hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) DB大單專輯1:DB 大單試水
開啟左側

DB大單專輯1:DB 大單試水

Naruto589 發表於 2009-4-18 21:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近呢一個星期,我落街時有幾次見到DB20、DB21、DB22試水,船尾噴煙又出水,同埋有人係船上行。我問左D工作人員,佢地話依家排緊期送D大單上排維修同續牌。至於會唔會復出,佢就話要等上頭安排.....
DB21試水 (4月11日;最入那架大單)

DB22試水 (4月18日;中間那架大單、門打開了)

另外,DB21曾於4月15日早上約九時試水,但未能提供照片。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
老豆 + 1 感謝為我們觀測/報告DB大單的最新資訊。 ...

查看全部評分

Derek2021 發表於 2009-4-18 21:37 | 顯示全部樓層
Follow

It is a daily activity. I usually see this activity before 9:30.
Hope they will renew on service again...!!!

老豆 發表於 2009-4-18 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Naruto589 於 2009-4-18 21:26 發表
最近呢一個星期,我落街時有幾次見到DB20、DB21、DB22試水,船尾噴煙又出水,同埋有人係船上行。我問左D工作人員,佢地話依家排緊期送D大單上排維修同續牌。至於會唔會復出,佢就話要等上頭安排.....
DB21試水 (4月11日;最入那 ...

若然要上排維修+續牌
個人覺得都有很大的復出機會
但唸深一層
假如DB20,21,22 都復出的話
即係有4艘大單服役
雙體船肯定會收埋幾隻 [ 如果出番d 大單 ]
早上繁時點搞?...
唔通出一張通告:
逢星期一至星期六早上 xx:xx xx:xx 之班期會使用單體船行走
單體船載客量較少及航行速度較慢。 ?

---------------------------------------------------------------------------
我個人就覺得出番隻DB20 都已經足夠
將非繁時改用單體船行走節省成本
因為非繁時用雙體船... 真係一個罷幾個位都仲得.... 都幾浪費
[ 以上只是個人意見 ]
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| Naruto589 發表於 2009-4-18 21:55 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我個人認同你的意見。我平日返DB時多數搭16:10/16:40
每次開船都剩低成300個位
真係好浪費,根本開大單都夠坐
同埋聽講D外國人都好鐘意呢一種船,因為可以係樓上吹水同飲酒
依家D大單好似日日都會試水,不過試邊隻就唔知啦
其實,依家DB剩係行DB2,5,7,8,19
DB1,3,6都已經唔行得,船根本僅僅夠
朝早一壞船,就話:「因有船隻發生故障,渡輪不FU應用,渡輪服務將不能依照正常班次行走。」
又無後備船,我覺得出番晒DB20,21,22都應該啦~

Derek2021 發表於 2009-4-18 21:57 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

"單體船載客量較少及航行速度較慢。"
I deeply impressed on this statement.
Among all these 4 monohulls, I think the best one is Discovery Bay 21. When I was in college, I took DB21 at 06:20 from DB to Central in the morning . Eventually, DB21 arrived Central at about 06:42.  More or less the same as catamaran sailing time.
Derek2021 發表於 2009-4-18 21:59 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

As I remember, the licence of DB7 will expire on seems to be 9 June. So which ferry would come back on service? DB3 or those monohull?

樓主| Naruto589 發表於 2009-4-18 22:13 | 顯示全部樓層

我係#4度提過
依家DB行ge船得番DB2,5,7,8,19
DB1,2,6 ge 牌都過左期,唔行得
照依家咁睇
D大單試水咁頻密
真係有可能全部都出番黎行
望就係咁望啦
我都想興業收番起幾架大雙~
Derek2021 發表於 2009-4-18 22:17 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

Hope our dream come true, all monohulls will come back on service.
老豆 發表於 2009-4-18 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Naruto589 於 2009-4-18 22:13 發表
我係#4度提過
依家DB行ge船得番DB2,5,7,8,19
DB1,2,6 ge 牌都過左期,唔行得
照依家咁睇
D大單試水咁頻密
真係有可能全部都出番黎行
望就係咁望啦
我都想興業收番起幾架大雙~ ...

我都望收番幾隻雙體
出番1-2隻單體...節省成本
因為愉航沒有雙體又確實唔得
但係全行雙體就肯定蝕到~~~~~~
所以最好HALF HALF
雙體留3架都已經足夠
單體留3架就最好了

原帖由 Derek2021 於 2009-4-18 21:57 發表
"單體船載客量較少及航行速度較慢。"
I deeply impressed on this statement.
Among all these 4 monohulls, I think the best one is Discovery Bay 21. When I was in college, I took DB21 at 06:20 from DB to C ...

原來DB21 可以行到22分鐘.... 真係失敬曬
離題一講
小弟亦算是半個愉景灣居民
所以坐過DB 單/雙體都無數次
個人覺得 DB3 是DB船隊中全雙體船中航速最慢的一艘
次次坐都坐足at least 24分鐘..
相反坐DB19.20都係25分鐘左右航程....
唔知住DB既版友有沒有察覺到哪些船是比較慢的呢?
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
Derek2021 發表於 2009-4-18 22:39 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

haha u are 半個愉景灣居民...
Yes, DB3 is the slowest one  few years ago but seems to be better before she temporary retired.

My last time travel DB21 was 21 Dec,2004 (Tue), the performance started to decline, I took 06:20 also but arrived Central at 06:50.