唔搞到大塞車就奇..
況且啟德塊地條線都旨係在北部有個站
南面土瓜灣都唔知點算
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-23 15:24 | 顯示全部樓層
[ref=345470]asv2[/ref]  在 2005-8-20 23:04 發表:
我屋企就係西鐵同輕鐵站附近,
去地鐵站最快卻依然要接近30分鐘......

有鐵路唔代表乜野既.......

[ Last edited by asv2 on 2005-8-20 at 23:06 ]

係應該講好少少,係「火車站或地鐵站」先

[ref=345700]hsu[/ref]  在 2005-8-21 02:14 發表:
老實講~呢條問題應該唔難答呀
又唔係d咩人生大事
唔駛唔知點答喎
如果班親朋問你「你幾時娶/嫁」就話尷尬姐

話說回頭
而家沙中線起唔起得成
睇怕都要等兩鐵合拼後先至行得通
但如果一日沙中線未起 ...

如果普通的問題就容易答
但是問我的是想置業的親朋,對於他們是人生大事才會好難答
(這真係多謝傲x峰話係「地鐵慨念」屋苑)

不過在最後都選擇在將軍澳/青衣置業

多謝關心:
ahbong 發表於 2005-8-23 15:29 | 顯示全部樓層

[ref=346466]北角---九龍城[/ref]  在 2005-8-21 10:52 PM 發表:

而且過海的落腳點係灣仔警署附近...
到時又搞咁鬼多工程唔搞到大塞車就奇..
況且啟德塊地條線都旨係在北部有個站
南面土瓜灣都唔知點算

施工期會造成大塞車
一向都唔係重要考慮因素
否則香港站、尖東站
甚至地鐵彌敦道沿線
全部唔洗起