hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 不想再作討論
開啟左側

不想再作討論

箭豬 發表於 2009-4-29 03:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不想再作討論

mmlcs36 發表於 2009-4-29 03:39 | 顯示全部樓層
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-29 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-4-29 03:39 發表
不過 基層 員工之前都有人工加....
只是上下一齊加而已...

班友就係靠左扣右扣來為自己增肥~

Kaix 發表於 2009-4-29 11:19 | 顯示全部樓層

香港幾時變到高層加人工就係冇良心??

你話美國個d公司破產,高層都仲有天文數字花紅就話冇良心啫,
港鐵有錢賺,基層員工亦有加薪,點解高層唔加得??

政府唔派錢就叫無能,香港幾時行左共產主義架??

係香港千祈唔好做兩類人,第一類係新移民,第二類係有錢人/有學識嘅人,
做乜野都比人批鬥

mmlcs36 發表於 2009-4-29 11:43 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2009-4-29 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-4-29 11:43 發表

一個企業唔開源 節流先至奇

板友箭豬應該係共產主義支持者
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-29 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-4-29 11:57 發表

板友箭豬應該係共產主義支持者

點ar?民主鬥士
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-29 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-4-29 11:19 發表
香港幾時變到高層加人工就係冇良心??

你話美國個d公司破產,高層都仲有天文數字花紅就話冇良心啫,
港鐵有錢賺,基層員工亦有加薪,點解高層唔加得??

政府唔派錢就叫無能,香港幾時行左共產主義架??

係香港千祈唔好做兩類 ...

點解港鐵死都唔減車費?點解港鐵物業的管理費超高?點解港鐵成日要政府注資?係因為要供養呢班超高人工的高層,供給他們豐厚的花紅,全港市民都係輸家,只有港鐵高層獨勝,呢班有如金融機構高層一樣貪婪、無恥,為何香港市民要用大量公帑、利益、優惠給港鐵去供養呢班特殊利益集團?
港鐵高層要優惠特權時,就話自己係公營機構,政府市民有份;不過到加價加人工時,就話自己係私人公司,神又係佢,鬼又係佢,呢隻怪獸係政府一手攪出來,根本不應讓它吃掉九鐵,成為一鐵獨大,班高層貪得無厭,目上瘦下,工作不停外判,根AIG高層沒有分別,港鐵的利潤和呢班高層的經營沒有關係,全部係因為特衰政府的政策傾斜所致,不停向港鐵輸送利益,更不停打壓其他競爭者,市民應該認清港鐵呢班貪婪高層的真面目。

港鐵加唔加價,是否提供優惠,根本唔使理立法會,佢d呢無理的港鐵條例已經給予港鐵自主權,港鐵有權乜乜物物,市民無權干涉。如果港鐵再提供優惠,那麼,佢呢班超高人工的高層就會分少好多花紅,因為呢班人比高官更貪心,所以市民便要做港鐵的奴隸!
特衰政府從不監管港鐵,一向只係包庇,協助港鐵高層殘民自肥,以為攪d乜野公益事業就可以洗刷港鐵貪錢專權獨大和無社會責任的貪婪真面目,太天真了,傻仔先會信你啦!

大陸地鐵無錢賺都可以日日提供免費乘撘給老弱傷殘, 港鐵連半價給傷殘人士都唔得, 要食埋呢D弱勢既錢, 車費又唔減得, 唔叫rich(相反) Guy咁可以點形容呢班人呢?

(我上黎志在吹水而非求分數,
要扣分既請隨便.
我承認的確有點無理,但不至於成為扣分的理據.
有粗口的嫌疑就可圈可點,我沒有意見.
雖然閣下有扣分的權利,
但請不要當正自己是判官.)

評分

參與人數 3iPower 0 aPower -7 收起 理由
admin35 + 10 + 3 見 Z2 板判決
mmlcs36 -10 -5 態度嚴重失佳
teddybus -5 要求過份無理,而且有使用粗口嫌疑。 ...

查看全部評分

mmlcs36 發表於 2009-4-29 13:03 | 顯示全部樓層
bteonnsg 發表於 2009-4-29 19:31 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2009-4-29 12:45 發表

點解港鐵死都唔減車費?點解港鐵物業的管理費超高?點解港鐵成日要政府注資?係因為要供養呢班超高人工的高層,供給他們豐厚的花紅,全港市民都係輸家,只有港鐵高層獨勝,呢班有如金融機構高層一樣貪婪、無恥,為何香港市民要用大 ...

嗱嗱嗱,最好減到免費仲要搭完一程港鐵仲要比多張金牛你當係多謝你搭佢,咁就對你最好囉,大贏家先生