hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士水滾濺傷兩乘客
開啟左側

[問題] 巴士水滾濺傷兩乘客

ASV50 發表於 2009-4-20 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-4-20 00:30 發表
呢 d 車入係唔係普通水先?

普通水?

有雜質既水, 要上到120度其實唔難
da54 發表於 2009-4-20 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-4-20 00:46 發表

普通水?

有雜質既水, 要上到120度其實唔難

如果要上到 120 倒,應該要好多雜質先得.......
(醋酸的b.p.也只是 ~118'C)

不過其實我係想問架車會唔會係入左冷卻水....
至於你們信不信?反正我信了
kiwai 發表於 2009-4-20 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-4-20 00:37 發表

普通水係可以上到373.946度
如果壓力係夠

http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_temperature_and_pressure

要令到水的沸點達到120度攝氏, 至少要去到2個大氣壓力(atm.)
唔知水箱內有冇咁大壓力呢?

ref: http://www.engineeringtoolbox.com/boiling-point-water-d_926.html
kiwai 發表於 2009-4-20 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-4-20 01:03 發表

如果要上到 120 倒,應該要好多雜質先得.......
(醋酸的b.p.也只是 ~118'C)

點解會用醋酸來比較?
唔通水箱水內會添加醋酸?
da54 發表於 2009-4-20 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2009-4-20 01:20 發表

點解會用醋酸來比較?
唔通水箱水內會添加醋酸?

醋酸係一種水溶性的液體,如果雜質水可以去到比醋酸的 bp 運要高,
我相信這已經不能算「水」了.....
(濃鹽水應該最多只能上到 110-115'C)

Anyway,這只是回應滾出來的「水」是 120'C 的問題,我們現時也
不知道濺出的液體是多少度,也不知道濺出來的是水、冷卻液還是甚麼。
我覺得搞清楚哪些液體是甚麼比較重要。

至於你們信不信?反正我信了
GA6072 發表於 2009-4-20 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2009-4-20 01:18 發表

要令到水的沸點達到120度攝氏, 至少要去到2個大氣壓力(atm.)

ref: http://www.engineeringtoolbox.com/boiling-point-water-d_926.html

天知曉水箱內有冇咁大壓力
但係已知當時有足夠壓力爆左D水出黎

A59-KCR 發表於 2009-4-20 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2009-4-20 01:18 發表

水箱入面可能有..甚至高過120度..
但一離開水箱..因為壓力突然不同..d水應該即刻降溫, 未必維持住高溫 (120度)..
JN6854 發表於 2009-4-20 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ckco1415 於 2009-4-20 00:30 發表
就算行人行得近架巴士都好明顯係九巴既責任,如果係西洋菜街果d人車爭路既地方爆既話又話途人行太近架巴士?

重點:我有無講「責任問題」!?
我講0既係受傷原因 唔係講邊個負責
(如果有人睇唔明我講咩0既 可以請我解釋 但係有無做到 自己心裡有數)

同埋今日報章報導 受傷0既係排隊乘客
即係咁0岩企個位對住個水箱蓋 跟住彈蓋0個刻閃避不及因而受傷

0係西洋菜街爆? 無咩0既!傷多幾個0者!
九巴同樣要承擔所有法津責任 (因為佢架巴士出問題令途人受傷)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
hjhj 發表於 2009-4-20 21:54 | 顯示全部樓層
據專業人士指出,汽車水箱最高溫時可達攝氏一百八十度!

source:
http://hk.news.yahoo.com/article/090419/4/br3k.html
sunnykam 發表於 2009-4-20 23:07 | 顯示全部樓層

夏天到, 豬扒會易滾D?