hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘客用輪椅阻擋巴士開車
開啟左側

[經歷分享/報告] 乘客用輪椅阻擋巴士開車

JX9097 發表於 2009-4-27 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-4-26 22:25 發表
受你氣係預左,但服務業者都有亞媽生,我地要既係基本對人既尊重!

呢句說話,係由一個有十年前線服務經驗既地道香港人同你講。

不過而家好多香港人就係鐘意用呢句話黎無限放大!

(bang 我度車門,就算你坐我私家車,我識 ...

無錯...依家好多人根本連"尊重"都唔識
JX9097 發表於 2009-4-27 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2009-4-26 22:27 發表
問題係,要運載連人既輪椅,法例規定一定要有安全帶固定輪椅,一般情況下平機會可以凌駕法例嗎?

我越來越覺得你似高x名人大大師兄。

完全同意
若果車長俾佢上車的話,出咗事又邊個負責?
安全帶對於傷健人士而言係有必要
所以唔可以用公平做理由而提出過份要求
cheungtszfung 發表於 2009-4-27 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-4-27 00:06 發表
但易達轎車費用並非一般傷健人士家屬可以負擔得起

我記得當時問過最低消費要過千港幣

而家好似有隻叫易達巴士,都係用2X座小巴改裝,橙色車身
唔知係咪你講果種?
gn3509 發表於 2009-4-27 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2009-4-27 00:06 發表

但易達轎車費用並非一般傷健人士家屬可以負擔得起

我記得當時問過最低消費要過千港幣

http://www.rehabsociety.org.hk/accessiblehirecar.0.html?&L=#2292
唔係包車的話,入會後最低消費一百
今期流行:690是原罪
HA9203 發表於 2009-4-27 00:55 | 顯示全部樓層
我想講講呢件事..
呢個人我見過佢好多次..
次次都係咁..
不過佢一上車就會話
"司機唔該開開後門比我個輪椅上"
之後如果個司機話"好似唔比架wor"
佢就會講大話話"其他司機都比..係你唔比..信唔信我port你架la."
之後司機通常都會被迫開門..

但重點問題係
個男人把輪椅放上車後
個男人就會自己走..
由個菲傭在行車過程中一個人扶住架輪椅..
去到三期..姐係佢地既目的地..
就會有果位男人既老婆(估係掛)
係三期由尾閘上車..同個菲傭幫手抬番輪椅落車
呢個過程試過三-四次差d失手把輪椅反轉

而另一個重點係.
個男人知道234B有低地台都唔會坐
有司機同過佢講..後面3分鐘有架234B係低地台..
之後佢話佢只係鍾意坐A...再強行上車
見過佢有234B 無論係咪低地台與否都唔會上..
次次都強行試一架234A係比既上車

件事最後係報警處理
果日好彩JC3853後面架234B係AV..
如果唔係過客過唔曬...

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
68A + 3 道出真相值得嘉許

查看全部評分

homanbean 發表於 2009-4-27 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 HA9203 於 2009-4-27 00:55 發表
我想講講呢件事..
呢個人我見過佢好多次..
次次都係咁..
不過佢一上車就會話
"司機唔該開開後門比我個輪椅上"
之後如果個司機話"好似唔比架wor"
佢就會講大話話"其他司機都比..係你唔比..信唔信我port你架la."
之後 ...

有你講返呢件事就清楚晒
呢個人咁樣 我想問仲有咩地方幫得落呢?
有車佢唔搭 係要為難人
如果架輪椅係巴士上出左事
我就唔信佢會自己負責晒所以蘇州屎

不過九巴有樣野我好唔明既
就係點解金車要做spare車
唔係應該金車盡出
spare車用白板做呢
最少多d金車可以服務下有須要既人先
-   知足者自然常樂   -
箭豬 發表於 2009-4-27 01:19 | 顯示全部樓層

個輪椅小朋友先慘呀
HA9203 發表於 2009-4-27 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2009-4-26 10:32 發表

成夜晚10點幾坐234a, 估計佢都係住係浪翠個邊
卻唔知佢平時係點樣出黎架呢???  

果位輪椅人士住係浪翠園三期

平時出去荃灣都係用上述手法強行上車..
但係之前都未試過真係搞到條友咁火
因為個個都迫於無奈開比佢

至於印象中..九巴話過..即使無輪椅位既車..
好似都要比佢上..因為平機會
而且我記得之前..九巴更讚揚過一位女車長在非低地台車
幫助一位輪椅客上車而得到公司嘉許

原帖由 Marlboro 於 2009-4-26 13:25 發表

每當234A有收車時,一定會拉43的金巴來行,
呢條友仔一定坐過,但係又唔知時間,
熟客的話就一定知道234B部單層咩時間出現,
樓主影相既時間,部單層已經o係浪翠做緊尾轉出黎。 ...

未..樓主影相既時間..剛好JC3853後車係SLF Dart..
但係由荃灣通往深井既雖一低地台
九巴都唔會重視
因為每次架單層壞車..可以番廠換都好..
換出離都係高地台..
而單層車車長曾要求及講明會有輪椅客在晚上番回深井
卻收到既回復係..同個客講話今日架車壞左..無呢種服務..

另外..多次換車中. 單層車車長都發現廠內有十米金巴可以提供
但得到既答案..總是"呢條線唔比得金巴行"
我想問..咩叫唔比得?
ATR拉車234B咁都叫唔得??
講明有輪椅服務既..都唔比得..
真係要可以曬到命既線先比得???

如果收車既話..都係拉白板..
架ATR 依架真係好少拉..
3357。KS8450 發表於 2009-4-27 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2009-4-27 01:19 發表 個輪椅小朋友先慘呀

呢樣係第二樣絕對要數既
3357。KS8450 發表於 2009-4-27 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2009-4-27 00:38 發表 而家好似有隻叫易達巴士,都係用2X座小巴改裝,橙色車身唔知係咪你講果種?
曾幾何時我阿麻都用過佢既服務不過因為條數太過唔抵所以cut 左 而家唔知乜價錢