hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車長駕車時用HAND FREE
開啟左側

[經歷分享/報告] 車長駕車時用HAND FREE

Crotone 發表於 2009-5-10 22:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日坐九記42,等下車時我企係輪椅位聽到前面有D講野聲。
但前面除左車長外甚麼人也無。
後來留意,原來車長係度用緊HAND FREE傾電話, 不過他帶了MASK。

仲要之前麗閣村那站無按報站。我下車時一跳便跳兩個站。

大家覺得我是否要打27454466投訴?

One Door Closes Another Door Opens
brian 發表於 2009-5-10 22:21 | 顯示全部樓層
之前見過有資歷比較淺的車長用藍芽耳機(當時o係總站,冇開車),
俾一個資歷較深的車長話…
話如果行車果陣俾人見到、投訴的話會俾人照肺…
仲話試過有同事用hand free,停燈位果陣隔籬停o左架師傅車,當場斷正…

樓主| Crotone 發表於 2009-5-10 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-5-10 22:21 發表
之前見過有資歷比較淺的車長用藍芽耳機(當時o係總站,冇開車),
俾一個資歷較深的車長話…
話如果行車果陣俾人見到、投訴的話會俾人照肺…
仲話試過有同事用hand free,停燈位果陣隔籬停o左架師傅車,當場斷正… ...

不過今次呢位車長是帶了口罩....
One Door Closes Another Door Opens
LZ4519 發表於 2009-5-10 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2009-5-10 22:25 發表

不過今次呢位車長是帶了口罩....

無關係喎..
只要有車牌,地點,時間,證人就基本上係甘先...

p.s. 之前聽聞有位沙田線師傅都係甘比人照肺..e+無得做掛牌...
rickywk 發表於 2009-5-10 23:01 | 顯示全部樓層
有晚坐3_A尾2車,位司機著o左部walkie talkie 擺o係司機位..

又有晚坐N_1,用handfree講o左半半條北大嶼
5074 發表於 2009-5-10 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2009-5-10 23:01 發表
有晚坐3_A尾2車,位司機著o左部walkie talkie 擺o係司機位..

屯廠好多車長開工都帶住呢樣野..
有時停燈爹一兩句吹下水,問題不大吧?

唔係渣緊車拎住黎講,其實無咩問題
AP11.JD9374
SmiTHy 發表於 2009-5-10 23:09 | 顯示全部樓層

有次搭CTB671坐車頭見住車長玩”電訊X財X”。
亞空 發表於 2009-5-10 23:32 | 顯示全部樓層
我以前坐嶼巴行舊東涌道,個司機直情拎住部手機單手揸車
有次見到個新巴司機仲離譜,一路揸車一路食煙...........
leslie 發表於 2009-5-10 23:59 | 顯示全部樓層
今日先影左架私牌鐵巴ENVIRO司機開車時拿住電話講(唔好問我咩線咩車牌,唔想害人, 特別是佢果時是私牌,我唔覺得影響到乘客,當時又是站內慢車中...)

PS:不過, 我駕車時是HANDFREE都唔用, 因為直情唔聽任何電話, 情願停埋一邊先聽...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
北角---九龍城 發表於 2009-5-11 01:47 | 顯示全部樓層

我覺得應該係要罰喎,真係好危險..