hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 「咁開車都得0架」(駕駛態度問題)
開啟左側

「咁開車都得0架」(駕駛態度問題)

JN6854 發表於 2005-8-21 12:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢句係源於昨晚0既連續兩次不愉快經歷
而且不過係一程巴士之間

第一次0係邊寧頓街
當時我坐緊部車用緊右線
左線有架Alphard-G
佢突然間打燈切過0黎轉入敬誠街
呢0下「驚險鏡頭」連車長都停定部車好幾秒
對部Alphard-G「怒目而視」

第二次0係炮台山道/英皇道燈位
同樣地部車停定0係右線打算直駛
左線有架bB Open Deck
轉綠燈無耐,架bB踩大油過巴士頭轉左彎
呢次幾乎炒埋架bB度...(「驚險程度」比Alphard-G更甚)

既然要轉右彎,最正確做法當然係先切右線再轉右
(炮台山道0個架bB可以等巴士過左,後面無車先轉右)
呢兩架車個司機就當巴士係「慢車」,可以「話抽就抽」
結果兩次都幾乎「攔腰撞」
尤其炮台山道0個架bB,完全漠視燈位前係斜路
隨時因為溜前「突然加速」而「炒大鑊」(猛撞)
如果架巴士收唔切,相信我都未必可以0係呢度貼呢篇文
(我同朋友正正坐第一排左右座位)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
lee329 發表於 2005-8-21 15:36 | 顯示全部樓層
[ref=345928]JN6854[/ref]  在 2005-8-21 12:59 PM 發表:

而且不過係一程巴士之間

第一次0係邊寧頓街
當時我坐緊部車用緊右線
...

試過有一次沿大道東東行過海,
行到鄧肇堅醫院對出時(條路係
右邊兩線右轉司徒拔道,其他就
直行),上司徒拔道那條線突然有
部車cut實線出左黎,最古怪係鵝
頸橋燈平排時,佢竟然向我「怒
目而視」!!!好似話我砵佢cut實
線出黎係唔應該咁!!

[ Last edited by lee329 on 2005-8-21 at 15:37 ]
joeli16 發表於 2005-8-21 17:43 | 顯示全部樓層
仲有一類驚車人士係好得人驚既,
就係D雲遊太虛既人,
或者係唔知自己想做乜既人。
以小弟渣左呔為例,
如果自己行梗右慢線,
左線有架慢得好緊要既車行梗,
前面右手邊有間油站,
咁我當然唔會同佢一齊慢駛(自己係用正常車速),
右線過佢頭,但唔係要切線。
o岩o岩到油站之際,
我就o岩o岩o係佢右面車尾過梗佢,
佢就可以突然一野cut埋黎要去油站,
燈號乜都冇,
我要一下急剎----連砵都砵唔切,
否則己經炒左,
真係火都黎埋,
我即係指住佢破口大罵!

以上經驗,發生過無數次。

[ Last edited by joeli16 on 2005-8-21 at 01:45 ]
homanbean 發表於 2005-8-22 02:52 | 顯示全部樓層

[ref=345928]JN6854[/ref]  在 2005-8-21 12:59 發表:

而且不過係一程巴士之間

第一次0係邊寧頓街
當時我坐緊部車用緊右線
...

其實揸bB果個人如果係唔記得CUT右線轉右
可以將架車行前D
打右燈斜駛入巴士前
同巴士司機揮手示意要CUT佢線都得ja
一係等右線d車行先
根本唔需要做d咁既危險動作呀
(雖然咁樣cut人線都唔係咁好)
-   知足者自然常樂   -
FAST 發表於 2005-8-22 11:51 | 顯示全部樓層
其實你可以記底車牌,去交通投訴組投訴
cmkmichael 發表於 2005-8-23 00:17 | 顯示全部樓層
其實我覺得好多司機都幾麻煩:
快速公路應靠左行駛,就偏有d"懶快"的車沿快線跑,
又唔係爬頭,都唔係快過人喎!(常見Benz 同寶馬司機)
到有人真係要用快線時,又俾呢d司機頂住,焗住要用中線過佢.
到時兩個都犯法...

以上有d偏見,請見諒
各位好!請列隊歡迎.....
homanbean 發表於 2005-8-23 03:39 | 顯示全部樓層

[ref=347578]cmkmichael[/ref]  在 2005-8-23 00:17 發表:

其實我覺得好多司機都幾麻煩:
快速公路應靠左行駛,就偏有d"懶快"的車沿快線跑,
又唔係爬頭,都唔係快過人喎!(常見Benz 同寶馬司機)
到有人真係要用快線時,又俾呢d司機頂住,焗住要用中線過佢.
到時兩 ...

唔好話偏見
一個咁睇可以話有人有偏見
不過好多人都係咁睇就唔係偏見 係事實

其實香港有好多揸靚車既人自以為是
以為自己有錢揸靚車就大晒 要全部其他車就佢r
我平時都見唔少呢d人
行山路過伙位
要對面d貨車巴士就佢r
cut線唔打燈 讓左佢唔該都冇
人地行得慢就呠人
自己違泊阻到人就大條道理

有次我朋友揸架的士行屯門公路出九龍
去到大欖隧道出口
有架平沿S320睇都唔睇就咁以快我地5kph既速度cut入黎
呠完佢就入返自己線
再即刻大油cut我地線走左去#]

[ Last edited by homanbean on 2005-8-23 at 03:42 ]
-   知足者自然常樂   -
komodo 發表於 2005-8-23 09:22 | 顯示全部樓層
其實都見怪不怪,依家的車性能好馬力大,個個都意為自己冼拿上身咁,交通又有乜方法唔大亂丫。
傘外的世界有一片蔚藍
DK5416 發表於 2005-8-24 11:57 | 顯示全部樓層
上次坐朋友部MINI COOPER-S,係西九龍公路近南昌站對開,果段路既最高限制係110KM/H,部車都行到成110KM/H,行緊中線,忽然左線有部深藍色LS430高速由左邊車頭掠過去右線…直情個車頭同佢個車尾唔知有幾多CM…真係渣大車大晒咁…
DD2113 發表於 2005-8-24 14:44 | 顯示全部樓層

[ref=347794]komodo[/ref]  在 23-8-2005 09:22 發表:

其實都見怪不怪,依家的車性能好馬力大,個個都意為自己冼拿上身咁,交通又有乜方法唔大亂丫。

就係!! 早前同朋友借左架"錢七" Bongo van , 經常被爬頭不止 (部車上斜冇乜力), 仲無啦啦俾人"boot"....

咁在假日, 駕車出街, 想欣賞沿途景色 ma..... 我又唔係以 10km/h 行車, 條路限50, 我都開近50 啦.....

車! 我覺得你想快D, 趕時間..... 去死 既, 咁冇人阻止到你, 唔係雙白線或有對頭車, 咪隨便爬頭 law~~~ 做咩好似得罪你咁...... #:-/
反對所有專利巴士全空調化!