hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 何謂"炒魷魚"?
開啟左側

何謂"炒魷魚"?

941211 發表於 2005-8-20 23:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解香港人形容被僱主解僱
便稱之為"炒魷魚"?
打工的你有無嘗過"炒魷魚"的經歷?
我就有兩次被"炒魷魚"的經歷,
第一次在一間物流公司任倉務助理,
做左一個月左右,上司以表現不符合
公司要求為由而將我辭退

第二次在一間電子零件公司任文員,
公司因表現欠佳為由將我解僱.

初踏入"社會大學"時,我認為"炒魷魚"
是一件羞恥的事,每當我被"炒魷魚"
成個人變得自暴自棄,意志消沉
加入"社會大學"已有一段時間,
在我現時工作的公司都見過有
唔少同事被公司"炒魷",都覺得感同身受,
分別就係他們的心態不像我初出
茅廬的時候般消極,
他們反而會去選擇進修/搵工,

而家我都睇化了
明白炒魷唔係我一個人的事
打工仔何嘗未炒魷呢
與其自我放棄,不如積極搵工,
東家唔打打西家
TL 發表於 2005-8-21 01:10 | 顯示全部樓層
kenny_hou 發表於 2005-8-21 02:29 | 顯示全部樓層
另問:"炒魷魚"一詞的由來係點呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
TL 發表於 2005-8-21 02:46 | 顯示全部樓層

hk4sure 發表於 2005-8-21 03:22 | 顯示全部樓層
[ref=345495]941211[/ref]  在 2005-8-20 11:23 PM 發表:

便稱之為"炒魷魚"?

大約聽過話以前打工(尤其在工廠)很多都會在公司寄宿,
當被人解僱時僱員就要把自己的床蓆卷起帶走,
就像炒魷魚時魷魚會卷起一樣,
所以人們稱解僱為「炒魷魚」。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
exspeed 發表於 2005-8-21 04:03 | 顯示全部樓層
又要移去 A7....
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Chi_Hang 發表於 2005-8-21 08:49 | 顯示全部樓層

[ref=345495]941211[/ref]  在 2005-8-20 11:23 PM 發表:

便稱之為"炒魷魚"?
打工的你有無嘗過"炒魷魚"的經歷?
我就有兩次被"炒魷魚"的經歷,
第一次在一間物流公司任倉務助理,
做左一個月左右,上司以表現不 ...

我想知道,你給老板炒了兩次魷魚,事後有沒有自已好好反省呢?與其說
“東家不打打西家”。
307 發表於 2005-8-21 20:29 | 顯示全部樓層
樓主咁樣諗,
真係形同自殺....

你都唔會諗起自己做錯乜野...
我唔覺得你會搵到份好的長工。
只罵不建議=不負責任