hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦E32P 來往機場博覽館-石離(循環線) ...
開啟左側

建議開辦E32P 來往機場博覽館-石離(循環線)

jonathenboy 發表於 2009-4-28 19:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的:
1.可以方便東北葵涌及中葵涌的居民來往北大嶼山地區
2.可以讓E32集中服務青衣及葵芳的市民*(不經荃灣,可節省行車時間)

沿途各站
機場博覽館巴士總站
機場(地面運輸中心)巴士總站
國泰城
航膳西路
駿運南路
機場空運中心
亞洲空運中心
赤角南路
東涌纜車站
富東商場
裕東苑
青馬收費廣場
大窩口富安樓
大窩口富貴樓
葵涌曉葵樓
葵涌秋葵樓
葵興鐵路站
葵興路葵興
光輝圍
昌榮路
梨木道
北葵涌街市
石蔭東
安蔭豐蔭樓
石籬石富樓
石籬大隴街巴士 總站
葵涌打磚坪街
葵涌石宜路
葵涌藍田街
昌榮路
葵俊苑
葵涌夏葵樓
葵涌秋葵樓
葵涌綠葵樓
葵涌芷葵樓
大窩口富華樓
大窩口富安樓

荃灣荃富街
青馬收費廣場
東涌消防局
東堤灣畔
赤角南路
駿運北路
超級一號貨站
空郵中心
國泰城
機場客運大樓二號閘
暢達路一號停車場
機場客運大樓
機場客運大樓北停車場
富豪機場酒店
機場博覽館巴士總站

服務時間:
5:00-24:20      10-15

全程收費:$11.5
分段收費:
藍底字的部分設雙向分段收費,收費為: $3.4
順東路往機場博覽館  $4.2

歡迎提供意見OR批評~

評分

參與人數 3aPower -7 收起 理由
天空之神 -3 資源不足下之無合理解釋下開辦全日服務 ...
Snoopy@FB8617 -1 理由見#3
Gary_B -3 長程循環線可行性甚低

查看全部評分

Gary_B 發表於 2009-4-28 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathenboy 於 2009-4-28 19:51 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
目的:
1.可以方便東北葵涌及中葵涌的居民來往北大嶼山地區
2.可以讓E32集中服務青衣及葵芳的市民*(不經荃灣,可節省行車時間)

如此長程路線要以循環模式操作 技術上大有問題  可行性甚低
Snoopy@FB8617 發表於 2009-4-28 20:40 | 顯示全部樓層
一入來看以為係繁時線
一睇全日真係博扣分
先唔理你係循環線行走
全日10-15分鐘一班真係想嚇死人
再講,車真係冇地方可以有得搵
JX9097 發表於 2009-4-29 02:52 | 顯示全部樓層

咁搞法,會唔會搞到E32都唔夠客呢?
石頭 發表於 2009-4-29 05:34 | 顯示全部樓層
要經葵涌村先去到石籬,咁石籬以至整個東北葵都唔會有人上E32P,

E32現時都不經荃灣,以此作改線理由是否合理?
lsc04d11 發表於 2009-4-29 08:57 | 顯示全部樓層
等我仲以為會經青衣...即係俾E32全日經青衣???

如果係搞循環線,點解去機場方向又要再行葵涌邨一次呢??
唔好傻啦...龍運唔會搞中途分段,同埋收得咁低既....
所以唔好諗D藍色字喇...搞得「循環線」就俾番D循環線既特徵出黎啦...
brianso 發表於 2009-4-29 18:44 | 顯示全部樓層

條線行循環線???
唔驚脫班咩??
cheungtszfung 發表於 2009-4-29 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso 於 2009-4-29 18:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
條線行循環線???
唔驚脫班咩??

雖則話青嶼幹線塞車機會比較細,但咁長條循環真係跑死班司傅
Wright---AVW16 發表於 2009-4-30 20:18 | 顯示全部樓層
還有單靠大窩口同北葵的客源足夠讓E32P走全日嗎?現時E32的整體客量比其他幾條E線都要低,絕對找不到理由要開輔助線
AD15113 發表於 2009-5-9 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-4-30 20:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
還有單靠大窩口同北葵的客源足夠讓E32P走全日嗎?現時E32的整體客量比其他幾條E線都要低,絕對找不到理由要開輔助線

不如建議E32全日行埋青康路個邊,,我次次搭都有唔少人上車的