hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 鐵路車廂仲可以如何改良?
開啟左側

鐵路車廂仲可以如何改良?

tonsmallboy 發表於 2005-8-25 12:51 | 顯示全部樓層

[ref=350212]Leungy[/ref]  在 2005-8-25 11:33 AM 發表:
...
列車內部

...

P.S.我想問圖的中央,個部機器是甚麼來的
DIH 發表於 2005-8-25 13:05 | 顯示全部樓層
嗯......B2的車底看不到,不作評論。

我相信,輕鐵車廂要做連接的話,一定有公司做到,問題係九鐵肯唔肯做嗟。
之前亦有板友提過,可以在兩節長卡之間加一個短卡,我再諗,
這個短卡正好可以擱在「前車尾」和「後車頭」兩個台車之上,情況就如馬尼拉輕鐵:
文章 http://www.urbanrail.net/as/mani/manila.htm
馬尼拉輕鐵的中卡是後來加上的,可參看
http://www.railway-technology.com/projects/manila/index.html

但轉彎時過火位的問題要作詳細考慮。

我地都係得個諗字,如果真係要做先講都唔遲,費事「諗壞心腸」。

[ Last edited by DIH on 2005-8-25 at 13:07 ]
鄭笑 發表於 2005-8-25 13:10 | 顯示全部樓層
jrfung 發表於 2005-8-25 13:19 | 顯示全部樓層

[ref=350159]ArnoldC[/ref]  在 2005-8-25 10:22 發表:

二等 尼個字似乎唔係太好...:mad:

至於頭等o既去留:
我覺得應該廢除。
因為東鐵已經唔再係長途"高速"鐵路,
而係近郊通勤鐵路;
應以高載客量使用簡單
高 ...

不是二等是甚麼?

為何近郊鐵路不能用有頭等?JR東海道線之類的通勤鐵路線,也不是設有頭等嗎?近效通勤鐵路的乘客,不能有選擇權嗎?頭等車廂的比例只是1:12,也是很複雜和效率很低嗎?

總不希望有些人自己不願意付出更多來享受,也不希望別人能夠享受得到。

將頭等車廂改為雙層,才是最佳解決頭等供不應求的辦法。

[ Last edited by jrfung on 2005-8-25 at 13:26 ]
Leungy 發表於 2005-8-25 14:06 | 顯示全部樓層
我想問圖的中央,個部機器是甚麼來的

那部是售票機,上車後買票。

PS. 相片超連結已修復好

[ Last edited by Leungy on 2005-8-25 at 14:10 ]
鐵路藝廊 - www.RailGallery.info
DIH 發表於 2005-8-25 14:09 | 顯示全部樓層
[ref=350277]鄭笑[/ref]  在 2005-8-25 01:10 PM 發表:

所以我咪話,如果風琴位太大唔好,不如加個全企位既小卡,而協助轉灣,仲要機械方面要從新設計,例如,三卡車用一個集電弓。
其實,香港輕鐵,我諗都係輕鐵史上最多缺陷既系統!

哈,香港輕鐵,車係人地唔要的貨品,路線係為了這些車卡而故意建造出來,
捱得到今日,重因為輕鐵專區政策,多人到唔夠載,算好彩喇。
我唔知當年情況係點,只覺得整件事的規劃有點兒馬虎,
要行街但又要高地台,又要霸住元朗大馬路中間,快又唔夠巴士快,
既然佢已經存在,我都想佢做得好些,十幾年積壓下來的缺陷和不足,
假如九鐵係要保留輕鐵的話,應該作一次由頭到尾,由路線到車卡的大翻新。

馬後炮:
西鐵同馬鐵客量咁差強人意,當年應該用高速輕鐵模式,
除屯元天段與現有輕鐵融合外(可考慮加建高架快線),
定線和現時西馬鐵一樣,月台預留可供6-8個輕鐵車卡使用,
買三節連結的列車,將輕鐵旺站改建,開行可由屯門碼頭或天北直出市區的路線,
以及屯元天區內特快線,錦田一帶可建多幾個車站平息「民憤」,
馬鐵車站月台可與民居更接近,大圍可以做到更方便的轉乘,之類之類。
區域快線須另建新線或加建新軌,因為電壓不同。
馬後炮完畢。
jrfung 發表於 2005-8-25 14:18 | 顯示全部樓層

