hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [遊記] 台灣高鐵‧700T
開啟左側

[遊記] 台灣高鐵‧700T

PB602 發表於 2009-5-17 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2009-5-15 22:58 發表

當年批立法院預算時,
有講明taroko係比東部,
特別係花蓮用以提升自強號既速度,
而且西部幹線南半部根本用唔著taroko既傾斜性能,
請多查一些台灣的新聞才發炮 ...

台鐵已經進行左太魯閣號台北至台南直達試車, 全程只需三小時, 比目前快一個鐘, 證明同高鐵比仍然有一定競爭力. 台鐵批早期EMU式自強號遲早要換車, 如果可以換入太魯閣號行西幹線的話, 絕對可以提高台鐵競爭力. 但問題係而家台灣政府用行政手段保護高鐵, 台鐵唔通真係只可以係西線專心做通勤車?

台灣著名鐵路界人仕蘇昭旭亦認為太魯閣號行西幹線可以提高台鐵競爭力, 咁你係咪覺得台灣鐵道界人稱"蘇老師"既佢都係亂放炮?
cky 發表於 2009-5-17 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-5-17 17:44 發表

台鐵已經進行左太魯閣號台北至台南直達試車, 全程只需三小時, 比目前快一個鐘, 證明同高鐵比仍然有一定競爭力. 台鐵批早期EMU式自強號遲早要換車, 如果可以換入太魯閣號行西幹線的話, 絕對可以提高台鐵競爭力. 但問題係而家台灣政府用行政手段保護高鐵, 台鐵唔通真係只可以係西線專心做通勤車?

台灣著名鐵路界人仕蘇昭旭亦認為太魯閣號行西幹線可以提高台鐵競爭力, 咁你係咪覺得台灣鐵道界人稱"蘇老師"既佢都係亂放炮?

呢度冇人話佢亂放炮係咪?
但呢種引用專家的言論又係咪代表一定要將太魯閣號放晌西部幹線先係正確的決定?

西部幹線的交通已經非常發達
台鐵將新型號的列車引入到相對冇咁完善的東部幹線亦非沒有道理
引入太魯閣號的而且確係為了改善宜蘭花蓮一帶的行車時間
亦配合北迴, 宜蘭線多彎的特點

既然將現時老化的自強號更換係遲早問題
等新一批的列車到達時, 自然就會做啦
我睇唔到呢個就等同於保高鐵棄台鐵的觀點

還有一點要考慮係
現時西部幹線中的自強號列車班班都停唔同站
導致不同班次的列車, 起訖站相同但行車時間有很大差別
而沿線的民意代表
往往都要求把一些二, 三等站都變成為自強號停車站
台鐵為了遷就, 近年來就只會不斷加站
咁樣的話, 就算引入太魯閣號, 就係咪可以增加佢同高鐵的競爭?
相比之下, 東部幹線自強號停車站較統一, 呢方面的訴求也不大
因此在調配以及時間管理上都較易處理
Oliver_ME16 發表於 2009-5-17 21:28 | 顯示全部樓層
仲有,
要計直達車時間
PP自強台北台南只需3小時26分
(現時台鐵唯一直達1149次)
如果只係快26分鐘,
響而家車源缺少時比taroko行西幹有乜意義?
有幾多人會因為3個半鐘車變3個鐘就去坐自強?
我...
PB602 發表於 2009-5-18 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2009-5-17 21:28 發表
仲有,
要計直達車時間
如果只係快26分鐘,
有幾多人會因為3個半鐘車變3個鐘就去坐自強? ...

1149次一星期只開一班, 並非常規列車.

而另外我上文亦講錯左, 太魯閣西幹線號試車, 應該係台北至高雄可以用3個鐘行完, 唔止到台南. 目前1149次北高之間車程四小時, 改用太魯閣可以快一個鐘.

而事實上最先提出呢個建議既唔係我, 而係台鐵. 台鐵建議第二批到車抵達後加開西幹線班次, 但政府就話最遠只可以到員林. 試想如果列車由宜蘭開出經台北, 台中, 台南然後前往高雄(目前宜蘭至台北太魯閣號1小時10分, 台北經台中, 台南到高雄用太魯閣號的話約3小時10多分, 估計全程4小時30分以內, 而目前直通既自強號要6小時20分), 咁樣絕對可以改善宜蘭地區服務.

台鐵挑戰高鐵成唔成功, 最終由市場決定. 但政府用行政手段限制台鐵太魯閣行車區間, 就一定唔係人民之福. 如果怕調走東幹線服務, 大可以向台鐵訂下太魯閣行走東部地區既最少班次數目, 而唔係唔俾太魯閣過員林站.
小早川優 發表於 2009-5-18 04:13 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

但係咁樣做高鐵仲有存在價值嗎?

更何況高鐵已經蝕緊$$...
053h4 發表於 2009-5-18 17:05 | 顯示全部樓層
政府以低價補貼的台鐵打高鐵, 絕不是公平競爭
在台灣, 國有化高鐵最好
ben1985623 發表於 2009-5-18 19:01 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-5-12 20:06 發表

不過高鐵站選址遠離市區才能帶動地產發展,
過多十年八載高鐵站附近都會好旺了,
同埋高鐵服務品質真係好過台鐵幾皮/

我都認同,尤其是台北車站好殘舊,同D車好殘,希望會逐步更換
P1X3L YOLICA FANS
gaupost 發表於 2009-5-18 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2009-5-17 21:28 發表
仲有,
要計直達車時間
如果只係快26分鐘,
有幾多人會因為3個半鐘車變3個鐘就去坐自強? ...

高鐵一d 都唔快, 有時甚至比自強PP豬、區間車慢

有片為證
http://www.youtube.com/watch?v=JBwljYvW-6c&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=VJKeiXMjHOA

Oliver_ME16 發表於 2009-5-18 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-5-18 00:12 發表

1149次一星期只開一班, 並非常規列車.

而另外我上文亦講錯左, 太魯閣西幹線號試車, 應該係台北至高雄可以用3個鐘行完, 唔止到台南. 目前1149次北高之間車程四小時, 改用太魯閣可以快一個鐘.

而事實上最先提出呢 ...

我認同你既講法,
第二批車到後,響夠車用既大前提下,
我都讚成台鐵直達自強taroko化,
但係而家連東線都唔夠用,
兩批加埋先得12抽
當年行政院/立法院批預算買呢批正車時
台鐵係以提升東部自強行車速度去爭取
(當中仲牽涉蘇花高等等其他東部建設)
咁你覺得一個政府唔比台鐵放個政治炸彈出黎(仲要台鐵係公營嫁喎)
問題何在?

我...
2157 發表於 2009-5-21 04:17 | 顯示全部樓層

To Volvo兄:我大多你一張車票,咁啱又係同班次,不過我哋無$$ ,所以只係坐標準廂。
IMG_9079 (A).JPG
McPIG