hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘客用輪椅阻擋巴士開車
開啟左側

[經歷分享/報告] 乘客用輪椅阻擋巴士開車

TL 發表於 2009-4-26 16:52 | 顯示全部樓層

LNChickenRice 發表於 2009-4-26 16:57 | 顯示全部樓層
參考小弟晌N版20個無理投訴0既第5個問題答案
(警察先生,睇完之後你地都應該「有所行動」...)

重申一次:以上妨礙巴士服務運作0既行為
係可以判處最高3000大元罰款+6個月監禁(<一般市民都可以唔用武力,
將佢送到警察朋友/警署處理[法定權力]0既監禁年期下限)
即使有投訴都好,都拜託各位唔好搵坐輪椅朋友0既性命0黎「較飛」
(打電話去九巴客服熱線投訴
反而可能有令各位可以「落到台」0既處理...)

PS  版友當中如當差者,如以上內容跟各位工作時所知0既唔吻合
請依各位差大哥0既經驗指導各位版友...先謝~

PS2 加多一句:運輸署晌上述事件都有錯
(巴士公司努力換SLF時先搞Quota制,拖慢SLF巴士服務0既覆蓋率
以致SLF巴士不足,令傷殘乘客受不必要歧視之苦~)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
teddybus 發表於 2009-4-26 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2009-4-26 16:52 發表

咁即係話好多人諗野唔夠全面囉, 凡遇到對罵事件, 就一定係激動兼大聲果方係錯, 對方就係無辜!

點解又唔話係激動兼大聲個邊係諗野唔夠全面?
我唔相信個位人兄,或者閣下,係無其他處理方法
我亦都覺得,無人會認為,阻住一架巴士開行,或者大力關的士車門
係一個正確既處理方法....
Alvin2002 發表於 2009-4-26 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 TL 於 2009-4-26 16:44 發表

邊個唔知丫! 扯火既野邊個想!

我平時係溫和派果種人, 我知道對果位的士司機發洩係幫唔到乜野, 而我鬧既唔係佢一個人, 係部份唔合作既的士行家.
我講既只係最激動果次, 我亦都試過遇到好有禮貌好熱心既的士司機, 最 ...

所以而家做公交前線人員比以前慘同難, 以前只有乘客受司機氣, 而家調轉, 司機受返乘客氣. 部份乘客郁D就向公司投訴, 有D直頭畀乘客打.
行車途中, 又要按報站, 又要轉八達通收費器分段, 兼顧好多野, 以前邊度要顧咁多丫.
TL 發表於 2009-4-26 17:39 | 顯示全部樓層
TL 發表於 2009-4-26 17:50 | 顯示全部樓層
riiiico424 發表於 2009-4-26 18:01 | 顯示全部樓層

九巴唔係城巴同新巴...要下一班低地台係好易
城巴同新巴就話成日經瑪麗都要開後門上架輪椅
teddybus 發表於 2009-4-26 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2009-4-26 17:39 發表

我唔係就樓主遇到果件事黎講, 我係講緊拍片放上網之後網民既一般反應.

咁要睇返當事人點樣處理件事
同樣樓主遇到個件事
如果個人唔係咁利害擺架輪椅阻住個人開車
我唔信普通人會一面倒批評佢囉....
teddybus 發表於 2009-4-26 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2009-4-26 17:50 發表

要巴士車長做咁多樣野係巴士公司既政策, 要受乘客氣係香港整體服務行業不斷提昇,
做得服務業就要預左, 何止巴士車長?  香港邊個要對客既服務行業唔駛受人氣?
當然, 講到有乘客打人鬧人, 係乘客本身素質既問題.

對 ...

咁都要睇下受個d氣合唔合理...
你上唔到車,要投訴,係你自由
但阻住架車開車就點都講唔通....
TL 發表於 2009-4-26 18:24 | 顯示全部樓層