hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 8/5(五)灣仔維景酒店對開軒尼詩道東行線封路特別交通安 ...
開啟左側

[問題] 8/5(五)灣仔維景酒店對開軒尼詩道東行線封路特別交通安排:

nwfb1601 發表於 2009-5-8 20:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2009-5-8 16:45 發表

暫時中環干諾道中交通仍然正常,而夏愨道和軒尼詩道兩部運輸署攝影機都巧合地「壞」了。

頭先係石硤尾坐 VA8 @ 104 返0黎,
0個陣灣仔根本一 D 都唔塞車。

紅隧仲犀利,直情0係無乜車行過,
仲暢順過星期日。

結果呢程車只0係用0左 45 分鍾就返
到屋企。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KMB-ATE1 發表於 2009-5-8 20:57 | 顯示全部樓層
可能運輸署係用「非地面交通工具」呢個term的時候,係諗住港鐵港島綫,
但係港島綫都有地面路段架播......
ccicoltd 發表於 2009-5-8 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2009-5-8 20:57 發表
可能運輸署係用「非地面交通工具」呢個term的時候,係諗住港鐵港島綫,
但係港島綫都有地面路段架播......

我相信「非地面交通工具」除指港鐵外,還有船。天星也能到灣仔,今早新聞亦指如有需要灣尖線渡輪可改派大船。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
teddybus 發表於 2009-5-8 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2009-5-8 20:08 發表
雖然諗係諗到指灣仔區
但係作為一個政府官員 用字係咪應該諗過度過?: a  E7 R4 q  e! ?# n* ~
我睇見「非地面交通工具」呢個詞語0既時候 諗係諗到佢叫人搭港鐵
但係港鐵0既東鐵線同馬鞍山線都係建於路面上 咁港鐵係咪正式算係「非地面交通工具」呢?& N- y* n: _4 z, ?* d6 o1 J! R/ j; h' T

咁呢個係個人觀點既問題
事實上,篇通告一路講既,都係灣仔區既交通通告
單單以灣仔區黎講,"非地面交通工具",照道理唔會諗到去東鐵線同馬鞍山線卦...

原帖由 JN6854 於 2009-5-8 20:08 發表
係呀 事實係無癱瘓 仲暢通過平時0既星期五黃昏呀!
但係當你做預測0既時候 拎0既係以往星期五0既行車數據8 {* D6 w1 ^9 Y
平時有軒尼詩道三條線加莊士敦道一條線都排晒車龍
封到得番莊士敦道一條線0既時候當然會預測交通癱瘓( I, J+ ]. S& {7 _3 H
(警方最終0係黃昏重開軒尼詩道東行快線)$ V' g' {3 e( ]! M( F) y

就算NOW新聞現場拍攝所見 幾乎全部都係等入莊士敦道0既巴士* G8 d3 m$ L* Y
你又有無注意到今日路面暢通0左好多? 車程快0左唔少? 私家車唔見0左好多?

或者就係因為有關方面呼籲駕駛者如無必要都唔好行經涉及既道路
所以先無咁多私家車係呢幾條路度...
PB602 發表於 2009-5-8 22:45 | 顯示全部樓層
咁咬文嚼字的話, 以前"地下鐵路"都係錯晒啦, 地鐵有路段唔係"地下"嗎.
JN6854 發表於 2009-5-8 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-5-8 21:06 發表
或者就係因為有關方面呼籲駕駛者如無必要都唔好行經涉及既道路
...

今日直頭係到處都少0左私家車
我今朝由屋企搭車出公司0既時間 係我星期六搭車所花0既時間
(平時出到去起碼比星期六遲七分鐘以上)
放工時間連隧道巴都少0左一堆客 (因為改搭鐵路)
相對地 巴士0既拖卡情況都無咩點出現

講穿0左... 就係0的人怕癱瘓 所以今日番放工都轉0左模式
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
kingprowm 發表於 2009-5-9 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 andrewyl 於 2009-5-7 17:10 發表

偷 到 位 就 岩 岩 好 夠 位 入 .
我 諗 莊 士 敦 道 列 為 禁 區 先 可 以 應 付 咁 大 批 既 車 流 .

我親眼睇到 3ASV 轉到呢個彎

而自己今日搭左架 ATE 經過, 都 OK
當然如果唔小心就會撞去垃圾站
642 發表於 2009-5-9 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2009-5-8 21:01 發表

我相信「非地面交通工具」除指港鐵外,還有船。天星也能到灣仔,今早新聞亦指如有需要灣尖線渡輪可改派大船。

又或者可以咁諗
運輸署呼籲有錢佬使用「非地面交通工具」既直昇機出入
咁就減少左私家車流量

其實962 969放工時間少人搭
有無諗過起5~8依段時間改為[超特快]減少車流呢
ccicoltd 發表於 2009-5-9 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 642 於 2009-5-9 02:23 發表
其實962 969放工時間少人搭
有無諗過起5~8依段時間改為[超特快]減少車流呢 ...

967X 值得參考嗎?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
天瑞總站 發表於 2009-5-9 21:37 | 顯示全部樓層