hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴首部環保巴士退役
開啟左側

[問題] 九巴首部環保巴士退役

orange 發表於 2009-4-21 02:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大公報:九巴首部環保巴士退役

--
純睇標題以為架Scania AS退tim,原來係架AD
益童學校,全民教育
volvo_chan 發表於 2009-4-21 05:46 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-4-21 02:13 發表
大公報:九巴首部環保巴士退役

咦......唔太明白,AD53-FC6037是首架歐一環保巴士?

印象中AD2-AD130的引擎波箱配搭好似是一樣的,
咁AD2-AD52是否歐盟前期巴士? 如果是,
AD53-130打後的機件上跟早期的AD有什麼分別?

請指教

至于你信不信,我反正信了
Crotone 發表於 2009-4-21 06:30 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-4-21 05:46 發表

咦......唔太明白,AD52-FC6037是首架歐一環保巴士?

印象中AD2-AD130的機件配搭好似是一樣的,
咁AD2-AD51是否歐盟前期巴士?

請指教

FC6037 是AD53..
不過我成日以為首架歐一環保巴士是AD56
One Door Closes Another Door Opens
kiwai 發表於 2009-4-21 07:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2009-4-21 06:30 發表

FC6037 是AD53..
不過我成日以為首架歐一環保巴士是AD56

AD53和AD56同一日出牌,
如果睇底盤號碼, 的確AD53先至係首架歐一環保巴士
fokck 發表於 2009-4-21 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-4-21 05:46 發表 咦......唔太明白,AD53-FC6037是首架歐一環保巴士?印象中AD2-AD130的引擎波箱配搭好似是一樣的,咁AD2-AD52是否歐盟前期巴士? 如果是,AD53-130打後的機件上跟早期的AD有什麼分別?請指教 ...

因為 FC6037 (AD53) 及 FC6469 (AD56) 之前係用
吉拿 LG1200 (Euro I) 引擎,響當時全九巴仲係用
緊「歐零」既時代呢部咪
首部環保囉

下一部要數到 FU482 同 FU2948 嚕
多啦A夢
kiwai 發表於 2009-4-21 07:55 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2009-4-21 07:50 發表

因為 FC6037 (AD53) 及 FC6469 (AD56) 之前係用
吉拿 LG1200 (Euro I) 引擎,響當時全九巴仲係用
緊「歐零」既時代呢部咪
首部環保囉

報導內話LG1200引擎係排列整齊,而且體積小,令引擎室有更多空間,方便他們進行日常檢修
但最後都係輸比康明斯引擎....
volvo_chan 發表於 2009-4-21 08:32 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2009-4-21 07:50 發表

緊「歐零」既時代呢部咪
首部環保囉

下一部要數到 FU482 同 FU2948 嚕 ...

即係AD53/AD56曾經是歐一巴士,不過後期變回歐盟前期巴士?

換句話講,如果只計由頭到尾都是用歐一引擎,九巴首架環保巴士應該是AS1,對嗎?

坐過一次城巴204感受過LG1200引擎性能,扭力很強但感覺上唔多夠力水,整體表現很一般,
巨龍時代就無咩引象lu,只是聽過位師傅講LG1200因為大食同維修麻煩九巴先到換番LT10。

至于你信不信,我反正信了
AD264 發表於 2009-4-21 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-4-21 08:32 發表

即係AD53/AD56曾經是歐一巴士,不過後期變回歐盟前期巴士?

換句話講,如果只計由頭到尾都是用歐一引擎,九巴首架環保巴士應該是AS1,對嗎?

坐過一次城巴204感受過LG1200引擎性能,扭力很強但感覺上唔多夠力水,整體表現很一般,
...

城巴 204 係咪四波吉蘭 ?
LZ4519 發表於 2009-4-21 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-4-21 08:32 發表

...

204我又坐過...
又唔覺得話太差ge...

反而6037真係幾爽,,,
日日番學都坐戴生甘制...
上城隧比油就有...
leslie 發表於 2009-4-21 12:23 | 顯示全部樓層

AD53 及 AD56 當日均以"郭富城環保巴"之名投入服務, 更在新世界中心外展出,當日我更企過在郭天王身邊 - 當時心想, 一個小六學生, 竟然高過個天王巨星?
L. Chan - 我們堅持才有希望!