hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車
開啟左側

[政府及特種車輛] (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車

Alvin2002 發表於 2009-5-3 18:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090501/00176_046.html

要同前特首換車, 都唔駛買Lexus頂級混能車呀嘛? 買返同高官同級福士已經夠啦.
班高官係唔係因為用緊唔係自己錢, 所以先洗腳唔抹腳呢?
深展冷巴 發表於 2009-5-3 20:31 | 顯示全部樓層
直頭係LA,佢地用咁多錢買埋D唔等洗GE野,不如用ED錢黎買救護車仲LA
starwise 發表於 2009-5-3 20:46 | 顯示全部樓層

洗腳唔抹,我FING!

回歸十二年,局長車都換過兩勻,反而回歸前買D救護車仲大部分行緊,呢個政府...........
fm1234 發表於 2009-5-3 21:09 | 顯示全部樓層

原來係有兩部, 仲以為只係得曾特首個部, 連老董都有~
zoom...zoom...M6
a396 發表於 2009-5-3 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 starwise 於 2009-5-3 20:46 發表

回歸十二年,局長車都換過兩勻,反而回歸前買D救護車仲大部分行緊,呢個政府...........

回歸後幾年買o既白車都唔好得幾多,
有o的仲爆哂行車里數.

咪住... 你講回歸前買o既... 係咪第一
批 414D?
獨派交通迷同政治學人
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-3 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-5-3 21:09 發表
原來係有兩部, 仲以為只係得曾特首個部, 連老董都有~

係前後三部, 一部特首已經用緊, 而家講果兩部, 一部畀前特首用, 一部畀VIP用.
唔係話歧視老懵懂, 只係若果今次呢兩部買返福士, 慳到既錢已經夠買一部新白車.
oman 發表於 2009-5-4 00:59 | 顯示全部樓層

每到財政年度尾就要洗晒d 錢ga la...

買呢兩架車, 重有多重政治意味, 就係推動使用環保車.
正如d prius 咁貴, 政府一樣買黎用, 買架tida 已經平過晒d prius la.

架 S 係咪上兩代o既一款?
都舊la

買救護車, 係睇消防處點去爭舊錢返黎用, 唔係物流處話事.
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-4 07:09 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

架Benz S320的確係上兩代.
若果話要環保, 點解班高官仲要坐3200cc既福士? 買晒prius畀佢地都得啦, 又環保, 又平過福士.
福士未連稅都要32萬, prius連稅先要23萬.
3ASV196 發表於 2009-5-4 08:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-4 07:09 發表
架Benz S320的確係上兩代.
若果話要環保, 點解班高官仲要坐3200cc既福士? 買晒prius畀佢地都得啦, 又環保, 又平過福士.
福士未連稅都要32萬, prius連稅先要23萬. ...

車都有分等級, 高官的車, 同一般政府使用的車, 有唔同, 名貴d是好正常同合理的事吧..
點會用福士同prius 去比?

而有關報導都係講緊舊的BENZ 換LEXUS, 似乎同以上呢d無乜關係...

而且都講左好多次, 每個部門的撥款會唔同, 即使呢d高官車用平d, 換少d,
都唔等於白車一定可以換快d...大家基本上係獨立的...
3ASV196.KE7270
Bristoll5g 發表於 2009-5-5 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-3 18:41 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090501/00176_046.html

要同前特首換車, 都唔駛買Lexus頂級混能車呀嘛? 買返同高官同級福士已經夠啦.
班高官係唔係因為用緊唔係自己錢, 所以先洗腳唔抹腳呢? ...

現任特首在為自己將來考慮嘛........