hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 兩鐵合併,勢在必行?
開啟左側

兩鐵合併,勢在必行?

himchan 發表於 2005-8-22 02:09 | 顯示全部樓層

其實可以好似韓國咁,只合併票務系統。
mckhgc 發表於 2005-8-28 09:54 | 顯示全部樓層
攪出兩間公司,除左多兩款車外,我看不到有任何好處

競爭?兩者生意各有各做,廿多年來,只有九龍塘來往旺角一段重覆,
至03及04年尾,西鐵及尖東站先後通車,才有稍多重覆路段,
競爭又有多大呢?

而且如果真係存在競爭,兩鐵亦會各自學習對方的優點,取長補短,
但我完全唔見有咁既情況,都係o個句:

地鐵有否學習九鐵,車站設公共洗手間嗎(係指全線,唔係只限某幾個服務「貴賓」既站)?

九鐵有否學習地鐵,設學生優惠價?

地鐵前線職員有否學習九鐵前線職員的親切待客態度?

九鐵高層有否學習地鐵高層的多做實事、少說自吹自擂的廢話的處事態度?

不單沒有,更加相反的,近年兩者似乎專係揀對方既缺點黎學,
例如九鐵既尖東站、西鐵、馬鐵部份路段,就學足地鐵既高收費,
不過地鐵收得咁既高收費之餘,有學生優惠俾呢D又唔見佢學。
地鐵迪士尼站又學足九鐵既馬鐵、羅湖既不合理收費架構......
黑翼 發表於 2005-8-28 19:42 | 顯示全部樓層
[ref=346451]DIH[/ref]  在 2005-8-21 10:40 PM 發表:

假設沙中線東九龍段使用東西走廊模式興建,
由元朗至黃大仙,可選擇只於鑽石山轉一次車,
相信時間不比經太子轉長,甚至可能更快。
假如鑽石山的轉乘能使用當年計劃的五軌八月台方案,則更方便。
好多「假如 ...

如果我住元朗區,我寧願乘搭九巴269c往黃大仙都不會乘九鐵東西線,因為269c只途經大欖隧道,青葵公路,龍翔道便到達黃大仙。
回正題
兩鐵合併只對地鐵九鐵各有些好處
1可為西鐵吸引更多客源
2西鐵乘客可以較便宜價錢在南昌站轉乘東涌線列車過海往港島
3東涌線乘客亦可在南昌站轉乘西鐵往紅磡。
反而其他鐵路路線對兩鐵合併甚少好處
1東鐵乘客量已經很高(難吸引新客)
2過海票價需要降低
對兩鐵公司自然唔吸引。

[ Last edited by 黑翼 on 2005-8-29 at 06:49 ]
 樓主| TP人 發表於 2005-8-29 02:14 | 顯示全部樓層

[ref=353265]mckhgc[/ref]  在 2005-8-28 09:54 發表:

競爭?兩者生意各有各做,廿多年來,只有九龍塘來往旺角一段重覆,
至03及04年尾,西鐵及尖東站先後通車,才有稍多重覆路段,
競爭又有多大呢?
...

勉強都仲有D競爭既

由荃灣往南昌,
地鐵 vs 95K+西鐵

雖然競爭仍細,
但合併之後,
呢少少的競爭都會無埋
因此本人覺得有適量的制衡是需要的
創出自己一片天空  重新領回自我國度
ahbong 發表於 2005-8-29 09:58 | 顯示全部樓層
[ref=353727]黑翼[/ref]  在 2005-8-28 07:42 PM 發表:

如果我住元朗區,我寧願乘搭九巴269c往黃大仙都不會乘九鐵東西線,因為269c只途經大欖隧道,青葵公路,龍翔道便到達黃大仙。

龍翔道的交通,我真係不敢恭維
好似今日貨櫃車意外,又全線封閉!
即使無意外,朝早繁忙時間黃大仙一段都極之擠塞
269C 站少又如何...?
hr1918 發表於 2005-8-29 13:48 | 顯示全部樓層
[ref=346757]himchan[/ref]  在 2005-8-22 02:09 發表:

