hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輪署推交通路線搜尋系統 (28/4 下午3時起推出試用版) ...
開啟左側

[問題] 運輪署推交通路線搜尋系統 (28/4 下午3時起推出試用版)

ASV50 發表於 2009-4-28 18:33 | 顯示全部樓層

中港碼頭 去 油塘
竟然有35A/41A/234X/A21 + R22
試問係中港碼頭點樣搵35A/41A/234X/A21...

好彩第一個CHOICE係14..
da54 發表於 2009-4-28 19:18 | 顯示全部樓層
Big Bug....

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
kay + 2 有趣"大"bug,咁都發現到,勁! ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
JN6854 發表於 2009-4-28 19:20 | 顯示全部樓層
頭先無線先打0左運輸署一大把
輸入「迪士尼樂園」竟然會出現搵唔到0既情況
(原來要打港鐵站、巴士總站先得)

香港仔中心→炮台山港鐵站(巴士站)
行黃竹坑道地面0既42竟然仲快過行黃竹坑道天橋0既77 15分鐘
就算搭38都要慢過42 5分鐘
而且搭77所花時間竟然同41A一樣 (40分鐘)
會唔會爭得緊要得滯?
唯一慶幸0既係頭四個都無問題

香港仔中心→環翠商場(柴灣港鐵站上蓋)
77轉81/82只係補1.7? (呢個BBI唔係只限西灣河港鐵站或以後上車咩?)
唔知點解 72/37A轉8X都唔轉789 反而42就轉789
42轉789同港鐵一樣時間 但係港鐵排先? 呢個係按咩排0架?
(註:港鐵貴過789)

睇怕我地又要花多幾年先見到正式版
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
leeyc0 發表於 2009-4-28 19:34 | 顯示全部樓層

青衣村 -> 新都會廣場

選擇 2 居然叫我搭 43M, 44M 反而排第三...而且 88 號唔叫我係葵仁路 D 出口落車...

cheungtszfung 發表於 2009-4-28 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 leeyc0 於 2009-4-28 19:34 發表
青衣村 -> 新都會廣場

選擇 2 居然叫我搭 43M, 44M 反而排第三...而且 88 號唔叫我係葵仁路 D 出口落車...

前面講左個system default係由最平排到最貴,43M平過44M所以先d
gn3509 發表於 2009-4-28 20:03 | 顯示全部樓層
都話呢個係試用版,錯係一定有
(有啲直頭唔係錯,只係佢預設某個步程內可以搭到既車都會列埋出黎,同埋佢認線唔認價錢,所以會有過對面海再過番黎既選擇),
只要唔係太離譜根本冇乜大不了
除非搵到類似da54板友發現既離譜錯誤
如果唔係唔駛係又貼出黎唔係又貼出黎
好灌水feel

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
1005 + 1 深表認同

查看全部評分

今期流行:690是原罪
s3n354 發表於 2009-4-28 20:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2009-4-28 17:21 發表

老實講,佢唔係離譜到教人由白加士街行過去西隧口轉車我都唔會笑佢……

o丫仲有,數碼港上車返屯門,竟然叫你先行上域多利道搭兩個站 971 去狗房先轉 970 再上 960……唔該哂囉真係。 ...

其實佢攪左成7年, 用成千萬(估計)發展個咁既系統, 不如請5條友,
日日用人手諗同輸入不同既合適路線, 再寫個簡單程式, 2年唔駛包整好, 比"智能"仲平仲快完成啦
1005 發表於 2009-4-28 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-4-28 20:03 發表
都話呢個係試用版,錯係一定有,只要唔係太離譜根本冇乜大不了
除非搵到類似da54板友發現既離譜錯誤
如果唔係唔駛係又貼出黎唔係又貼出黎
好灌水feel ...

認同
各位對呢個系統 0既評價真係OVER左....

交通搜尋
電腦又點及各位交通迷喎
系統死 0既
人就懂靈活變通

雖則我響烏溪沙去官坑都係步行
不過茵怡行上康盛又真係過份左少少
快樂有時,唯有Timely
neosan 發表於 2009-4-28 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009-4-28 17:29 發表
其實如果用php寫
速度應該會快好多
另外我試過由華貴去尖東半島中心
渡輪個系統唔考慮囉。。。。
可能佢唔計步行啦,但如果真係要去應該坐4X->渡輪最平。。。。。。 ...

佢有得用渡輪架..
因為紅磡去尖碼其中一個option係撘115去灣仔轉船
barking 發表於 2009-4-28 20:24 | 顯示全部樓層

佢冇昂坪360