[ref=350341]DIH[/ref]  在 2005-8-25 14:09 發表:

哈,香港輕鐵,車係人地唔要的貨品,路線係為了這些車卡而故意建造出來,
捱得到今日,重因為輕鐵專區政策,多人到唔夠載,算好彩喇。
我唔知當年情況係點,只覺得整件事的規劃有點兒馬虎,
要行街但又要高 ...
只怪田主席一直奇想西鐵救輕鐵,他的夢中一直認為西鐵+輕鐵是一個「無敵」組合,西鐵能帶動輕鐵收支平衡,豈料西鐵通車...。
Leungy 發表於 2005-8-25 14:34 | 顯示全部樓層
八十年代時,低地台輕鐵與電車的技術還未成熟,當時禮頓為了設計一個無障礙輕鐵系統,才引入技術成熟的高台式的設計。100%低地台輕鐵與電車車輛是到了九十年代中才研製出,大型鐵路生產商如龐巴迪、阿爾斯通和西門子皆有產品。

世界上有名的輕鐵與電車產品:
阿爾斯通 - Citadis

西門子 - Combino (三或五或七節)

龐巴迪 - Variotrams/ FLEXITY

[ Last edited by Leungy on 2005-8-25 at 14:38 ]
鐵路藝廊 - www.RailGallery.info
500 發表於 2005-8-25 15:06 | 顯示全部樓層
[ref=350363]Leungy[/ref]  在 2005-8-25 02:34 PM 發表:

八十年代時,低地台輕鐵與電車的技術還未成熟,當時禮頓為了設計一個無障礙輕鐵系統,才引入技術成熟的高台式的設計。100%低地台輕鐵與電車車輛是到了九十年代中才研製出,大型鐵路生產商如龐巴迪、阿爾斯通和西門 ...

要做到呢種新型電車,全賴有小型高出力的動力系統,即VVVF,
及最新的結構計算方式。最後仲將車軸呢樣野廢除埋先有可能做
到100%全低地台。

日本係呢方面的發展相比歐洲,起步的確係遲過歐系。但歐洲的
設計係以標準軌作準,而日本由於仍有路線用窄軌,要將台車小
型化、短編成化(抽車太長,不合乎運作需要)係日系現時峙的挑
戰目標。

LRV係現今鐵道復權現象中係不可劃決的。
500 發表於 2005-8-25 15:27 | 顯示全部樓層

[ref=350159]ArnoldC[/ref]  在 2005-8-25 10:22 AM 發表:

二等 尼個字似乎唔係太好...:mad:

至於頭等o既去留:
我覺得應該廢除。
因為東鐵已經唔再係長途"高速"鐵路,
而係近郊通勤鐵路;
應以高載客量使用簡單
高效率為大前提。

乜野叫"似乎唔係太好"?係好就係好、唔好就係唔好,邊度有唔係太好架。
普通等同二等有乜野分別?(除o左字眼上之外)

即使分等級亦不等於不將你個3個bold起的重點視為大前提wor。
高載客量:另一位板友有提到,頭等車與普通車的比例只係1:11(12卡計數),
而且係高客量期亦分擔了不少要求有位坐(或企得舒服)的客。

頭等的原意係讓ensure乘客有得坐。顯然頭等要企的話,某程度上係證明了其
他車廂實在太爆、及頭等服務水平不足。

使用簡單:現行用頭等的方法又如何複雜?請閣下對此作出說明。

高效率:只係一個車卡用o左做頭等姐,又如何減低效率?
如果你話唔可以由1 end to another end through頭等的話,咁你對頭等的要求
之一:唔會咁易比一般乘客打擾呢點的認識度不足啦。而未翻新車時代都已經
唔可以咁做架啦。

分級制:即使路面交通,本身都有分級。正如巴士都有分通勤線、快速線等。
佢地的分別都係收費上反映出黎。飛機都有分三個class,而船都係有分級。
我睇唔到有乜野理由鐵道唔可以分級wor。

P.S.好彩香港到宜家都沒有一科叫鐵道認知,一年都唔知有冇人可以過passing mark。
(以宜家鐵板的極低水平推算)

[ Last edited by 500 on 2005-8-25 at 15:38 ]