其實可以好似韓國咁,只合併票務系統。

我都覺得應該先合併票務系統,始終兩鐵運作模式唔同,唔好話要一朝一夕啦,就算傾掂數都唔係即刻可以合併.不過實際實行又可能唔係咁易,來例如唔少兩鐵轉線站話就話係相連,但做到無需出閘轉線只過一度閘就可以轉線似乎技術上唔係咁易做到..
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
thomasman 發表於 2005-8-29 19:53 | 顯示全部樓層

[ref=354533]hr1918[/ref]  在 29-8-2005 13:48 發表:

我都覺得應該先合併票務系統,始終兩鐵運作模式唔同,唔好話要一朝一夕啦,就算傾掂數都唔係即刻可以合併.不過實際實行又可能唔係咁易,來例如唔少兩鐵轉線站話就話係相連,但做到無需出閘轉線只過一度閘就可以轉線 ...

所指是九龍塘和尖東站 ??????

假設兩鐵合併後是採用地鐵的收費標准

其實九龍塘站的問題可以這樣安排:
使用八達通的乘客:
設由東鐵的旺角站到坑口站的特費收費是$3.7

即東鐵的旺角站到東鐵的九龍塘的特費收費是$2.4

乘客於東鐵九龍塘的閘機出閘後在 30 分鐘內再次於地鐵九龍塘的閘機入閘,到達坑口站出閘所扣除的收費就是 3.7-2.4 = 1.3
黑翼 發表於 2005-8-29 23:02 | 顯示全部樓層
[ref=354376]ahbong[/ref]  在 2005-8-29 09:58 AM 發表:

龍翔道的交通,我真係不敢恭維
好似今日貨櫃車意外,又全線封閉!
即使無意外,朝早繁忙時間黃大仙一段都極之擠塞
269C 站少又如何...?

我想就算九鐵東西線建成後亦未能搶去大部份九巴269c客源(可參考馬鐵通車後對九巴87D影響)
現在人口增長放緩
未來啟德發展人口由28萬減至13萬人口
http://www.singpao.com/20050718/local/737532_main.html
最近啟德發展計劃有關資料
http://hk.news.yahoo.com/050612/10/1dg1i.html
加上中九龍幹線建造後,九巴可提供更多快線來往九龍東西區,對現在九鐵東西線計劃非常不利。

[ Last edited by 黑翼 on 2005-8-29 at 23:15 ]
ahbong 發表於 2005-8-29 23:23 | 顯示全部樓層
[ref=355073]黑翼[/ref]  在 2005-8-29 11:02 PM 發表:

我想就算九鐵東西線建成後亦未能搶去大部份九巴269c客源(可參考馬鐵通車後對九巴87D影響)
現在人口增長放緩
未來啟德發展人口由28萬減至13萬人口
[url]http://www.singpao.com/20050718/local/737532_ma ...

一條鐵路並不是為著要搶去某一兩條巴士線的乘客而興建
九鐵東西線覆蓋地區廣闊
加上連接東涌線,建成後除了新界西的乘客可選用
青衣、荃灣、美孚、西九龍的乘客亦有更快捷可靠的途經往返東九龍
黑翼 發表於 2005-8-29 23:50 | 顯示全部樓層

[ref=355100]ahbong[/ref]  在 2005-8-29 11:23 PM 發表:

一條鐵路並不是為著要搶去某一兩條巴士線的乘客而興建
九鐵東西線覆蓋地區廣闊
加上連接東涌線,建成後除了新界西的乘客可選用
青衣、荃灣、美孚、西九龍的乘客亦有更快捷可靠的途經往返東九龍

為甚麼兩鐵公司對沙中線計劃有興趣呢?
最大原因是第4條過海鐵路有很大客源,如沙中線建成後,可把巴士公司主要客源搶回來,所以兩鐵對沙中線有特別興趣。
當年政府提出沙中線標書要求是解決畢架山鐵路段擠塞,建造東九龍段鐵路系統,第4條過海鐵路解決紅隧塞車問題。