hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 鐵路車廂仲可以如何改良?
開啟左側

鐵路車廂仲可以如何改良?

樓主| VA63 發表於 2005-8-23 02:48 | 顯示全部樓層

[ref=347706]500[/ref]  在 2005-8-23 02:25 發表:

<心果句>
我真係覺得好好笑!連自己的理由、見解都冇,居然係度話唔得。
宜家咁樣的討論水平真係完全唔掂!
</心果句>

如果話電門冇電就逃生唔到?咁你不如話氣門冇氣壓就開唔到啊!
甚至 ...

南韓地鐵都係用絲X椅,無逃生門同使用電動門但停電而開唔到導致慘劇

電動門當有緊急事故停埋電的話係逃生唔到係事實
唔係係鐵路都好似東鐵咁無論氣動/電動門緊急時拉手柄開門架

氣門冇氣壓就開唔到、油壓門無油壓就推唔到道門亦係事實

我收番"但電動門當有緊急事故停埋電的話係逃生唔到"呢句
sori~
你知唔知道你出d post好小朋友?
500 發表於 2005-8-23 02:49 | 顯示全部樓層
[ref=347707]marioso[/ref]  在 2005-8-23 02:35 AM 發表:

一抽M-train 既design 係可以用50年.......

就算買車都唔洗咁耐時間,因為西港島線投入服務(2012年)時都要加車...

從西港島線的定線預測中,好可能會以急斜來連接上環站─西營盤段。

我相信地鐵公司早已推定新車必須要有足夠的扭力上斜,另外還有可能
增加回生制動的效能。我相信今次地鐵用日系的推進系的成數唔細。
話晒K車的推背性能應該足以handle有關路段。

不過新線段之軌道噪音的問題就真係一個煩位。
500 發表於 2005-8-23 03:04 | 顯示全部樓層
[ref=347714]VA63[/ref]  在 2005-8-23 02:48 AM 發表:

南韓地鐵都係用絲X椅,無逃生門同使用電動門但停電而開唔到導致慘劇

電動門當有緊急事故停埋電的話係逃生唔到係事實
唔係係鐵路都好似東鐵咁無論氣動/電動門緊急時拉手柄開門架

氣門冇氣壓就開唔到、油 ...

南韓單野本身的直接原因係有關部門唔follow國際對地鐵列車防火標準的要求,
加上乘務員沒有接受地鐵火警的對應訓練,先會導致呢單悲劇。

果真如你"唔係係鐵路都好似東鐵咁無論氣動/電動門緊急時拉手柄開門架"的話,
為何日本的新幹線、在來線,外國的TGV、ICE、地鐵等列車的門掣位到有個緊急開關?
係咪即係話如果萬一車內發生重大事故,入便乘客就係咁大?

留意:氣、油、電門即使冇power source NEVER EQUAL 被鎖死

咁係因為救援時必須要提供方法比消防人員入去、或比被困的人逃生。
只要有人的存在,外加清楚的指示,就一定可以打開道門。
只有咁樣才可以做到鐵道界經常提及的fail safe。

世界上係有嚴格監管地區的鐵道上,列車所使用物料,都有一定的規管。
即使係絲絨坐位,都有相當的抗燃能力,以免係火警時一發不能收拾。
(當然,用唔用一件事。)
jrfung 發表於 2005-8-23 04:05 | 顯示全部樓層

[ref=346773]VA63[/ref]  在 2005-8-22 02:32 發表:

我認為地鐵所有車其實可以係卡同卡之間接駁位
加多兩排橫排可以摺既座位,咁d人可以唔使企係果度
仲有駕駛室門後面左右或可以加2個摺既座位

唔加又好似少少浪費空間

東鐵除左唔好係1XX卡最頭果度拆座位
...

頭等車廂已經有供不應求的情況發生,為何要取消頭等?是否自己不用的東西,別人也不能用呢?

更實際的做法,將頭等車廂改用雙層車廂,在不影響普通等車廂載客量之餘,又能增加頭等車廂的載客量。
ahbong 發表於 2005-8-23 15:25 | 顯示全部樓層
[ref=347739]jrfung[/ref]  在 2005-8-23 04:05 AM 發表:

頭等車廂已經有供不應求的情況發生,為何要取消頭等?是否自己不用的東西,別人也不能用呢?

更實際的做法,將頭等車廂改用雙層車廂,在不影響普通等車廂載客量之餘,又能增加頭等車廂的載客量。

我覺得頭等車廂充滿著殖民地色彩
遲早都會被取消...
tomtom2015 發表於 2005-8-23 15:57 | 顯示全部樓層
[ref=348001]ahbong[/ref]  在 2005-8-23 03:25 PM 發表:
我覺得頭等車廂充滿著殖民地色彩
遲早都會被取消...

頭等車廂設置與否也拉入政治?
HY4099 發表於 2005-8-23 16:09 | 顯示全部樓層

[ref=346773]VA63[/ref]  在 2005-8-22 02:32 發表:
最好取消埋頭等
咁就無咁迫啦

頭等車廂的設立, 除了歷史的因素外, 現時頭等車廂的確有一定的需求,
君不見無論是繁忙或非繁忙時間, 頭等車廂都有一定的客量,  
既然車費貴一倍都有人願意去搭, 咁好賺, 九鐵又點會去取消呢??
更何況現時東鐵一列列車有十二個車卡, 只得一卡是頭等, 其餘是普通等,
我個人覺得普通等車廂已足夠應付客量, 無必要去取消頭等而去滿
足乘搭普通等的乘客。
marioso 發表於 2005-8-23 18:26 | 顯示全部樓層
[ref=347715]500[/ref]  在 2005-8-23 02:49 AM 發表:

從西港島線的定線預測中,好可能會以急斜來連接上環站─西營盤段。

我相信地鐵公司早已推定新車必須要有足夠的扭力上斜,另外還有可能
增加回生制動的效能。我相信今次地鐵用日系的推進系的成數唔細。
話 ...

但小弟認為主力都係用番M車,
可能改一改M車先行啦

P.S.:個人意見
solomon 發表於 2005-8-23 22:24 | 顯示全部樓層
改善m-train的車門, 增強密封性, 如在門內兩邊外加膠絛, 配合
門外兩邊現有膠邊, 做成防水, 另亦因此可能減刑噪音.
Seiko 發表於 2005-8-23 22:49 | 顯示全部樓層

地鐵繁忙時間人多擠迫, 有時見到有些乘客
被迫在門位附近動彈不得, 佢地又握唔到扶手,
只好用手頂住天花板, 抓住路線圖上的入風位等等,
更試過列車起動/減速時站不穩而撞到旁人甚至跌倒.

如果地鐵近車門的扶手
可以整到泰國曼谷空鐵(BTS)咁用環狀扶手桿,
就可以方便一些站在門位又握唔到扶手的乘客.